Tip #45: Jaké koření nesmí v kuchyni chybět

Tipy a triky jak na koření Tip #45: Jaké koření nesmí v kuchyni chybět
 

Ať už právě zařizujete novou kuchyň nebo rozšiřujete své stávající zásoby koření, připravili jsme pro vás detailní přehled, který vám pomůže vybrat ty nejdůležitější a nejpoužívanější druhy koření a můžete se tak snadno rozhodnout jaké základní koření byste měli mít doma. Koření je nepostradatelnou součástí každé kuchyně, dodává jídlu chuť, aroma i barvu. V tomto článku se zaměříme na klíčové druhy koření, které by rozhodně neměly chybět ve vaší kuchyni, ať už jste začínající kuchař nebo zkušený gurmán.

Základní sestava koření

Bez ohledu na to, jakou kuchyni nejraději vaříte, tohle nejpoužívanější koření prostě doma mít musíte:

Černý ​pepř
Černý pepř patří v dnešní době k nejzákladnějšímu koření, které se přidává do polévek a omáček, na všechny druhy masa a ryb, do paštik, salátů, dresinků, pomazánek, do zeleninových, bramborových i houbových pokrmů.

Český kmín
Kmín je jedno z nejstarších používaných evropských koření. Je to typické koření do chleba a slaného pečiva. Používá se při přípravě brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. Pomáhá při trávení, využívá se také v likérnictví. Český kmín má vyšší obsah vonných složek než kmín dovážený ze zahraničí.

Paprika sladká maďarská
Maďarská paprika se hodí především do teplé kuchyně, ve které se naplno využije její barvící schopnost. Používá se k dochucení široké škály jídel: do polévek, omáček, ke všem druhům masa, sýrům, vaječným a zeleninovým pokrmům, do pomazánek, dresinků, těstovin, na pizzu i do rizota.

Mleté chilli
Chilli najde své nenahraditelné místo při dochucení všech pikantních pokrmů, na steaky, kuře, ryby, marinády, omáčky, polévky, pomazánky, k sýrům i do gulášů.

Karí
Karí (curry) je orientální směs koření, která se vyskytuje v mnoha variantách. Každá indická hospodyně míchá vlastní karí. Tato karí směs indického typu je zjemněná tak, aby byla přijatelná pro strávníky zvyklé na českou kuchyni.

Mletá skořice
Skořice se používá jak do slaných masitých jídel čínské a indické kuchyně, tak i do sladkých pokrmů. Vše, co se sladí cukrem, můžete také ochutit skořicí: kaše, moučníky, kompoty, pudinky, jablkový závin, svařené víno, punče apod. Zajímavou chuť docílíte i přidáním trochy skořice do kávy.

Polévka je grunt

Pokud rádi vaříte polévky, doplňte si svou poličku s kořením o následující položky:

Nové koření
Toto koření přidejte nejen do polévky, ale i do různých marinád na maso i ryby, na zvěřinu, k nakládání okurek, do omáček, svařeného vína a domácích likérů.

Bobkový list
Bobkový list patří k základním kořením české i světové kuchyně. Dobře podporuje trávení a proto se obvykle přidává k těžším pokrmům. Hlavní prim hraje při vaření polévek, omáček a marinád a těžko si tak bez něj můžeme představit třeba svíčkovou nebo rajskou omáčku.

Majoránka
Majoránka je aromatická bylina, bez které se neobejde bramborová nebo hrachová polévka, bramboráky a zabijačkové hody. Přidávat by se měla až na závěr tepelné úpravy, aby si zachovala svou chuť.

Libeček
Libeček je příjemně aromatická rostlina. Hodí se do každé polévky, většiny omáček i k zelenině nebo masu. Podporuje dobré trávení.

Petržel
Sušená drcená petrželová nať je všestranná bylinka, která nahradí po celý rok čerstvou petrželku do polévek, salátů i pomazánek.

