Domácí vanilková zmrzlina

Domácí vanilková zmrzlina

 

Domácí vanilková zmrzlina

Vanilkové lusky, resp. tobolky, jsou jediným jedlým plodem z tropických orchidejí, což je největší botanická rodina kvetoucích rostlin na světě. Samotných vanilkovníků je 150 druhů, ale v kuchyni se potkáme pouze se dvěma - bourbon a tahitensis. Vanilka byla od svého objevení vždy velmi vzácná, a proto její historie je plná násilí a intrik a to dokonce až do dnešních dnů.

Pochází z Karibiku, kde byla vanilka používána v chrámech k uctívání bohů a jako osobní amulet. Původní obyvatelé dnešního Mexika později začali přidávat vanilku do nápojů z čokolády, medu, chilli a dalšího koření. Kromě toho Aztékové používali vanilku i k ochucení svých doutníků.

Na pěstování vanilky musíte mít fištróna!

Až do poloviny 19. století bylo Mexiko hlavním pěstitelem vanilky. V roce 1819 francouzští obchodníci přivezli vanilku na své ostrovy Reunion a Mauricius s plánem ji zde pěstovat. K jejich velkému překvapení rostliny sice kvetly, ale žádné lusky nedávaly. Až o 20 let později zjistili, že vanilkovník opyluje jen jeden zvláštní druh včel, který na těchto ostrovech nežije. Už se zdálo vše ztracené, když roku 1841 mladý otrok Edmond Albius ve svých 12 letech vymyslel ruční způsob opylování vanilkových květů a umožnil tak globální pěstování této rostliny. Jeho způsob se používá dodnes, a protože je to poměrně náročná práce, je vanilka jedním z mála koření, u kterého cena v průběhu staletí nijak zvlášť neklesá. Jako další komplikace je totiž fakt, že vanilka vykvete jen na jeden den a musí se opylovat do 12 hodin od rozvinutí.

Proč je vanilka tak drahá?

Když jsme otevírali náš obchod s kořením, stál jeden vanilkový lusk z Madagaskaru 46,- Kč, dnes je jeho běžná cena na trhu kolem 140 korun. Za růstem její ceny je několik faktorů. V osmdesátých a devadesátých letech byl celosvětový trend nahrazovat tehdy relativně drahou vanilku umělými náhražkami. Z toho důvodu poklesl zájem o pravou vanilku a tak se přirozeně snížila její produkce. Ovšem v posledních letech naopak dochází v potravinářství k návratu ke kvalitním surovinám a odklonu od náhražek a proto poptávka po vanilce začala opět růst. Do toho na Madagaskaru negativně zasáhly cyklony, které část úrody zničily. Navíc je potřeba si uvědomit, že vanilka je velmi náročná na pěstování a trvá několik let, než vykvete a po ručním opylování dozraje její lusk. Proto není možné na zvýšenou poptávku rychle reagovat zvýšením produkce a její cena tak stoupá do závratné výšky.

Jak na domácí vanilkovou zmrzlinu?

Specifickou a vyhledávanou chuť vanilky nacházíme především ve sladkých koláčích a zmrzlině, ale její opojné vůně si nemohl nevšimnout i kosmetický průmysl, který vanilkový extrakt využívá v mnoha parfémech. My si její vůni a chuť užijeme v domácí vanilkové zmrzlině, kterou si zpestříme nedělní oběd.

Připravit si vanilkovou zmrzlinu je jednoduché. Potřebujeme jen moučkový a vanilkový cukr, smetanu ke šlehání, mléko, vajíčka a samozřejmě vanilkový lusk. Mléko doporučujeme plnotučné, když už hřešit, tak s plnou parádou!

Nejprve do hrnce nalijeme smetanu a mléko a přidáme rozříznutý vanilkový lusk. Mírně necháme přejít varem a pak odstavíme, aby mléko schladlo. Hlavně dáváme pozor, ať se nám mléko nepřipálí. Mezitím z vajíček oddělíme žloutky a utřeme je s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Potom přes cedník, aby se odstranily zrníčka z vanilkového lusku, přidáme schladlé mléko se smetanou. Vzniklou směs za stálého míchání povaříme až do zhoustnutí. A zmrzlina je hotová. Teď již jen necháme vychladnout a potom ji dáme do mrazáku alespoň na pět hodin.