20 nejoblíbenějších koření italské kuchyně

20 nejoblíbenějších koření italské kuchyně

 

20 nejoblíbenějších koření italské kuchyně

Itálie, země romantiky, umění a historie, je proslulá svou vynikající kuchyní. V srdci italské gastronomie se skrývá tajná pokladnice koření, která oživuje chutě a vůně světově proslavených jídel. Na této voňavé cestě odhalíme tajemství italského koření a ponoříme se hlouběji do bohaté palety chutí, které vytváří ducha italské kuchyně. Od základních bylinek až po dráždivé kořenící směsi, prozkoumáme jejich použití, podělíme se o tipy a triky a na závěr si vytvoříme svoje vlastní domácí italské koření.

1. Bazalka: královna italských bylinek

Bazalka se svými zářivě zelenými listy a omamnou vůní je základem italské kuchyně. Tato bylinka přináší svěží a lehce peprnou chuť do nesčetných italských pokrmů, jako jsou omáčky na těstoviny nebo polévky. Chcete-li maximalizovat její chuť, přidejte bazalku ke konci vaření.

2. Oregano: chuť Středomoří

Oregano se svou výraznou a lehce nahořklou chutí je klíčovou ingrediencí italské kuchyně. Výjimečně dobře se kombinuje s pokrmy na bázi rajčat, často se používá na pizzu, omáčky na těstoviny nebo pečenou a dušenou zeleninu. Sušené oregano je nejlepší před přidáním do jídla rozdrtit mezi prsty, aby se uvolnily aromatické látky. Dávejte pozor na jeho sílu, protože i malé množství je velmi účinné.

3. Rozmarýn: aromatická elegance v italské kuchyni

Rozmarýn je koření, které vyzařuje výraznou hořkosladkou zemitou chuť s vůní borovice a kafru. Díky své všestrannosti dokáže vylepšit pečené maso, brambory, chléb, a dokonce i dezerty, jako je třeba koláč s olivovým olejem.

4. Tymián: jemná bylinka s jemným nádechem

Tymián se svými drobnými lístky a jemnou mátovou chutí dodává italským pokrmům nádech elegance. Dobře se kombinuje s různými ingrediencemi, včetně masa, drůbeže, mořských plodů, zeleniny a omáček. Z tymiánu připravíte také dobrý bylinkový čaj.

5. Petržel: všestranný pomocník

Petržel se svou jasně zelenou barvou a svěží chutí je univerzální bylinou používanou v italské i mezinárodní kuchyni. Dodává svěžest těstovinovým pokrmům, salátům, omáčkám i pomazánkám.

6. Bobkový list: zvýrazní chutě a vůně

Další nedílnou součástí italské kuchyně je bobkový list. Tyto aromatické listy dodávají italským polévkám, dušeným pokrmům a omáčkám zvýraznění chutě. Přidání pár bobkových lístků na začátku vaření umožňuje, aby se jejich chuť dokonale rozvinula. Nezapomeňte bobkové listy před podáváním odstranit, protože jsou tvrdé a ostré, nebo jednoduše použijte mletou variantu bobkového listu.

7. Majoránka: jemná bylinka se sladkým podtónem

Majoránka je podobná oreganu, ale má jemnější lehce nasládlou chuť. Dobře si rozumí s masem, polévkami, zeleninou a pokrmy na bázi rajčat. Majoránka se nejlépe přidává ke konci vaření, aby se zachovala její jemná chuť. Lze ji také použít do bylinkových směsí a olejů, které vylepšují italské recepty.

8. Česnek: esence italské chuti

Česnek je základní ingrediencí italské kuchyně, která dodává ostrý a pikantní nádech celé řadě pokrmů. V závislosti na receptu se může česnek používat v mleté nebo granulované formě, či nakrájený na tenké plátky. Česnekem lze vylepšit omáčky na těstoviny, polévky, dušená jídla, pečenou zeleninu a marinády. Důležité je používat ho uvážlivě, aby nepřehlušil ostatní chutě.

9. Pepř: zasloužený král koření

Černý pepř kraluje ve všech světových kuchyních a ta italská není výjimkou. Pokrmům dodává jemnou ostrost a štiplavost. Nejlepší je používat čerstvě namletý nebo nadrcený pepř, který dodá jídlu svěží a intenzivní chuť. Pepř lze použít v různých fázích vaření. Jeho paleta použití je opravdu široká od ochucení masa až po dodání závěrečného nádechu salátům a těstovinovým pokrmům. Experimentujte s různými odrůdami, jako je Tellicherry nebo Kampotský pepř, a získejte tak rafinované chuťové profily.

10. Drcená paprika: barvy Itálie na talíři

Pro ty, kteří mají rádi pestrost, jsou zelené a červené vločky drcené papriky skvělým pomocníkem. Lze je přidat na pizzu, na těstoviny či do salátů. Na pokrm je přidávejte až na samotný závěr před servírováním.

11. Koriandr: voňavé překvapení

Koriandr se sice v italské kuchyni nepoužívá tak často, ale některým italským pokrmům, zejména těm s blízkovýchodními vlivy, dodává voňavý a citrusový nádech. Jeho semena lze rozemlít a použít do kořenících směsí nebo do olejů. Koriandr se dobře hodí k pečené zelenině, dušenému masu a receptům s citrusovými plody.

