Kurkuma neboli indický šafrán s tisíci letou tradicí se k nám do Evropy dostal z Asie někdy ve středověku. V ájurvédské medicíně má poetické názvy jako Zlatá bohyně nebo Ta, která vítězí. Kurkuma je základní ingrediencí orientální kuchyně, je také významnou součástí tradiční východní medicíny, podle které přispívá k normálnímu trávení, činnosti jater, kloubů a dalších orgánů. V posledních letech se dostává do hledáčku západní medicíny a výzkumů jejích vlastností. Na trhu jsou preparáty, které jsou nabízeny jako potravinové doplňky, informace o jejich zázračných účincích je ale dobré ověřovat. Zcela právem je kurkuma předmětem akademických výzkumů, včetně onkologického. Kurkumu, pokud se budete o její vlastnosti zajímat, najdete na řadě specializovaných serverech a v odborných studiích a publikacích. Není to žádné sezonní koření, má celoroční uplatnění od vánoc, jarních odlehčených pokrmů, velikonoc, grilovacích sešlostí za letních večerů, podzimních podpůrných nápojů a zimních zahřívacích jídel.
Používá se hlavně v teplé kuchyni, jako potravinářské barvivo a třeba v kosmetice na pleťové masky. Dohledali jsme skutečně zajímavé recepty na domácí masky a vyzkoušíme při nejbližším vaření. Kurkumu můžete použít samostatně, jako čaj, se skořicí na vynikající povzbuzující nápoj nebo vyzkoušet některou ze směsí, kterých máme v nabídce ve více než 20-ti variantách a různých stupňů pálivosti. Výrazně ostré je kari thajské. Méně známá směs je čarodějka, která překvapí mírnou kyselostí. Zabydlela se i v klasické české kuchyni, třeba ve směsi na divočinu nebo kaprovi po Novohradsku, můžete ji použít snad do každého jídla. Rozhodně s ní doporučujeme experimentovat a různě míchat s dětmi, pokud rády malují, určitě si užijí. V potravinářství se označuje jako přírodní barvivo E 100, barví se s ní puding, zmrzlina, trvale obarví oděvy a bílé stěny. Nejznámější je oblíbená směs kari indické a garam masala, za zmínku stojí čertovo lejno, které je podle našich statistik oblíbeným dárkem pro příbuzné. Přes svůj název a celkem nevábnou vůni za studena, která se tepelnou úpravou vytratí, má výborné vlastnosti a dodá polévce krásné zbarvení a příjemnou chuť. Osmahnutí koření s kurkumou doporučujeme, aby se rozvinula její chuť. Rozhodně by neměla chybět ve vaší kuchyni, ve skleněné kořence bude vítaným estetickým doplňkem nebo dárkem. Radujeme se pokaždé, když si zákazník vybere některý z čajů v kombinaci s kurkumou, voní nám celý obchod. Doporučujeme vyzkoušet vynikající ovocný čaj dýně s kurkumou, nebo zelený Čaj císařů.
Budete nadšeni a my s vámi!