Když se kteréhokoliv Jihoafričana zeptáte, jestli má rád chakalaku, nenajdete jediného, který by nesouhlasil. Když se ale zeptáte na recept, nenajdete jediného, který by se na její přípravě s někým shodl.
Chuť chakalaky je stejně pestrá jako historie Johannesburgu, odkud má své kořeny. Vznikla v místních dolech a na stavbách, kde se dělníci v poledne shromáždili kolem improvizovaných ohnišť a ve velkých hrncích si vařili omáčku z cibule, mrkve, fazolí, zelí a dalších ingrediencí, které byly zrovna po ruce. Ostatně charakteru pokrmu napovídá i její název, který v jazyce Zulu znamená dát vše dohromady.
Aby zeleninová směs měla říz, přidali ještě pár pořádných lžic koření. Mezi nejoblíbenější patřil česnek, chilli papričky, pepř, zázvor a koriandr. V druhém hrnci bublala ovesná nebo kukuřičná kaše, a protože v bídných pracovních podmínkách si těžko mohli dovolit používat příbory a talíře, z hutné kaše si dělníci uhnětli dlouhé válečky, které si pak namáčeli do horké chakalaky.
Tak, jako mnoho jiných receptů, i chakalaka dávno překročila hranice chudinských čtvrtí a v receptech se objevily přísady, které si původní strávníci rozhodně nemohli dovolit. Dnes tedy narazíme nejen na vegetariánskou variantu chakalaky, ale najdeme ji i ve vybrané společnosti dušeného či grilovaného masa nebo klobás, jako přílohu kebabu i hamburgeru a dokonce se na stole občas objeví i chakalakové muffiny a koláče. Struktura chakalaky může být od polévky po hustý dip v závislosti na množství použité rajčatové omáčky. Je výborná jak teplá, tak i studená a často se konzumuje i několik dní.
Recept na tradiční jihoafrickou chakalaku
Co budeme potřebovat pro čtyři porce
- 6 velkých rajčat
- 2 zelené papriky
- 2 velké cibule
- 1 plechovka fazolí v rajčatové omáčce
- 250 g strouhané mrkve
- 3 lžíce oleje
- 2 polévkové lžíce směsi koření chakalaka
- 100 g nasekaného čerstvého koriandru
Jak na to
Nejprve rajčata a papriky pokrájíme na plátky, cibuli nasekáme na drobné kousky a mrkev nastrouháme. Ve velké pánvi zahřejeme olej na střední teplotu a lehce 4-5 minut orestujeme cibuli společně se směsí koření chakalaka. Do pekáče nasypeme nakrájená rajčata a papriky, lehce zakápneme olejem a v troubě grilujeme asi 5 minut. Směs grilované zeleniny zamícháme do pánve s cibulí a kořením a dusíme asi 5 minut na mírném ohni. Přidáme fazole, nastrouhanou mrkev, případně dle chuti dosolíme, důkladně promícháme a ještě lehce prohřejeme. Podávat můžeme teplé i studené. Těsně před servírováním posypeme chakalaku nasekaným koriandrem.