Burčák je tu

 
Burčák je tu

Poznámka: Následující text je dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 zcenzurován, neboť o potravinách nesmí býti při prodeji uváděny žádná oficiálně Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení či snad dokonce uvádět, že některé koření a bylinky mají léčebné vlastnosti.

S radostí Vám oznamujeme, že dnes k nám z Kyjova dorazil první burčák. Jelikož vyrazil ve čtyři hodiny ráno, tak se jedná o opravdu čerstvý a kvalitní burčák. A bude tak jezdit každý den až do dna :-). Cena za jeden litr stáčeného burčáku je 69,- Kč.

A co že to ten burčák vlastně je?

Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který vzniká jen několik dní po sklizni. Po vylisování hroznů se v moštu, díky kvasinkám, začne přeměňovat cukr na alkohol. To je doprovázeno únikem oxidu uhličitého a proto se této počáteční fázi říká "bouřlivé kvašení". Když v moštu dosáhne objem alkoholu přibližně 5 %, začnou tyto kvasinky hynout a jsou nahrazeny kvasinkami vinnými, díky kterým se za několik měsíců z moštu stane víno.

Burčák a ---------

Burčák je bezesporu -------- prospěšný. Díky obsahu ------------, ---------- a ------------------- látek podporuje ------------ činnost, zabraňuje ------------- a ----------- poruchám, chrání proti ---------------- ----------- a ------------- ------------ a pro aktivitu kvašení je velice často vyhledáván také lidmi se -------------- --------------. Staré moudro říká, že člověk má vypít tolik burčáku, kolik má -------.

Jak dlouho burčák vydrží?

Obvykle jen chvíli, protože burčák se pije opravdu lehce. Každopádně jej doporučujeme vypít v den zakoupení, případně jej uschovejte do druhého dne v chladničce. Chlad totiž zpomalí kvasný proces. Po zakoupení PET lahev uzavřete jen lehce, aby uzávěr propouštěl vzduch, protože neprodyšné uzavření by mohlo skončit explozí.