Salát Caprese - italský luxus na talíři

Salát Caprese - italský luxus na talíři

 

Salát Caprese - italský luxus na talíři

Svěží kombinace červených rajských jablíček, zářivě bílé mozzarelly a zelených lístků bazalky, která na talíři vytváří typickou barevnou paletu Caprese salátu, bývá ozdobou nejedné zahradní párty. Kde se tento symbol středomořské kuchyně vzal a dá se tato lahůdka ještě nějak vylepšit?

Název Insalata Caprese napovídá, že tato letní delikatesa pochází z italského ostrova Capri. Zajímavé je, že ač je sýr mozzarella jednou ze tří zásadních ingrediencí, na tomto ostrově se kvůli podnebí nevyrábí a tak každé ráno čerstvý sýr přivážejí lodě z pevniny.

Historie salátu Caprese

I když salát Caprese je jednoduché a poměrně levné jídlo, jeho vznik je podle jedné historky naopak spojován s luxusním Grand Hotelem Quisisana. V tomto hotelu pobýval Filippo Tommaso Marinetti, významný představitel italské avantgardy a zakladatel futuristického hnutí.

Marinetti mimo jiné sepsal Manifest futuristické kuchyně, ve kterém se postavil proti konzumaci těstovin, o kterých hlásal, že u strávníků vyvolávají “lenost, pesimismus a nostalgickou netečnost”. Jelikož v Itálii nadávat na těstoviny se rovná hrubé urážce, musíte uznat, že to byl od Itala dost odvážný dokument a je jasné, proč raději své názory hlásal na tomto nevelkém ostrově.

Hotel Quisisana v rámci futuristické konference v roce 1926 připravil jídlo budoucnosti z rajských jablíček, sýra mozzarella z buvolího mléka a olivového oleje. Tento lehký pokrm sice účastníky konference v čele s Marinettim nadchl, ale přesto se na něj později téměř zapomnělo. Až v 50. letech minulého století kuchaři tohoto hotelu recept oprášili a díky pověsti ostrova Capri jako luxusního letoviska, získal salát Caprese image stylového jídla pro bohatou smetánku a postupně si vybojoval místo v gastronomické síni slávy.

Příprava salátu Caprese

Jak jsme již zmínili, hlavní ingredience jsou čerstvá rajská jablíčka, sýr mozzarella, bazalka, olivový olej, sůl a pepř. Rajčata a sýr se většinou krájí na působivá kolečka, která postupně vyskládáme na talíř a ozdobíme bazalkou. Na závěr zalijeme olivovým olejem a přidáme pepř a sůl dle chuti.

Salát Caprese De Luxe

V originálním minimalistickém receptu je z koření použit pouze pepř a sůl. Ovšem pro opravdu dokonalý degustační zážitek jsme pro vás na tuto italskou lahůdku připravili speciální směsi koření s výmluvnými názvy Mozzarella s rajčátky a Salátové italské koření. Tyto vyladěné směsi koření obohatí salát Caprese o další nové chutě, které by určitě nadchly i puristické futuristy.