Kuřecí Garam Masála

 Kuřecí Garam Masála
 

Garam Masála je snad nejznámější, až kultovní, indická směs koření. Budeme-li pátrat po její historii, měli bychom se vydat na sever Indie. V hindštině Garam Masála totiž znamená "horká směs". Pokud se však těšíte, nebo naopak děsíte, že vám v ústech vypukne bengálský oheň, můžeme vás ujistit, že pojmenování horká, nepochází od pálivosti, ale pro schopnost této směsi zrychlit metabolismus a tělo tak zahřát. Proto je na severu Indie tak oblíbená.

Složení Garam Masály není pevně dáno a dá se říct, že co indický kuchař, to originální směs koření, kterou si každý míchá od základu sám. Protože připravit skvělou Garam Masálu, to je otázka prestiže. Jestliže ale nechcete s indickými kuchařskými mistry soupeřit, můžete použít již namíchanou vyváženou směs koření a jednoduchý recept na kuřecí Garam Masálu, ke které budete potřebovat jen kuřecí maso, cibuli, rajčata a koření Garam Masála.


Kuřecí Garam Masála

2 kuřecí prsa
3 větší cibule
2 rajčata
2 polévkové lžíce koření Garam Masála
olej slunečnicový nebo kokosový

Nadrobno nakrájenou cibuli dáme do hluboké pánve nebo hrnce s rozehřátým olejem a dusíme 10 minut pod pokličkou. Mezitím si nakrájíme kuřecí maso na nudličky a na druhé pánvi orestujeme do měkka.

Po deseti minutách přidáme k cibuli na měsíčky pokrájená rajčata a společně dusíme dalších 10 minut. Na závěr k dušené zelenině přidáme orestované kuřecí nudličky a koření Garam Masála. Dobře promícháme a ještě pár minut dusíme.

Jako příloha je nejlepší jasmínová rýže, kterou můžeme dobarvit kurkumou.


 

Tento recept jsme připravili v rámci rubriky Tipy na nedělní oběd s rozhlasovou stanicí Radio Classic, kde se vysílá každý týden ve středu odpoledne po čtvrt na šest a ve čtvrtek po desáté hodině dopoledne.