Na masové válečky čevapčiči dnes narazíte od Slovinska až po Bulharsko a všichni vám budou říkat, že to je jejich národní jídlo a že jen oni mají ty nejlepší a pravé čevapčiči.
A pravdu budou mít tak trochu všichni, protože čevapčiči na Balkáně rozšířili během nadvlády Turků za osmanské říše povstalecké skupiny Hajduků. Tito bojovníci přeci jen neměli moc klidný život a tak si připravovali jednoduché a rychlé jídlo v podobě směsi kousků jehněčího, hovězího a vepřového masa, které si opékali nad ohněm.
Do mletého masa se obvykle přidává jen pepř, sůl, paprika a cibule. V Bulharsku chuť vylepšují kořením zvané Čubrica, což je jednak bulharský název pro saturejku a také pro směs bylinkového koření se saturejkou a pískavicí.
Při servírování se k čevapčiči podává čalamáda, cibulka a zakysaná smetana. V našich krajích se často místo smetany dává hořčice, nad čímž by se na Balkáně pozdvihlo nejedno husté obočí.
Recept pro 4 osoby:
- 500 g mletého masa (nejlépe mix vepřové a hovězí)
- 1 menší cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 čajová lžička sladké maďarské papriky
- 1 čajová lžička soli
- ½ čajové lžičky pepře
- 2 polévkové lžíce směsi koření Čubrica
Maso smícháme s prolisovaným česnekem, solí, paprikou, mletým pepřem a kořením Čubrica. Vše dobře propracujeme a maso necháme uležet do druhého dne v lednici, aby se chuti lépe propojily. Malé válečky se lépe tvarují, pokud si budeme ruce namáčet do vody. Vytvarované válečky můžeme péct na mřížce pod grilem v troubě, na pečicím papíře v troubě vyhřáté na 200 °C, smažit na pánvi nebo připravit tradičně na venkovním grilu. Jako příloha se doporučuje zeleninový Ajvar, na drobnou pokrájená čerstvá cibulka a zakysaná smetana nebo tvaroh.
Tento recept jsme připravili v rámci rubriky Tipy na nedělní oběd s rozhlasovou stanicí Radio Classic, kde se vysílá každý týden ve středu odpoledne po čtvrt na šest a ve čtvrtek po desáté hodině dopoledne.