Rozhovor: tipy na zahřívací zimní koření

Rozhovor: tipy na zahřívací zimní koření

 

Rozhovor: tipy na zahřívací zimní koření

Zima se nám opět přihlásila o slovo a rtuť teploměru se chladem choulí hluboko pod nulou. Pokud tedy mráz není váš nejlepší kamarád, poslechněte si inspirativní povídání o zahřívacích schopnostech koření v pořadu Káva o čtvrté na Českém rozhlasu Dvojka, kde si moderátorka Patricie Strouhalová povídala s Míšou Schneedorferovou z našeho Království.

Letošní zimu se střídají teplé dny s těmi chladnými, až mrazivými, a toto období bývá náchylné na různé respirační choroby. Je proto pro nás důležité posilovat imunitu, v čemž nám může pomoci i koření, jako např. zázvor, černý pepř, kurkuma nebo chilli. Samozřejmě ale hlavní úloha koření je v gastronomii, kde si díky němu uvaříme pokrmy a nápoje, které nás nejen zahřejí, ale připraví i chvíli pohody třeba po návratu ze zimní procházky.

Mezi takové nápoje patří samozřejmě v první řadě černý čaj, který si snadno obohatíme přidáním sušeného zázvoru nebo třeba skořice či kardamomu. Kdo má rád kávu, může si ji zjemnit kardamomem či naopak pořádně přiostřit špetkou chilli. Samozřejmě je velmi oblíbená i káva se skořicí, doporučujeme cejlonskou. Pokud se ještě chvíli zdržíme u zimních nápojů, rozhodně nesmíme zapomenout na oblíbené svařené víno. Do tohoto tradičního kořeněného nápoje patří jako základ skořice, badyán a hřebíček. Pokud si chuť tzv. svařáku chceme obměnit, můžeme do něj přidat sušený list meduňky a lípy (Svařené víno Klasik) nebo si připravit trochu exotičtější varianty s novým kořením (Svařené víno královské) či kardamomem (Svařené víno orientální).

Klasické nezbytné zimní koření, které jsme již zmínili, je rozhodně skořice, hřebíček, kardamom nebo muškátový oříšek. Ač se vám možná na první pohled bude zdát, že se jedná spíše o koření na pečení, zdání klame. Třeba skořici se nemusíme bát kombinovat s vepřovým či hovězím masem, jak je oblíbené především v asijské kuchyni.  Hřebíček lze přidat například do rýže, kardamom se skvěle hodí na ryby, podobně jako špetka muškátového oříšku.

Zahřívací schopnosti má samozřejmě i pepř a chilli. Ovšem i u tohoto všeobecně známého koření se nemusíme omezovat jen na ty základní druhy. Např. pepřů existují desítky druhů, které jsou chuťově i sílou palčivosti velmi odlišné. O všemožných druzích chilli papriček snad ani nemusíme hovořit. Můžete si vybrat jemné druhy pro začátečníky i zabijáky pro znalce. Že vás zahřejí, se můžete spolehnout.

Pokud se chcete dozvědět další zajímavosti nejen o zimním zahřívacím koření, udělejte si svůj oblíbený horký nápoj, pohodlně se usaďte a poslechněte si rozhovor nabitý voňavými informacemi.