Sambal je indonéská chilli omáčka nebo pasta, která se připravuje ze směsi chilli papriček, koření a dalších přísad jako jsou krevety, šalotka, pórek a palmový cukr. Chilli papričky, které jsou základem sambalu, se do Indonésie dostaly až v 16. století s Portugalci.
Sambal ale existoval již stovky let předtím. Jen místo chilli se používal zdejší dlouhý pepř a zázvor. Ovšem je jasné, že chilli papričky posunuly pikantnost sambalu a celé indonéské kuchyně na mnohem vyšší laťku.
Se sambalem od rána do noci
Se sambalem celé indonéské souostroví vstává, žije s ním a večer uléhá. A dá se říct, že doslova, protože většina obyvatel si skutečně neumí představit den, který by nezačal s touto ostrou omáčkou, kterou si rodiny připravují samy doma. Její příprava probíhá v kamenném hmoždíři, kde se drtí a třou nejprve chilli papričky a pak se postupně přidávají další ingredience. Palčivá vůně drceného chilli se pak intenzivně šíří po celém domě a láká jeho obyvatele ke stolu.
Na světě existuje minimálně 350 variant sambalu. Nejznámější je Sambal oelek, směs červených chilli, octa a soli. Tato jednoduchá varianta ale nepřináší takovou paletu chutí, které objevíte v propracovanějších variantách sambalu, do kterých se přidává česnek, zázvor, šalotka, krevetová pasta, tofu, pórek a dokonce i ovoce a ořechy.
Na rýži i jako dip
Sambal je stejně přizpůsobivý jako místní kuchaři, kteří jej připravují. Zamíchat si jej můžete se smaženou rýži, přidat na karí, použít jako marinádu nebo omáčku či na avokádové tousty nebo jednoduše jako dip pro čerstvou zeleninu.
Recept na sambalový dip
Důkladným promícháním následujícíh ingrediencí vyrobíte jednoduchý a rychlý dip k masu, zelenině nebo třeba bramborám.
1/2 řeckého jogurtu
1/2 majonézy
2 - 4 (dle odvahy) polévkové lžíce sambalu
3 stroužky česneku
1 polévková lžíce citrónové šťávy
1 čajová lžička citrónové kůry
špetka soli