Adamova medová marináda na žebra

 Adamova medová marináda na žebra
 

Sladká klasika s medem a bylinkovým kořením, která z vepřových žebírek udělá voňavou pochoutku jako z ráje. Tohle je marináda, kterou si zamilujete hned po prvním soustu. Je jednoduchá, vyvážená a šťavnatá. Jako základ použijeme směs koření Adamovo medové koření, která krásně spojuje jemně kouřovou papriku, česnek, tymián, růžový pepř a datlový cukr do dokonale sladko-kořeněné harmonie.

Právě tahle kombinace dává masu zlatavou barvu, jemně nasládlou chuť s pikantní tečkou a nádhernou vůni po bylinkách a medu. A med s hořčicí? To je dvojka, která si na mase rozumí. Pomůžou vytvořit lesklou, karamelizovanou krustu, která se při pomalém pečení promění v naprostý grilovací zážitek.

Co budete na marinádu potřebovat?

  • 2–3 lžíce směsi koření Adamovo medové koření
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce hořčice (dijonská nebo plnotučná)
  • 1 lžíce oleje (řepkový nebo slunečnicový)
  • šťáva z ½ citronu nebo lžička jablečného octa

Jak na to

Smíchejte všechny suroviny do voňavé, husté pasty a pořádně jí potřete žebra ze všech stran. Nechte odležet v lednici ideálně přes noc. Maso  tak natáhne chuť a při pečení krásně změkne. Marináda vytvoří zlatavou glazuru, která bude vonět široko daleko.

Na grilu doporučujeme nepřímé teplo a trpělivost, aby med nezhořkl a maso zůstalo šťavnaté. V troubě pečte zakryté asi 2 hodiny na nižší teplotu, pak odkryjte a nechte dopéct do křupava.

Tip z grilu

Zbylou marinádu nevylévejte, ale použijte ji jako glazuru ke konci pečení. Poslední vrstva doladí chuť i vzhled. A pokud máte po ruce trochu piva, přilijte ho do pekáče. Maso získá jemně karamelovou šťávu a zůstane vláčné až do posledního sousta.