Ne vždy máme po ruce čerstvou bazalku, která je samozřejmě nejlepší, a tak se hodí mít v záloze i sušenou alternativu. Můžeme ale místo čerstvé použít sušenou bazalku kdykoliv?
Pravidlo pro použití sušených bylinek je poměrně jednoduché. Pokud budete koření tepelně upravovat (např. omáčky nebo při pečení či dušení masa), pak můžete použít sušenou variantu, protože sušené přísady se při vaření dobře prolnou s ostatními ingrediencemi. Sušené bylinky přidávejte do vaření spíše na začátku, aby se dobře povařily. Čerstvé se naopak dávají co nejpozději, aby se chuť nevyvařila.
Jestliže ale plánujete nasadit bazalku třeba do salátu, určitě sáhněte po čerstvé rostlince, protože sušená nebude dobrá.
A ještě jedna rada na závěr. Sušená bazalka je intenzivnější, než ta čerstvá. Přidávejte ji tedy zhruba o třetinu méně, než byste dali té čerstvé.