Velká papriková revoluce

 Velká papriková revoluce
 

Podle vědeckých předpokladů byla první vyšlechtěná paprika pálivá a semena této prapapriky se objevila již v 7 tisícíletí př. n. l. na území Mexika. Kryštof Kolumbus, který ji považoval za drahý černý pepř, si papriku přibalil cestou z Nového světa a díky španělským a portugalským mořeplavcům se pak sladká paprika během 15. století rozšířila na starý kontinent. Na Moravě a v Uhrách se pak objevila o století později a způsobila doslova velkou paprikovou revoluci. V roce 1938 dosáhla vrcholu, kdy podle statistik zabírala 25 % veškeré osazené plochy a spotřeba byla 20 kg na obyvatele. Takový „menší pytlík‘‘ i s novorozenci je až nepředstavitelné množství.

Paprika pod lupou

Pojmenování „paprika‘‘ je odvozováno od jihoslovanského bulharského jména „piperka‘‘. Paprik na světě existuje značné množství odrůd a byly vytvořeny odborné práce, které se zabývají statistikou oblíbenosti jednotlivých druhů a způsobů konzumace podle věku, pohlaví a vzdělání konzumentů. Souboje v oblíbenosti mezi červenou, zelenou, dlouhou či pálivou paprikou na našich stolech jsou předmětem výzkumu nejen gurmetů, ale i vědců.

Soutěž rudé krásy

Paprika prostě způsobila revoluci a proto jsme se rozhodli věnovat jí měsíc únor, ke kterému ta jasně červená barva v nedávné době tradičně patřila. Mimochodem, barva se u papriky opravdu měří a tato sledovaná hodnota se nazývá ASTA. Je to taková soutěž krásy mezi paprikami. Čím vyšší číslo, tím lepší paprika. Standardní paprika, která je vhodná pro běžnou přípravu jídla, je považována ASTA 80. Papriky s vyšším číslem jsou používány především tam, kde je žádána vysoká kvalita a výrazná červená barva, jako např. u gulášové polévky či v domácích uzeninách.

Jak se vlastně paprika vyrábí?

Paprika se vyrábí ze sušených paprikových lusků, které se nejdříve nadrtí. Následně se oddělí přes síta semínka a čistá dužnina jde do mlýna. Rozemletá paprika se sterilizuje přehřátou párou. Aby paprika neztratila svou barvu, přidává se před sterilizací olej.

Proč některá paprika pálí a jiná je sladká?

Pálivost papriky je dána množstvím alkaloidu kapsaicinu, který je v mleté paprice obsažený. Sladká paprika má kapsaicinu méně, pálivá více. Ještě více pálivější je zvláštní odrůda paprik – feferonka. Nejsilnější a nejostřejší papriky jsou chilli papričky a kayenský pepř (nebo-li kayenské papričky).