Dýňová polévka s Garam Masálou

Dýňová polévka s Garam Masálou

 

Dýňová polévka s Garam Masálou

I když historie využití dýní v kuchyni je stará 7 000 let, dnes velmi populární dýňová polévka vznikla až na počátku 19. století. Datum vzniku dýňové polévky je přesně 1. ledna 1804.

Ten den obyvatelé Haiti společně vytvořili tuto jedinečnou polévku na oslavu své nezávislosti na francouzských kolonistech. Do té doby domorodci nesměli jíst něco tak extravagantního, jako jsou dýně, a museli se spokojit s nevýraznou chlebovou polévkou.

Z ostrova Haiti se později polévka přenesla do Spojených států, kde dýně dosáhla až kultovní slávy a potkáme ji nejen na talíři, ale dokonce na dýňových festivalech nebo jako výraznou dekoraci.

I u nás v Evropě je dýně velmi oblíbená, a pokud se na podzim projedete francouzskou krajinou, všude uvidíte záhony dýní. Francouzi rovněž zařadili dýně mezi své oblíbené recepty a připravují z nich výborné sušenky, míchají koktejly a samozřejmě vaří dýňovou polévku. Jen je otázka, jestli Francouzi vědí, že dýňová polévka vznikla na oslavu konce jejich jedné koloniální historie. Možná by jim pak tato nasládlá polévka v ústech trochu zhořkla.

My si tedy pro jistotu k nedělnímu obědu uděláme indickou variantu dýňové polévky s Garam Masálou.


Recept na dýňovou polévku s Garam Masálou

Co budeme potřebovat pro čtyři porce

 

Jak na to

V hrnci rozpustíme máslo, ve kterém zpěníme najemno pokrájenou cibulku a česnek. Přidáme kousky dýně a asi 5 minut opékáme. Přisypeme nakrájenou mrkev a dvě polévkové lžíce koření Garam Masála. Směs lehce osmahneme a zalijeme  vývarem. Vše uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut, až zelenina změkne. Poté osolíme, opepříme a necháme přejít varem. Stáhneme z ohně a rozmixujeme ponorným mixérem. Polévku podáváme posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, se  zakysanou smetanou a ozdobenou chilli kroužky nebo nitěmi.