Nejprve si připravíme hummus, ze kterého následně budeme tvořit kuličky. Pro výrobu hummusu budeme potřebovat následující ingredience:
Základ hummusové pasty:
- cizrna
- sezamová pasta (Tahini)
- olej
Koření na dochucování:
- římský kmín
- koriandr mletý
- pepř
- sumah
- čerstvý koriandr, může být sušený
- kajanský pepř nebo chilli mleté, habanero
- hořčice mletá
- červená paprika sladká španělská
- zelená granulovaná paprička
- kardamom
- cejlonská skořice mletá
- chilli nitě
Postup výroby hummusu
Dva šálky cizrny namočíme přes noc a ráno povaříme doměkka. Přidáme lžíci sezamové pasty, sezamový nebo olivový olej a rozmixujeme dohladka (ředíme vodou z předchozího varu). Máme připravený základ, který můžeme různě dochucovat. Ideální je nechat chvíli „vyschnout“ a z různých ochucených druhů vytvarovat kuličky jako zábavné jednohubky.
Varianta s mletým koriandrem
Půl lžičky mletého římského kmínu, větší špetku mletého koriandru, hrubě mletý pepř, sůl. Můžeme naředit i limetkovou šťávou a znovu rozmixovat. Posypeme hrubým pepřem nebo zelenou papričkou granulovanou.
Varianta s chilli
Základ ochutíme solí, chilli mleté, hořčicí mletou, zakápneme limetkou a mixujeme. Zdobíme paprikou španělskou smíchanou s chilli habanero pro správný říz.
Varianta s kurkumou
Lžička kurkumy, pepř, sůl, špetka kardamomu, římský kmín, špetka cejlonské skořice, zakápneme limetkou. Zdobíme kořením sumah a chilli nitěmi.