Lassí je známý indický nápoj na bázi jogurtu, který je oblíbený pro svou neuvěřitelně osvěžující chuť. Tento nápoj vznikl kolem roku 1000 před naším letopočtem a z dnešního pohledu se dá označit jako nejstarší recept na „smootie“.
Základem Lassí je jogurt naředěný vodou nebo mlékem a dále dochucený ovocem, zeleninou, různým kořením a dalšími ingrediencemi, které vás napadnou. Nejoblíbenější jsou různá sladká lassí, ale širokou skupinu příznivců má i slaná varianta, na kterou se v dnešním receptu zaměříme.
Typickým kořením, která se do lassí přidává, je kardamom, skořice, římský kmín, kurkuma, šafrán, koriandr, muškátový oříšek nebo pepř. A samozřejmě nesmíme zapomenout na chilii, které je jasným favoritem indické kuchyně. Skořici doporučujeme použít cejlonskou, která jemnější a sladší, než běžná indonéská.
Pokrok nezastavíš
V Indii se pro přípravu lassí už po staletí používá hliněný hrnec a dřevěná kvedlačka. Do hrnce se nalije jogurt, voda a koření a vše se několik minut šlehá, až se připraví bohatý krémový nápoj.
Až náhle v 80. letech 20. století v oblasti Pandžábu na severu Indie obrovsky vzrostla poptávka po poloautomatických pračkách s horním plněním. Jak se ale záhy ukázalo, nebylo to poptávkou po moderním způsobu praní, ale ve skutečnosti si místní obyvatelé tyto pračky mírně upravili a používali je ke stloukání lassí. Buben pračky se naplnil potřebnými ingrediencemi a pak už jen stačilo stisknout vypínač a během chvilky jste měli připraveno několik litrů lassí.
Recept na slané lassí
Ingredience:
1 a ½ šálku jogurtu
1 šálek vody nebo mléka
1 salátová okurka
½ lžičky pepře nebo chilli
¼ lžičky koriandru
¼ lžičky soli
Postup:
1. Do misky nalejte jogurt a přidejte vodu nebo mléko.
3. Okurku oloupejte, pokrájejte na menší kousky a přidejte do misky s naředěným jogurtem.
3. Přisypte koření a vše důkladně rozmixujte do hladka a pěny.
Hotové lassí podávejte ve sklenicích, do kterých můžete v parném létě přidat pár kostek ledu. Tradiční lassí se zdobí např. podrcenými opraženými semínky římského kmínu nebo chilli práškem či nitěmi.