Den před samotnou konzumací (aby se gulášek hezky táhnul a ingredience se měly čas spojit) zahájíme přípravu a nalejeme si sklenku vína. Samozřejmě proto, abychom zjistili, zda není zkažené a nezničilo nám celý oběd :-).
Ve větším hrnci, nejlépe v takovém, který se nepřipaluje, zesklovatíme na oleji cibuli. Olej použijeme nejlépe sezamový nebo klasiku sádlo. Potom přidáme na kostky nakrájené maso, osmahneme ze všech stran, aby se zatáhlo a neztratilo šťávu. Přidáme koření a podlijeme červeným vínem, nejlépe polosuché odrůdy dornfelder, které dá hovězímu nezaměnitelnou chuť.
Necháme probublávat a lehce upíjíme zbývající víno. Pozor, zatím nesolíme. Přidáme nakrájené jablko bez jadřinců, které díky pektinu funguje jako přírodní zahušťovadlo. Dále přihodíme nakrájené švestky nebo jiné sušené ovoce a vmícháme lžičku šípkového protlaku. Kdo nemá rád šípek, jednoduše protlak nepřidá.
Stále probubláváme a popíjíme červené. Večer odstavíme a necháme přes noc odležet. Další den ráno guláš dovaříme, podléváme, ochutnáváme víno a těšíme se na výborný oběd. Na závěr můžeme přidat trošku protlaku a stále mírně probubláváme. V případě potřeby dosolíme nebo přiostříme rozdrcenou chilli papričkou.
Podáváme s pečivem nebo s bramborem, skvělou náladou a pochopitelně sklenkou dobrého červeného vína.
Co budeme potřebovat
- šťavnaté hovězí na guláš
- 1 litr červeného vína
- muškátový oříšek mletý nebo jemně nastrouhaný
- cejlonskou mletou skořici
- římský kmín mletý
- maďarská sladká paprika
- saturejka nebo oregano
- černý pepř, nejlépe hrubě namletý
- sůl
- 2 červené cibule
- 4 - 5 ks sušených švestek
- sušené meruňky nebo jiné sušené ovoce podle chuti
- jablko
- rajský protlak
- šípkový protlak nebo marmeláda