12. Šafrán: zlatý elixír

Šafrán, jedno z nejcennějších koření na světě, dodává italské kuchyni výraznou zlatavou barvu a jemnou květinovou chuť. Často se používá do rizota, pokrmů z mořských plodů, krémových omáček a dezertů, jako je panna cotta se šafránem. Šafrán je velmi intenzivní a stáčí přidat pár snítek.

13. Šalvěj: zemitá a voňavá bylina

Šalvěj se svou zemitou a lehce mátovou chutí se běžně používá v italské kuchyni. Dobře se hodí k drůbeži, rybám, vepřovému masu, omáčkám na bázi másla a nádivkám.

14. Fenykl: Aromatická a anýzová chuť

Semena fenyklu mají výraznou vůni a chuť podobnou anýzu. Mletý fenykl se používá do italských klobás, rajčatových omáček, na ryby, pečenou zeleninu nebo do chleba.

15. Celerová semínka: Jedinečný nádech

Celerová semínka mají podobnou aromatickou a svíravou chuť jako ostatní části celeru. Jejich pikantní, zemitá a hořká chuť se skvěle hodí k rajčatům a další zelenině. Pro své aromatické vlastnosti jsou semínka celeru často součástí italských kořenících směsí. Celerová semínka lze použít do marinád, dresinků nebo jimi posypat saláty a pečenou zeleninu.

16. Aglio peperoncini

Italská středně ostrá hrubá směs na špagety i jiné těstoviny, náplně těstovin, pizzu, saláty, grilovanou zeleninu nebo vaječné pokrmy.

17. Bylinkové koření na pizzu

Směs bylinek a koření, ve kterém najdete oregano, česnek, bazalku, saturejku, cibuli, papriku a pepř. Stačí kořením posypat pizzu před pečením a dostanete tu správnou italskou chuť vaší pizzy.

18. Mozzarella s rajčátky

Směs bylinek a solného květu na salát z rajských jablíček a italského sýru Mozzarella. Stačí koření smíchat s olivovým olejem, nechat chvíli odležet a hotovou zálivkou zalít pokrájená rajčátka a Mozzarelu. Koření můžete použít nejen na Mozzarelu, ale jeho chuť se dobře kombinuje s jinými smetanovými sýry nebo tvarohem.

19. Směs italských bylinek

Směs koření, ve které najdete svatou trojici italských bylinek rozmarýn, bazalku a oregano. Je vynikající do omáček na těstoviny, kterým dodá voňavý a pikantní nádech. Ať už připravujete klasickou omáčku marinara nebo krémové Alfredo, tyto italské bylinky pozvednou váš pokrm do nových výšin.

20. Italský dresink

Tato směs koření na dresinky v italském stylu se neomezuje pouze na saláty. Lze ji použít také jako marinádu na grilovanou zeleninu nebo jako koření na pečené brambory nebo těstoviny. Popusťte uzdu své kreativitě a experimentujte s touto směsí ve svých oblíbených receptech.

Domácí italské koření

Pokud vás láká namíchat si vlastní koření s bylinkami italské kuchyně, není nic jednoduššího. Vhodný poměr sušených bylinek je např. následující:

  • 2 polévkové lžíce bazalky
  • 2 polévkové lžíce oregana
  • 2 polévkové lžíce tymiánu
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • 1 polévková lžíce rozmarýnu
  • 1 polévková lžíce šalvěje

Vše nasypte buď do zavařovací sklenice a důkladně protřepejte nebo můžete pro perfektní promísení koření použít mixér.

Tipy na práci s kořením

A na závěr přidáváme pár tipů pro použití nejen italského koření:

  1. Sušené bylinky jsou intenzivnější, než ty čerstvé. Stačí jich přidat třetinové množství.

  2. Při použití sušené bylinky rozdrťte mezi prsty nebo dlaněmi, aby se uvolnily jejich esenciální látky a maximalizovala se jejich chuť.

  3. Bylinky přidávejte až ke konci vaření, aby si zachovaly aroma, které by se delším vařením ztratilo.

  4. Experimentujte s různými kuchařskými technikami, jako je například výroba a použití olejů s bylinkami nebo si vyrobte bylinkové máslo s různými příchutěmi.

  5. U koření pamatujte, že méně je často více. Nechte vyniknout přirozené chuti ingrediencí, které se vzájemně doplňují, místo aby pokrm přehlušily.

Toto základní koření je skrytým pokladem, který do vašich kulinářských výtvorů vnese esenci Itálie. Od klasického tria bazalka, oregano a rozmarýn, přes česnek a pepř, až po méně obvyklý koriandr či celerová semínka  - tato koření obohacují italské pokrmy svou vůní, chutí a barvami. Začleněním těchto koření do svých receptů a prozkoumáním nejlepších směsí koření italské kuchyně můžete plně odhalit její potenciál. Popusťte uzdu své kreativitě v kuchyni a nechte své chuťové pohárky vydat se na cestu rozmanitými a podmanivými chutěmi Itálie. Buon appetito!