Jarní sluníčko se na nás již nějaký ten pátek směje, teploty stoupají a tak je nejvyšší čas rozpálit naše grily a užít si tu nenahraditelnou chuť čerstvě grilovaného masa, ryb, zeleniny nebo i ovoce. Aby to naše grilování ale nebylo tak fádní, pojďme objevit nové chutě a překvapit rodinu a naše přátele exotikou s kořením z celého světa.
Základem této směsi koření s exotickým názvem jsou dva druhy pepřů, které ve spojení s rozmarýnem a tymiánem dávají připravovanému masu velmi specifickou chuť. Její vlastnosti ocení především ti, kteří chtějí zachovat původní chuť připravovaného masa, ale zároveň dodat pokrmu něco zvláštního až výjimečného.
Jako na královské hostině se budete cítit po jídle ochuceném touto směsí koření složeného z různých druhů drcených pepřů, papriky, koriandru a pískavice nebo-li řeckého sena. Vhodná je především na minutky z hovězího, vepřového, kuřecího i rybího masa. Dále i na smažení, pečení či nakládání masa a sýrů, například nakládaný hermelín.
Směs koření Piri-Piri je původem z Afriky a do Evropy se dostala díky portugalským mořeplavcům. Chilli papričky, které jsou jejím základem, obsahují látky napomáhající trávení a zpomalující fyziologické procesy stárnutí. V Portugalsku se směs koření Piri-Piri tradičně používá na kuře, ale lze ji s úspěchem přidat i na jiné druhy masa či na grilovanou zeleninu.
Říká se, že pokud chcete ochutnat všechny kuchyně světa, stačí zajet do New Yorku. A podniky nabízející pořádné steaky tam nebudete muset hledat dlouho. Tato pikantní směs dokonale ochutí všechny druhy grilovaného masa, ryb i zeleniny. Snadno si tak doma připravíte rozmanité chutě a vůně, které se mísí v americké metropoli.
Speciálně namíchaná směs koření kombinuje dokonalou pálivost chilli s výraznou chutí pepře, cibule a česneku s jemnou a plnou chutí papriky. Společně vytvářejí dráždivou symfonii chutí, která promění vaše kuřecí křidélka v lahodné pochoutky.
Grilování ryb není nijak složitý proces a s touto hrubozrnnou směsí koření bude chuťový zážitek zaručen. Koření je vhodné na grilované sladkovodní ryby jako je kapr nebo pstruh, ale i mořskou tresku nebo pangasia. Protože ryby, na rozdíl od jiných mas, nemají příliš výraznou chuť, doporučujeme dávat spíše menší množství koření.
Mírně pálivá, nasládlá směs koření a bylinek k ochucení grilované nebo i jinak tepelně upravené zeleniny. Tato směs koření dodá grilovanému lilku, dýni, cuketě, paprikám, rajčatům a další zelenině mírně pálivo-sladkou chuť. Své uplatnění toto koření najde při ochucení nejen grilované, ale i jinak tepelně upravené zeleniny.
Tato lahodná neostrá směs koření s medem je lehce sladká s příjemným česnekovým aroma. Skvěle s ní ochutíte žebírka nebo grilovaná křidýlka. Medově sladkou marinádu si připravíte, když smícháte tuto směs koření s olejem, jogurtem, protlakem nebo prolisovanými rajčaty.
Samozřejmě při grilování myslíme i na děti a přátele, kteří nejsou příznivci pálivých chuťí. Těm udělá radost tato nepálivá příjemně vonící směs grilovacího koření.
Při grilovaní samozřejmě nesmíme zapomenout ani na přílohu. Tato směs koření je ideální pro ochucení pečených a smažených brambor, hranolek nebo amerických brambor.
Pikantní směs pepře, bylinek a rumového aroma na vepřové a jiné pečeně, minutky a grilování. Aby se zachovalo rumové aroma, maso okořeňte až těsně před koncem tepelné úpravy.
Z této směsi koření a oleje připravíte jemně pálivou marinádu na kuřecí stehýnka nebo křidýlka. Maso do marinády naložte nejlépe den před grilováním.
Jako horké tuniské písky, odkud tato oblíbená směs pochází, zanechá harissa stopu ve vašich ústech. Pálivost není díky ostatním složkám tak přímočará, ale přesto se řadí k nejpálivějším směsím koření.
Toto koření můžete použít jak na klasický grilovaný hermelín, tak i na další druhy sýrů jako např. na feta nebo třeba oblíbené olomoucké tvarůžky. Před grilováním si z koření a oleje připravte marinádu, kterou sýr důkladně potřete ze všech stran a nechte jej alespoň půl hodiny marinovat. Takto připravený sýr zabalte do alobalu a dejte na rozpálený gril.
Pořád nemáte dost?
Tak zde najdete dalších
50 božských
koření na grilování.