Marocká polévka Harira s Harissou

 Marocká polévka Harira s Harissou
 

Marocká kuchyně je stejně pestrá a barevná jako místní tržiště, na kterém nalezneme fascinující směsici berberských, arabských, andaluských a středomořských vlivů. Pokud bychom měli ochutnat jen jednoho zástupce z této bohaté palety místních jídel, jednoznačně to bude polévka Harira z rajčat, čočky a cizrny.

Název Harira je odvozený z arabského slova pro hedvábí a odkazuje na vláčnou strukturu této polévky, která je plná chutí a vůní exotického koření. V Maroku patří k nejpopulárnějším receptům a zvláště období Ramadánu si bez ní nedokáže představit snad žádný obyvatel této horké země Afriky. Stejnou rozmanitost, jako je na stáncích orientálních trhovců, najdeme i v receptech na tuto tradiční polévku. Však sami Maročané říkají, že žádné dvě misky Hariri nechutnají stejně, protože kolik rodin, tolik variant polévky.

My si k nedělnímu obědu můžeme tuto polévku připravit ve vegetariánské variantě ochucenou pikantní směsí koření Harissa, která je dalším fenoménem marocké kuchyně.


Recept pro 4 osoby:

  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 středně velké mrkve
  • 4 řapíkaté celery
  • 4 stroužky česneku
  • 500 g rajčatové pasty
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 g červené čočky
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • svazek čerstvého koriandru
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 2 polévkové lžíce směsi koření Harissa

Oloupeme cibuli, česnek a mrkev. Cibuli a mrkev nakrájíme na drobné kostičky. Z řapíkatého celeru odstraníme škrabkou vrchní vláknitou vrstvu a nakrájíme jej na kostičky.

V hrnci rozpálíme olej na střední teplotu a osmahneme cibuli, přidáme mrkev a celer restujeme společně, až mrkev pustí barvu. Do hrnce prolisujeme česnek, zamícháme a odstavíme z plotýnky. Vsypeme koření Harissa a důkladně vše promícháme.

Přilijeme rajčatovou pastu, vývar a třtinový cukr, vrátíme na oheň a přivedeme k varu. V malém sítku propláchneme hrst červené čočky a přidáme ji do hrnce. Zvolna vaříme asi 20 minut, až čočka změkne, hlídáme čočku, aby se nerozvařila. Scedíme a propláchneme cizrnu, přidáme ji do hrnce a společně prohřejeme. Na závěr můžeme přidat lístky čerstvého nebo sušeného koriandru a zakápneme citrónovou šťávou. Jako příloha je vhodný arabský chléb.