Otázka co je to římský kmín a jaký je rozdíl v porovnání s českým kmínem patří k jedné nejčastějších, kterou nám zákazníci při procházení v našem obchodě kladou. A odpověď je docela jednoduchá.
Hlavní, co je potřeba zdůraznit, je, že římský a klasický "český" kmín jsou si sice vzhledově podobní, ale chuťově jsou výrazně odlišní a při vaření rozhodně není dobrý nápad je vzájemně nahrazovat. Pokud v receptu narazíte na jeden z těchto druhů, nesnažte se jej nahradit tím druhým, protože byste si pravděpodobně zničili jídlo. Ve stručnosti si můžeme oba kmíny krátce představit:
Český kmín
Kmín je jedno z nejstarších používaných evropských koření. Je to typické koření do chleba a slaného pečiva. Používá se při přípravě brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. Pomáhá při trávení, využívá se také v likérnictví, kde se z něj připravuje slavná kmínka. Český kmín má vyšší obsah vonných složek než kmín dovážený ze zahraničí, neboť pochází ze speciálně vyšlechtěné dvouleté rostliny. Tento kmín se při vaření používá celý, drcený nebo mletý. Český kmín můžete koupit zde.
Římský kmín
Římský kmín, nebo-li cumin, jsou semena rostliny s názvem šabrej kmínovitý. Má světlejší barvu a je protáhlejší než tradiční český kmín. Rovněž chuťově je odlišný, ostřejší a mírně nahořklý. Je základem karí, masála a chilli směsí, nezbytný v cizrnovém hummusu, pilafu, kebabu, přidává se do pečiva, sýrů, polévek, omáček, nádivek i zeleninových pokrmů. Aby se rozvinula příjemná chuť i vůně, je vhodné římský kmín nejdříve opražit na sucho nebo na trošce tuku. Setkat se můžete s celou i mletou variantou. Římský kmín můžete koupit zde.
Kromě českého a římského kmínu se můžete v kuchařkách potkat ještě s dalšími kmíny jako je černý kmín nebo třeba ajowan. Abychom vám zpřehlednili pestrý svět kmínů, připravili jsme pro vás speciální popis druhů kmínů.