V úterý 9. května 2023 odvysílala redakce Černých ovcí na České televizi reportáž o testování vanilkových cukrů známého časopisu dTest. Redakce dTestu si nechala v laboratořích otestovat jak klasické vanilkové cukry, tak i cukry vanilinové, které zakoupili v českých supermarketech. Pro srovnání navíc přidali ještě tři vzorky stejných produktů prodávaných v německých obchodech. Z celkem 11 testovaných vanilkových cukrů německé kvalitě odpovídaly pouze tři výrobky z českých řetězců. A dokonce i uměle vyráběné vanilinové cukry nedopadly nejlépe a i v těchto chemických náhražkách se našly bídné produkty, které obsahovaly sotva třetinu vonných látek, než ty nejkvalitnější.
V pořadu Míša Schneedorferová z našeho Království povídala nejen o vanilce a jejích vlastnostech, ale také o domácí výrobě vanilkového cukru. Pokud tedy nechcete riskovat pečení s vyšeptalým vanilkovým cukrem, raději si jej vyrobte doma z čerstvé a kvalitní vanilky.
Výroba domácího vanilkového cukru
Výroba domácího vanilkového cukru je opravdu jednoduchá. Potřebujete jen cukr a vanilkový lusk. Cukr může být moučkový nebo krystal, rafinovaný nebo třtinový, podle toho, který vám vyhovuje více. Na kilo cukru doporučujeme tři lusky vanilky. Můžete použít jak populární lusky z Ugandy, tak i legendární vanilku z Madagaskaru.
Vanilkový lusk podélně naříznete a lžičkou nebo nožem vyškrábněte semínka. Semínka vanilky smíchejte s cukrem a nasypte do dózy. Do cukru ještě zapíchněte vanilkové lusky a jeden až dva týdny nechte stát. Zhruba ob den dózu s cukrem protřepte, ať se vanilková chuť rovnoměrně prolne.