Bylinky do polévky
Směs koření obsahuje tradiční polévkovou kořenovou zeleninu s nezaměnitelnou chutí celeru. Hodí se jak do klasických polévek a omáček, kterým dodá příjemné aroma, tak např. i pod svíčkovou.

Pracharanda polévková
Vyvážená zeleninová směs typu Vegety. Neobsahuje glutaman ani žádné další chemické přísady, pouze sůl. Je bez lepku a bez cukru. Pomůže Vám vylepšit každou polévku, omáčku i mnohou pomazánku. Lze ji použít i na posypání chleba s máslem.

Koření na maso

Jestli na vašem talíři nesmí chybět maso, určitě ve vaší kuchyni nesmí chybět toto koření:

Adamovo medové koření
Adamovo medové koření je vhodné třeba na pečená žebírka nebo křidýlka, kuřecí a krůtí maso, králíka, vepřovou panenku i pečeni.

Barbecue koření
Barbecue párty se dnes již staly tradiční součástí nejen americké kultury. Tato klasická hrubozrnná směs koření představuje základ pro nejrůznější způsoby přípravy masa. Lze ji použít přímo na maso při závěru grilování nebo jako přísadu na marinování. Koření zajímavě ochutí všechny druhy masa, zvěřiny, ryb i zeleniny.

Čarodějka
Za tohle koření by nás ve středověku upálili :-). Čarovná kombinace 27 různých ingrediencí dokáže vykouzlit magickou mírně pálivou chuť masu připraveném jak na grilu nebo rožni, tak i pečeném či připraveném jako minutka. 

Harissa
Tato původem tuniská, velmi oblíbená směs se řadí k nejpálivějším kořením. Používá se na ochucení pečených mas, dušené i grilované zeleniny, při přípravě kuskusu, rýže, polévek, omáček, luštěnin a zeleninových salátů.

Pařížský pepř
Tato pikantní směs koření je vhodná především na šťavnaté minutky z hovězího, vepřového, kuřecího i rybího masa, skvěle se hodí i na mletá masa.

Piri-Piri
Pikantní směs koření Piri-piri se s oblibou užívá především na maso a omáčky. Nejslavnější je recept na Piri-piri kuře z Portugalska, ale nemusíte se bát naložit do marinády z Piri-piri koření i jiné maso (např.krůtí nebo králičí), ryby nebo tuto směs přidat do salátů, na těstoviny či vaječné pokrmy.

Provensálské koření
Směs bylinek domácích ve francouzské Provence, která se hojně používá ve francouzské kuchyni, především ke kořenění všech druhů masa, ale i na dušenou zeleninu, omáčky, těstoviny, pizzu nebo pokrmy z brambor.

Café de Paris
Jemná bylinková směs, výborná na přípravu sýrových a smetanových omáček, dresinků i bylinkového másla. Vhodná ke kuřecímu, hovězímu a rybímu masu, například při grilování. 

Vegetariánský talíř

Příznivcům bezmasých receptů doporučujeme, aby ve svých zásobách nezapoměli na tato nejdůležitější koření:

Adžika
Tato velmi oblíbená směs koření původem z Gruzie se skvěle hodí na dušenou zeleninu či tofu a k dalším vegetariánským jídlům.

Aglio Peperoncini
Italská středně ostrá hrubá směs na špagety i jiné těstoviny, náplně těstovin, pizzu, saláty, grilovanou zeleninu nebo vaječné pokrmy.

Bambova bylinková sůl
Kořenící směs k ochucení polévek, zeleninových salátů, pomazánek, dresinků, omáček, rýže, luštěnin, pokrmů z vajec a brambor. Cibule a česnek společně s kmínem a majoránkou mají nejvýraznější chuť, díky chilli je lehce pikantní a podíl mořské soli je příjemný. 

Bazalka
Sušená bazalka se používá k ochucení různých druhů zeleninových pokrmů, polévek, bílých nebo rajčatových omáček, špenátu či fazolí. V italské kuchyni má samozřejmě svou významnou roli při přípravě pizzy a těstovin.

