Když 1. dubna vyšel na webu dTestu článek o testu vanilkových cukrů, myslela jsem, že šlo o apríl. Nejenom, že je průmyslově vyráběný vanilkový cukr 3-5x dražší, než když si jej vyrobíte doma, ale on dokonce ani často pravou vanilku neobsahuje. Nenechte se tedy tahat za nos a vyrobte si svůj vlastní vanilkový cukr. Je to opravdu snadné.
Potřebujete jen cukr a vanilkový lusk. Cukr může být moučkový nebo krystal, rafinovaný nebo třtinový, podle toho, který vám vyhovuje více. Na kilo cukru dávám tři lusky vanilky.
Vanilkový lusk podélně naříznete a lžičkou nebo nožem vyškrábněte semínka. Semínka vanilky smíchejte s cukrem a nasypte do dózy. Do cukru ještě zapíchněte vanilkové lusky a jeden až dva týdny nechte stát. Zhruba ob den dózu s cukrem protřepte, ať se vanilková chuť rovnoměrně prolne.
Míša Schneedorferová