Zajímavosti o bobkovém listu

Zajímavosti o bobkovém listu

 

Zajímavosti o bobkovém listu

Bobkový list, známý také jako vavřín vznešený (Laurus nobilis), má mezi bylinkami významné místo. Už v antickém Řecku a Římě byl vavřín symbolem ctnosti a moudrosti, a tak se stal oblíbeným mezi básníky, lékaři, vládci a válečníky. Věřilo se, že chrání nositele před zlými duchy a hněvem bohů. Také mu v dávných dobách byla přiřazována afrodisiakální moc.

Protože ale tyto vlastnosti nebyly nikdy historicky potvrzeny, soustřeďme se raději na jeho kouzlo při vaření, které nám může zajistit slávu a vděk u našich strávníků.

Bobkový list je nezbytným kořením nejen ve středomořské kuchyni, která je jeho domovinou, ale dnes se používá prakticky po celém světě. Najdeme jej často plavat v polévkách i omáčkách a rád dělá společnost prakticky všem druhům masa a ryb. Je nezbytný v ragú a často se přidává do rýžových pokrmů. Můžete také přidat několik lístků bobkového listu do vody, ve které vaříte brambory. Bobkový list totiž při vaření odstraní z brambor škrob, který našemu organismu zcela neprospívá. Toto koření nám též prokáže službu, když pár lístků přidáme do luštěnin, které pak tolik nenadýmají.

Bobkový list se velmi dobře kombinuje s dalším kořením, jako je majoránkatymián, rozmarýn, oregano, jalovec, nové koření nebo pepř. Pokud chcete získat co nejvíce z jeho chuti, můžete bobkový list i nadrtit, nebo rozemnutím uvolnit vůni a chuť.

Na rozdíl od většiny ostatního koření, bobkovému listu svědčí dlouhé pomalé vaření. Proto jej do hrnce přidáváme hned na počátku tepelné přípravy. Před servírováním je důležité všechny bobkové listy odstranit. Sice se ve středověku věřilo, že kdo najde bobkový list ve svém talíři, ten bude mít štěstí, ale protože jsou listy tuhé, jejich případné spolknutí může přinést strávníkovi spíš smůlu. Pokud nechcete v hrnci lovit bobkové listy, můžete použít i praktickou mletou variantu.

Bobkový list má příjemnou aromatickou vůni a chuť, která dokáže vylepšit každé jídlo. Takže nezapomeňte, až budete připravovat nějakou výbornou nedělní polévku, přidejte několik lístků bobkového listu, který zaručeně zlepší chuť a přinese vítezství vašemu kuchařskému umění.