Bramborák
Vyvážená směs koření na ochucení bramboráků, polévek a jiných bramborových pokrmů.

Bylinkové brambory
Bylinková směs koření vhodná do bramborových pokrmů a příloh: zapékaných jídel, šťouchaných brambor, bramborové kaše. 

Bylinkové máslo
Směs koření vhodná k přípravě pomazánek a k ochucení salátů, bylinkové máslo je výborné i na bagety.

Grilovaná zelenina
Směs koření na grilovanou zeleninu přinese vynikající chuť jak zelenině připravované na grilu, tak i pečené nebo dušené. Toto koření můžete s úspěchem využít i když budete chystat omáčku, pesto nebo marinádu.

Chakalaka
Velmi originální středně ostré jihoafrické koření na dušenou zeleninu a pikantní omáčky.

Ratatouille
Hrubě namletá směs koření je vhodná nejen do fancouzské varianty našeho leča nebo jiné dušené zeleniny, ale i k ochucení a dekoraci pečené nebo grilované zeleniny. Zeleninu posypejte kořením až na závěr přípravy, aby si  zachovalo svůj atraktivní vzhled a vůni i chuť.

Tzatziki
Směs koření Tzatziki (Zaziki) používaná především v řecké kuchyni. Je výborná k ochucení salátů, např. v jogurtu. Bylinky jsou namlety hruběji, takže v salátu působí zároveň jako dekorativní prvek.

Polička starého mládence

Jestli se s vařením nechcete moc trápit, tady je pár tipů na koření, které vám život hodně usnadní.

Míchaná vajíčka
Míchaná vajíčka jsou jasné legenda nejen staromládeneckého jídelníčku. Snadné, rychlé a přitom tak vynikající!

Gulášové koření Angula
Díky této pikatní a jemné směsi je příprava guláše či gulášové polévky opravdu snadná. Jelikož obsahuje cibuli a mouku na zahuštění, stačí již pouze maso, voda a trocha soli a tuku. 

Špagety
Směs koření k té nejjednodušší přípravě špaget.

Karí thajské
Silně pálivé kari thajského typu na masové a zeleninové směsi, zeleninové polévky, rýže, těstoviny, luštěniny, kuře, králíka nebo ryby.

Americké rumové koření
Exklusivní šmrnc rumové chuti, která obohacuje tuto ostrou směs pepře a bylinek, udělá z klasické grilovačky gurmánský obřad. Americké rumové koření se skvěle hodí na vepřové, kuřecí či hovězí maso pečené, grilované, na rožni či jako minutka. 

Americké brambory
Směs koření nejen na americké brambory, tedy klasické pečené brambory nakrájené na kolečka nebo čtvrtky ve slupce či oloupané. Skvěle též dochutí brambory smažené, hranolky nebo domácí bramborové lupínky.

Hamburger
Směs koření bez soli, která je určena k ochucení mletého masa. Skvěle se hodí pro přípravu hovězího i jiných mas na hamburgery. 

Chilli, hodně chilli
Od toho nejjemnějšího chilli, kterým v Indii krmí novorozence, až po peklo na talíři. Ve správné staromládenecké kuchyni chilli nesmí chybět, protože kolikrát zachrání večeři.

Grilovací koření Texas
Hrubozrnná směs grilovacího koření ve stylu divokého západu je skvělá na grilované hovězí i vepřové maso.

Chili con carne
Speciální pikantní směs koření na jedno z nejslavnějších texasko-mexických jídel.

Piri-piri
Pikantní směs koření Piri-piri se s oblibou užívá především na maso a omáčky. Nejznámější je recept na Piri-piri kuře z Portugalska, ale nemusíte se bát naložit do marinády z Piri-piri koření i jiné maso (např.krůtí nebo králičí), ryby nebo tuto směs přidat do salátů, na těstoviny či vaječné pokrmy.

