Jogurtové marinády stokrát jinak

Jogurtová marináda na maso stokrát jinak
 

Jogurtová marináda je jednoduchý, ale přitom naprosto geniální způsob, jak připravit maso, které bude krásně šťavnaté, jemné a plné chuti. Ať už se chystáte na kuřecí stehna, křídla, prsa, vepřové plátky nebo klasické řízky, jogurt funguje jako zázračná ingredience, která přirozeně maso zkřehčí, pomůže udržet šťávu uvnitř a navíc se skvěle spojí s jakýmkoli kořením.

Stačí smíchat jogurt s dobrým kořením, přidat trochu citronu a máte základ, který nikdy nezklame. Jogurtová marináda na kuřecí maso je asi nejznámější, ale výborně funguje i na vepřové maso nebo třeba krůtí řízky. Můžete s ní marinovat do trouby, na pánev i na gril a pokaždé si užijete maso, které je voňavé, měkké a plné chutí.

Záleží jen na tom, jaké koření zvolíte. Chcete něco exotického? Sáhněte po tandoori masála nebo některé z mnoha kari směsí. Nebo dáváte přednost klasice? Bylinkové směsi nebo jemné grilovací koření jsou ideální volba.

Tipy na koření do jogurtové marinády

Tandoori Masála
Ikonická směs indické kuchyně, která je intenzivní, voňavá, středně pikantní. Obsahuje papriku, římský kmín, koriandr, zázvor a česnek, které se v jogurtu krásně rozvoní a maso díky nim získá typickou cihlově červenou barvu. Ideální na kuřecí stehna, křídla nebo celé řízky, ale skvělá je i na krůtí maso.

Bylinkové grilovací koření
Pro jemnější variantu sáhněte po nepálivém grilovacím koření s bylinkami. V jogurtu vytvoří lehkou, klasickou marinádu, která sedne skvěle k vepřovému masu, kuřecím prsíčkům i špízům. Ideální, pokud vaříte pro děti nebo nechcete nic ostrého.

Ras el Hanout
Severoafrická směs, která v sobě spojuje sladké, kořeněné i lehce květinové tóny. V jogurtu je jeho jemná, ale zajímavá chuť s tóny skořice, koriandru, římského kmínu a pomeranče prostě fantastická. Skvěle se hodí na kuřecí prsa nebo stehna, výborná i na jehněčí nebo pečenou zeleninu.

Berberské koření
Výrazná směs s paprikou, římským kmínem a mletým chilli, která v kombinaci s jogurtem vytvoří jemně pikantní, zemitou marinádu. Nejvíce se hodí na kuřecí křidélka nebo špízy, ale zvládne i vepřové maso. Po této směsi koření sáhněte, když chcete něco s výraznějším charakterem, ale stále přístupné pro běžné strávníky.

Indické kari
Klasické jemné kari koření bez přehnané pálivosti, které s jogurtem vytvoří krásně zaoblenou, voňavou a nepříliš ostrou marinádu. Ideální pro kuřecí maso, zeleninu i tofu. Pokud ale dáváte přednost zcela nepálivému kari nebo naopak vyhledáváte ostřejší chutě, vyberte si kari marinádu podle svého.

Tím ale možnosti jogurtových marinád na maso i zeleninu rozhodně nekončí. Tento druh marinády je velmi univerzální a vybírat můžete z desítek dalších druhů koření nebo si klidně namíchat svou vlastní originální směs.

Recept na jogurtovou marinádu

Tak koření máme vybrané a teď už tedy hurá na výrobu marinády. Stačí opravdu pár surovin a výsledkem je měkké, voňavé a dokonale ochucené maso, které se doslova rozplývá.

Co budete potřebovat (na 500 g masa):

  • 100 ml bílého jogurtu (čím tučnější, tím lepší – ideálně řecký)
  • 2 polévkové lžíce oblíbené směsi koření
  • šťáva z 1 citronu nebo limetky

Jak na to

Všechny ingredience smíchejte v misce až vznikne voňavá, hladká marináda. Maso do ní naložte a důkladně obalte ze všech stran. Nemusíte ji vtírat, stačí, když maso v marinádě hezky odpočívá.

Nechte marinovat alespoň 4 hodiny v lednici, ale pokud máte čas, klidně i přes noc. Jogurt za tu dobu udělá svou práci a maso zjemní, nasákne chuť koření a krásně ho zkřehčí.

Co s tím dál?

Po marinování můžete maso upéct v troubě, podusit na pánvi nebo připravit na grilu. Pokud chystáte maso na gril, je dobré přebytečnou marinádu z masa setřít, aby se vám na grilu nepřipekla.

Takto připravené maso je skvělé s rýží, pečenou zeleninou nebo čerstvým pečivem. A když vám trochu marinády zbyde, můžete ji použít jako základ omáčky nebo jemný dip.

Tip na závěr: řecká jogurtová marináda

Chcete si připravit maso v lehkém a bylinkovém stylu středomořské kuchyně? Sáhněte po koření na tzatziki a připravte si řeckou jogurtovou marinádu. Skvěle funguje na kuřecí prsa, krůtí řízky nebo jehněčí, ideálně pečené v troubě. Takto udělané maso je jemné, voňavé a ideální pro horké dny nebo lehčí jídelníček.