Slavný quiche (vyslovuje se kiš) je francouzský slaný koláč z křehkého máslového těsta, který se plní směsí vajec, smetany, sýra a něčeho dobrého navrch – třeba slaniny, pórku nebo zeleniny. Recept na tento koláč už dávno překročil hranice Francie a získal si oblibu po celém světě, protože se dá připravit na tisíc způsobů, krásně vypadá a ještě lépe chutná.
My jsme připravili velikonoční verzi, která krásně voní po jarních bylinkách, je pěkně nadýchaná a díky koření na míchaná vajíčka má i originální slavnostní chuť. Pokud navíc chcete, aby koláč zářil velikonoční žlutou barvou, stačí do vaječné směsi přidat lžičku kurkumy.
Co budeme potřebovat
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g studeného másla
- 1 vejce
- 1–2 lžíce ledové vody
Na náplň:
Na vaječnou směs:
- 5 vajec
- 250–280 ml smetany ke šlehání
- 150 ml mléka
- 200 g strouhaného sýra (gouda, eidam nebo jejich kombinace)
Jak na to
Připravte těsto:
V míse smíchejte mouku s máslem nakrájeným na kousky, přidejte vejce a dle potřeby 1–2 lžíce ledové vody. Rukama vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 1 hodinu (klidně i 2).
Nachystejte náplň:
Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a opečte dozlatova. Poté přidejte na kolečka nakrájený pórek a krátce poduste. Pokud použijete žampiony, přidejte je také. Dochuťte špetkou muškátového oříšku.
Vaječná směs:
V míse rozšlehejte vejce, smetanu a mléko. Přidejte nastrouhaný sýr, koření na míchaná vajíčka a případně i kurkumou.

Sestavení koláče:
Těsto vyválejte na tenký plát a přeneste do máslem vymazané koláčové formy o průměru cca 24 cm. Okraje zarovnejte, dno propíchejte vidličkou. Na těsto rovnoměrně rozprostřete připravenou náplň a zalijte vaječnou směsí.



Pečení:
Pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 30–40 minut, dokud nebude povrch krásně zlatavý a náplň pevná.

Podávání:
Quiche chutná skvěle teplý, ale i studený. Hodí se jako pohoštění pro návštěvu, lehký oběd nebo jako součást nejen velikonoční tabule.