Indická a orientální kuchyně

V kořenkách každého příznivce exotických kuchyní rozhodně najdeme tyto oblíbené druhy nejpoužívanějšího expotického koření:

Ajowan
Indické koření na zeleninové pokrmy, luštěniny, houby, při přípravě polévek, dušených mas, ryb, kari, na grilovanou drůbež, jako posyp na chléb a sušenky.

Cibule
Sušená cibule se dá použít do všech pokrmů místo čerstvé cibule.

Česnek
Jemný česnekový prášek, díky kterému si v kuchyni ušetříte mnoho práce s loupáním a roztíráním česneku. Je univerzálním kořením pro všechny pikantní pokrmy, hodí se do polévek, na pečení masa a ryb, k mletému masu, do omáček, karbanátků, bramborových pokrmů, nákypů a samozřejmě nemůže chybět v dresinkách a salátech.

Kardamom
Kardamom je obvyklá ingredience indické a arabské kuchyně (např. karí, masála, rýžové a zeleninové pokrmy, moučníky), často se používá při pečení v severských zemích. Hodí se k ochucení cukroví, dezertů, ale i do masových pokrmů a vývarů.

Čertovo lejno (asafoetida)
Po opražení chuť tohoto koření připomíná lahodnou směs cibule a česneku. Užití je především ve vegetariánské kuchyni. V tradiční indické medicině se používá jako podpůrný prostředek při nadýmání a bronchitidě.

Dátá Chai Masála
Dátá Masála je směs koření k přípravě tradičního indického bílého čaje (též nazývaný Yogi čaj). Nejčastěji se směs koření na Dátá Masála připravuje s černým čajem typu Assam. 

Garam Masála
Směs koření Garam Masála jednoznačně patří k nejznámějšímu indickému koření, které se používá jak pro ochucení masitých jídel, tak i ve vegetariánské kuchyni při přípravě polévek z luštěnin a zeleniny.

Karí
Karí (curry) je orientální směs koření, která se vyskytuje v mnoha variantách. Každá indická hospodyně míchá vlastní karí. Tato karí směs indického typu je zjemněná tak, aby byla přijatelná pro strávníky zvyklé na českou kuchyni.

Koření pěti vůní
Směs pěti druhů koření, která se používá v Číně ke kořenění pečeného masa či drůbeže (např. populární pekingské kachny), ryb, plodů moře i zeleniny a k ochucení marinád. Badyán v této směsi hraje hlavní housle, prostupuje velmi jemně vůní i chutí, které zlehka dotváří anýz a ostatní příměsi, společně tvoří dokonalý akord prostý zbytečné palčivosti. 

Chilli
Chilli najde své nenahraditelné místo při dochucení všech pikantních pokrmů, na steaky, kuře, ryby, marinády, omáčky, polévky, pomazánky, k sýrům i do gulášů.

Kurkuma
Kurkuma se používá ve směsích kari koření a jako potravinové barvivo (obsahuje žluté barvivo kurkumin). Je to antioxidant a má vynikající protizánětlivé účinky. Má jemnou chuť, lze ji přidat podle fantazie prakticky do každého pokrmu.

Římský kmín
Je základem karí, masála a chilli směsí, nezbytný v cizrnovém hummusu, pilafu, kebabu, přidává se do pečiva, sýrů, polévek, omáček, nádivek i zeleninových pokrmů.

Sečuánský pepř
Sečuánský pepř je nejstarší čínské koření. Používá se především na dušená masa, steaky, pečenou kachnu, kuře, ryby a mořské plody, do polévek, bramborových, zeleninových a houbových pokrmů, rýže, luštěnin, tofu a při tepelné úpravě ovoce.

Šafrán
Šafrán se nejčastěji přidává do rýžových pokrmů (rizoto, paella, pilaf), pokrmů z ryb a plodů moře (polévka bouillabaise), ale i k různým druhům masa, do omáček a pomazánek.

Zázvor
Na různé druhy masa a mořských plodů, do omáček a marinád, k dochucení sladkých pokrmů a pečiva, také do nápojů a k výrobě zmrzliny.

 

 Prozkoumat dalších 300 druhů koření