Hřebíček je jedno z nejstarších orientálních koření a dlouhá staletí měl na poličce s kořením výjimečné postavení. Jeho voňavá historie sahá až 2 000 let před náš letopočet, kdy obchodníci z Jávy přinesli hřebíček na čínský císařský dvůr.
Císaře omamná vůně koření natolik učarovala, že nařídil svým poddaným, aby kdokoliv s ním bude jednat, žvýkal hřebíček pro osvěžení dechu.
Krvavá historie
Hřebíček ale sebou nenesl jen příjemné aroma. Když Holanďané v 17. století získali moc nad Indonésií, která patřila k největším zdrojům hřebíčku, vymýtili na ostatních místech hřebíčkové lesy a upevnili tak svůj monopol. Místní obyvatelé však měli tradici za každé narozené dítě zasadit jeden strom hřebíčku. Tento strom byl duchovně svázán s životem dítěte, takže vypalování lesů zvedlo povstání ostrovanů, které bylo následně krvavě potlačeno. Nizozemci si monopol stejně neudrželi a v 18. století se pěstování hřebíčku rozšířilo na další místa mimo jejich kontrolu.
Na maso i do dezertu
Hřebíček se dnes nepoužívá jen v orientální kuchyni, ale setkáme se s ním po celém světě. Jeho chuť je silná, nasládlá, štiplavá až svíravá. Používá se jak na maso a marinády nebo k ochucení rýže a luštěnin, tak i do ovocných kompotů, sladkých koláčů a samozřejmě horkých nápojů jako je třeba svařené víno, které si bez hřebíčku neumíme představit.
Jako dezert si můžeme připravit třeba holandské pošírované hrušky s hřebíčkem, které se skvěle hodí do podzimního sychravého počasí. Stačí jen půl hodinky vařit oloupané hrušky na víně s kořením a můžeme podávat.
Recept na pošírované hrušky s hřebíčkem po holandsku
Co budeme potřebovat?
Jak na to?
Hrušky oloupeme a odřízneme jim malý kousek spodní části, aby mohly stát při servírování. Vezmeme velký hrnec, do kterého nalejeme víno a vodu a nastavíme plamen vařiče na mírné ohřívání. Přidáme hřebíček, skořici a cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, semínka vyškrábneme a celý lusk vhodíme do hrnce. Přidáme oloupané hrušky, které by se měly celé koupat ve vinné lázni. Hrnec přikryjeme pokličkou a obsah zahříváme na teplotu asi 80-90°C po dobu přibližně 20 minut, dokud nejsou hrušky měkké.
Hrušky podáváme hned teplé, případně je můžeme nechat s vinnou šťávou vychladnout a v ledničce nám vydrží až dva týdny. Víno rozhodně nevyléváme a můžem jej podávat jako lahodný kořeněný nápoj k dezertu :-).