Vznik tradiční čínské směsi Koření pěti vůní je zahalen tajemstvím a ve starých čínských legendách se o ní hovoří již ve 4. století před naším letopočtem, kdy se učenci čínské medicíny snažili o nalezení rovnováhy mezi pěti základními chutěmi čínské kuchyně - tedy sladká, slaná, kyselá, hořká a kořeněná.
Číslo pět má v čínské symbolice zvláštní postavení a odpovídá pěti základním prvkům: ohni, zemi, kovu, vodě a dřevu. Nicméně samotná číslovka pět neznamená, že se musí jednat o pět druhů koření, i když tato varianta je nejčastější a jako základní složky se považuje skořice, badyán, hřebíček, fenykl a sečuánský pepř. Číslo pět totiž neodkazuje na počet složek, ale na počet pěti příchutí, které vzniknou (sladké, slané, kyselé, hořké a kořeněné). Proto se někdy můžeme setkat i se směsí, která navíc obsahuje kardamom, zázvor nebo muškátový oříšek.
Umíchejte si své vlastní Koření pěti vůní
Pokud si chcete namíchat svou vlastní směs Koření pěti vůní, není to nic složitého. Poměry jednotlivých složek nejsou pevně dány, a proto doporučujeme začít s „rovnovážnou“ variantou, kde jsou všechny složky ve stejném poměru. Postupně potom můžete přidávat jednotlivé koření dle chuti, které chcete dosáhnout. Důležité je připravit si směs z celého koření, které nejprve krátce opražíte na pánvi, pak necháte koření vychladnout a následně jej umelete v mlýnku na koření nebo na kávu. Pozor, koření je velmi tvrdé a proto jej melte pouze v mlýnku s ocelovým mechanismem. Keramické nebo dokonce plastové mlecí kameny pravděpodobně velmi rychle zničíte. Po umletí je dobré ještě prášek prosít sítem, aby se odstranily hrubší kousky.
Jestliže se ale nechcete trápit s vlastní výrobou, můžete použít naší hotovou směs Koření pěti vůní.
Na co Koření pěti vůní použít
Tato směs koření je obzvlášť vhodná pro tučnější jídla jako je kachna nebo vepřové maso, ale byla by velká chyba se omezit pouze na tyto varianty. Své místo si najde při ochucení polévek a v kombinaci s cukrem udělá z obyčejného steaku nebo žebírek pětihvězdičkový zázrak. Rovněž vegetariáni si můžou přijít na své a připravit z této směsi koření marinádu na smažené tofu. A samozřejmě nesmíme zapomenout na sladké pokrmy jako je perník nebo obilné kaše.