Velikonoční francouzský quiche

 Velikonoční francouzský quiche
 

Slavný quiche (vyslovuje se kiš) je francouzský slaný koláč z křehkého máslového těsta, který se plní směsí vajec, smetany, sýra a něčeho dobrého navrch – třeba slaniny, pórku nebo zeleniny. Recept na tento koláč už dávno překročil hranice Francie a získal si oblibu po celém světě, protože se dá připravit na tisíc způsobů, krásně vypadá a ještě lépe chutná.

My jsme připravili velikonoční verzi, která krásně voní po jarních bylinkách, je pěkně nadýchaná a díky koření na míchaná vajíčka má i originální slavnostní chuť. Pokud navíc chcete, aby koláč zářil velikonoční žlutou barvou, stačí do vaječné směsi přidat lžičku kurkumy.

Co budeme potřebovat

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 1–2 lžíce ledové vody

Na náplň:

Na vaječnou směs:

  • 5 vajec
  • 250–280 ml smetany ke šlehání
  • 150 ml mléka
  • 200 g strouhaného sýra (gouda, eidam nebo jejich kombinace)

Jak na to

Připravte těsto:
V míse smíchejte mouku s máslem nakrájeným na kousky, přidejte vejce a dle potřeby 1–2 lžíce ledové vody. Rukama vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 1 hodinu (klidně i 2).

Nachystejte náplň:
Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a opečte dozlatova. Poté přidejte na kolečka nakrájený pórek a krátce poduste. Pokud použijete žampiony, přidejte je také. Dochuťte špetkou muškátového oříšku.

Vaječná směs:
V míse rozšlehejte vejce, smetanu a mléko. Přidejte nastrouhaný sýr, koření na míchaná vajíčka a případně i kurkumou.

Velikonoční quiche krok 1

Sestavení koláče:
Těsto vyválejte na tenký plát a přeneste do máslem vymazané koláčové formy o průměru cca 24 cm. Okraje zarovnejte, dno propíchejte vidličkou. Na těsto rovnoměrně rozprostřete připravenou náplň a zalijte vaječnou směsí.

Velikonoční quiche krok 2

Velikonoční quiche krok 3

 

Velikonoční quiche krok 4

Pečení:
Pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 30–40 minut, dokud nebude povrch krásně zlatavý a náplň pevná.

Velikonoční quiche krok 5

Podávání:
Quiche chutná skvěle teplý, ale i studený. Hodí se jako pohoštění pro návštěvu, lehký oběd nebo jako součást nejen velikonoční tabule.