Čevapčiči s bulharskou Čubricou

 Čevapčiči s bulharskou Čubricou
 

Na masové válečky čevapčiči dnes narazíte od Slovinska až po Bulharsko a všichni vám budou říkat, že to je jejich národní jídlo a že jen oni mají ty nejlepší a pravé čevapčiči.

A pravdu budou mít tak trochu všichni, protože čevapčiči na Balkáně rozšířili během nadvlády Turků za osmanské říše povstalecké skupiny Hajduků. Tito bojovníci přeci jen neměli moc klidný život a tak si připravovali jednoduché a rychlé jídlo v podobě směsi kousků jehněčího, hovězího a vepřového masa, které si opékali nad ohněm.

Do mletého masa se obvykle přidává jen pepř, sůl, paprika a cibule. V Bulharsku chuť vylepšují kořením zvané Čubrica, což je jednak bulharský název pro saturejku a také pro směs bylinkového koření se saturejkou a pískavicí.

Při servírování se k čevapčiči podává čalamáda, cibulka a zakysaná smetana. V našich krajích se často místo smetany dává hořčice, nad čímž by se na Balkáně pozdvihlo nejedno husté obočí.


Recept pro 4 osoby:

  • 500 g mletého masa (nejlépe mix vepřové a hovězí)
  • 1 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička sladké maďarské papriky
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ čajové lžičky pepře
  • 2 polévkové lžíce směsi koření Čubrica

Maso smícháme s prolisovaným česnekem, solí, paprikou, mletým pepřem a kořením Čubrica. Vše dobře propracujeme a maso necháme uležet do druhého dne v lednici, aby se chuti lépe propojily. Malé válečky se lépe tvarují, pokud si budeme ruce namáčet do vody. Vytvarované válečky můžeme péct na mřížce pod grilem v troubě, na pečicím papíře v troubě vyhřáté na 200 °C, smažit na pánvi nebo připravit tradičně na venkovním grilu. Jako příloha se doporučuje zeleninový Ajvar, na drobnou pokrájená čerstvá cibulka a zakysaná smetana nebo tvaroh.


 

Tento recept jsme připravili v rámci rubriky Tipy na nedělní oběd s rozhlasovou stanicí Radio Classic, kde se vysílá každý týden ve středu odpoledne po čtvrt na šest a ve čtvrtek po desáté hodině dopoledne.