Vánoční pečení

 
 Vánoční pečení

Ťuk, ťuk. Slyšíte? To už Vánoce pomalu klepají na dveře a ptají se, jestli už pečete. Zatím tedy ještě není nutné panikařit, ale např. některé druhy perníčků, pro které zaručeně budete potřebovat naše perníkové koření, je vhodné začít péct tři týdny před Štědrým dnem. Pokud máte první adventní víkend čas a nechcete vše nechávat na poslední chvíli, můžete např. upéct i vanilkové rohlíčky nebo pracny, kterým delší doba odpočinku prospěje, protože natáhnou vlhkost a jsou příjemně vláčné. Rovněž linecké cukroví je dobré si připravit již na začátku prosince. Ovšem s plněním cukroví marmeládou ještě počkejte.

O týden později přicházejí ke slovu stroje a vrhneme se na tvorbu tzv. strojkového cukroví. U nás doma, kromě klasických housenek s chutí skořice nebo vanilky, patří k favoritům kokosové (nezapomeňte na strouhaný kokos) polomáčené v čokoládě. Vedle sladkostí ze strojku je i čas na ořechy a další cukroví s krémovou náplní. Plnění krémem odložíme až na další týden, ale když už jsme v tom patlání, vzpomeneme si na linecké, které máme uložené od minulého víkendu a pěkně jej pospojujeme marmeládou. Pokud cukroví sypete moučkovým cukrem, počkejte s tím vždy až těsně před servírováním, aby cukrový povrch vypadal jako čerstvě napadaný prašan.

Třetí předvánoční víkend obvykle bývá zasvěcen finálnímu zdobení a plnění hotového cukroví máslovými krémy. Je to rovněž ideální čas na výrobu různého máslového cukroví a sušenek jako třeba mandlové amaretky nebo rohlíčky plněné krémem.

Posledních pár dní před Štědrým dnem už moc času na cukroví nezbývá a tak se chystají už jen rumové kuličky nebo vosí hnízda. Zbytek času věnujeme výrobě nového vánočního cukroví, protože po zběžné inventuře zjistíme, že se nám záhadně polovina hotových laskominek ztratila.

Přejeme vám pevné nervy a na závěr přinášíme pár odkazů na osvědčené i méně známé recepty na vánoční cukroví:

Vanilkové rohlíčky

Linecké cukroví

Vánoční strojkové cukroví

Rohlíčky plněné krémem

Amaretky

Vosí hnízda

Rumové kuličky