Možná si řeknete, že špekáčky na pivu jsou docela obyčejné jídlo a není na nich nic k objevování a vylepšování. Zapátráme-li však v historii této uzeniny, dostaneme se bezmála 130 let zpět a zjistíme, že pravé špekáčky byly poprvé představeny na Zemské jubilejní výstavě v Praze v roce 1891, kde sklidily obrovský úspěch a od té doby patří k vysoce kvalitní lahůdkové pochoutce.
Však je na výstavě ve speciálně zbudované udírně připravoval řeznický učeň Emanuel Maceška, ze kterého se o pár let později stal jeden z nejslavnějších českých uzenářů. A ještě jedno prvenství zaznamenaly špekáčky na této výstavě. Poprvé zde byly servírovány na papírovém tácku s rohlíkem a strouhaným křenem tak, jako známe z pouličních stánků dodnes.
Abyste této tradiční české uzenině přeci jen dodali trochu toho svátečního šmrncu, přidejte na závěr pečení na špekáčky Americké rumové koření, které jim dodá pikantní aromatickou chuť.
Recept pro 4 osoby:
Špekáčky rozkrojíme napůl a nařízneme napříč po 0,5 cm. Cibuli nakrájíme na kolečka. Do pekáče dáme špekáčky plněné cibulí a pečeme při 200°C dokud nejsou téměř hotové. Poté zalijeme pivem, přidáme rajský protlak a Americké rumové koření. Vrátíme do trouby a pečeme, dokud se neodpaří alkohol a omáčka trochu nezhoustne. Špekáčky nedoporučujeme solit, protože bývají slané dost.
Tento recept jsme připravili v rámci rubriky Tipy na nedělní oběd s rozhlasovou stanicí Radio Classic, kde se vysílá každý týden ve středu odpoledne po čtvrt na šest a ve čtvrtek po desáté hodině dopoledne.