Krkovička je vděčný kus masa. Stačí ho pořádně naložit, dát mu trochu času a ono se vám za to odmění měkkostí, šťávou a vůní, co se line daleko za plot. A tentokrát si ji uděláme pěkně na americký způsob pomocí metody tzv. suchého rubu, tedy směsi koření, která se vetře přímo do masa a postará se o to, aby chuť byla uvnitř i na povrchu.
Nebudeme to ale dělat úplně na sucho, ale pomůžeme si kapkou oleje, aby se koření krásně spojilo a vytvořilo při pečení voňavou, lehce karamelizovanou krustu.
V hlavní roli tohoto našeho gastronomického představení bude originální směs koření Barbecue Colorado–Texas. Ta nás potěší intenzivní vůni uzené papriky, chilli papriček, bylinek a třtinového cukru, takže si můžete si být jistí, že vás donutí sníst první kousek masa ještě u grilu.
Co budeme potřebovat na domácí marinádu na krkovici?
- 2–3 lžíce koření Barbecue Colorado–Texas
- 1 lžíce oleje
- volitelně: lžička třtinového cukru (když to chcete fakt dotáhnout)
Jak krkovičku marinovat
Maso lehce potřete olejem (nebo klidně vůbec, pokud je dost prorostlé), a koření pořádně vmasírujte ze všech stran. Zabalte do fólie nebo dejte do uzavíratelné nádoby a šoupněte do lednice. Přes noc má nejlepší efekt, ale i pár hodin udělá svoje.
Při pečení nebo grilování si dejte na čas. Nespěchat, nehonit to – klidně podlijte trochou piva a nechte si to pomalu dojít. Krusta se udělá sama, jen ji nechte pracovat.
Chcete zkusit něco odvážnějšího?
Pokud už máte krkovici s Colorado–Texas v malíku, sáhněte příště po Barbecue Churrasco. Tahle jihoamerická varianta s česnekem, oreganem, chilli a mořskou solí je výraznější, pikantnější a parádně funguje i na steak nebo hovězí roštěnec. Krkovici dodá mírně divoký a šťavnatý charakter a plný chuti.