Jen si to představte. Vůně čerstvě upečené bagety s voňavým bylinkovým máslem, které se pomalu rozpouští a nasákne do pečiva. Tak jednoduché a tak dokonalé. Bylinkové máslo neoceníte ale jen na bagetě nebo chlebu, zásadní roli hraje i při grilování nebo pečení, kde se skvěle hodí k masu, rybám i pečené zelenině.
Možná si říkáte: "jasně, bylinkové máslo znám a používám, co je na tom? Prostě máslo a pár bylinek". Kupodivu i takhle jednoduchá ingredience se dá udělat na mnoho způsobů a vylepšit k nepoznání. Pojďme se tedy podívat na pár tipů jak udělat dokonalé domácí bylinkové máslo.
Co budeme na skvělé domácí bylinkové máslo potřebovat
Samozřejmě základem je kvalitní nesolené máslo, které necháme změknout při pokojové teplotě. Ideálně jej nakrájejte na menší kostičky, aby rychleji změklo a lépe se s ním pracovalo.
Když máme máslo pěkně měkké, přichází ta nejdůležitější část – výběr koření a bylinek. Asi první vás napadnou čerstvé bylinky jako je bazalka, pažitka nebo petrželka. Jenže ty často nemáme po ruce a navíc, co je důležité, čerstvé bylinky obsahují hodně vody. Ta se hůře mísí s tukem a především se kvůli ní bylinkové máslo rychleji kazí. Bylinkové máslo s čerstvými bylinkami není dobré ani zamražovat, protože zmrzlá voda z bylinek naruší strukturu másla a takové máslo je po rozmražení vodové. Z těchto důvodu raději používáme sušené bylinky a koření, které je i chuťově intenzivnější.
Takže jaké koření je do bylinkového másla ideální? Chceme-li jít tradiční cestou klasických bylinek, můžeme sáhnout po speciální směsi koření na bylinkové máslo, kterou máme dokonce ve třech variantách: se solí, bez soli a v bio kvalitě. Jestliže máme rádi vše pod kontrolou, můžeme použít buď čistě jeden druh sušených bylinek nebo si namíchat vlastní mix z bazalky, oregana, tymiánu nebo pažitky. Velmi oblíbené je také bylinkové máslo s medvědím česnekem.
Pokud se chceme vydat cestou nekonečných možností chutí a experimentů při přípravě bylinkového másla na steky a další grilované lahůdky, v první řadě bychom se měli zastavit legendární směsi koření Café de Paris, která dodá máslu francouzský šmrnc. Pak můžeme pomalu procházet širokou nabídku různých grilovacích a barbecue koření, až skončíme u exotických směsí jako je zátar nebo cajunské koření na ryby.
Zkrátka i u tak jednoduché ingredience jako je bylinkové máslo, se nebojte experimentovat a odměnou vám budou nové chuťové kombinace, které si zamilujete.
Jak udělat bylinkové máslo?
Domácí bylinkové máslo připravíte raz dva. Do větší misky vložte změklé máslo, přidejte vybrané koření a vše promíchejte vidličkou. Pokud chcete získat lehkou a nadýchanou konzistenci, která se příjemně roztírá, můžete jej rozmíchat pomocí tyčového mixeru.
Když máte směs hotovou, máslo naberte na potravinovou fólii, zarolujte do tvaru válečku a nechte vychladnout v lednici. Pokud ho připravíte víc, klidně ho nakrájejte na plátky a zamrazte – v mrazáku vám vydrží i několik měsíců. Takto máte domácí bylinkové máslo vždy připravené k použití.
Co dělat, aby bylinkové máslo zůstalo roztíratelné
Znáte to, vytáhnete máslo z lednice a místo hladkého namazání chleba ho nožem marně škrábete. Tohle už se mi taky párkrát stalo, než jsem přišel na jednoduchý trik – do másla stačí vmíchat lžičku kvalitního olivového oleje. Máslo pak i po vychlazení zůstává krásně roztíratelné. Funguje to skvěle a od té doby to dělám vždycky.
Nejlepší tipy, jak bylinkové máslo využít
Hurá, bylinkové máslo máme hotové a teď co s ním? Bylinkové máslo využijete prakticky všude od obyčejného krajíce chleba, zapečenou bagetu s bylinkovým máslem, až po grilované maso nebo ryby. Losos na bylinkovém másle nebo pstruh s bylinkovým máslem jsou osvědčené tipy, které vždycky bodují. A samozřejmě nesmíme zapomenout na středomořskou kuchyni. Připravte si doma třeba tradiční italské bylinkové máslo, které znáte z pizzerie.
Pro milovníky dokonalých chutí mám ještě speciální tip – vyrobte si bylinkové máslo s medvědím česnekem a získáte další úžasnou svěží bylinkovou chuť.
Nebojte se experimentovat a ochutnávat
Bylinkové máslo je skvělé právě v tom, že si ho můžete vyladit přesně podle sebe. Přidejte špetku chilli, kousek sušeného rajčete, nebo třeba trochu citronové kůry, která mu dodá svěžest. Z vlastní zkušenosti doporučuji kombinovat různé koření a najít si vlastní oblíbenou recepturu – u nás doma se osvědčila směs bylinkového másla s trochou citronové šťávy a špetkou česneku.
Užijte si přípravu i ochutnávání a hlavně se nebojte zkoušet nové chutě. S domácím bylinkovým máslem uděláte s minimem práce obrovskou parádu.