Domácí salátová zálivka

 Domácí salátová zálivka
 

Naučit se míchat si vlastní směsi koření by mělo patřit k dovednostem každého, kdo to s vařením myslí vážně. Když se naučíte míchat koření, získáte najednou schopnost si přesně vytvořit chuť, která vám vyhovuje. Pro začátek vyzkoušejte smíchání bylinkové směsi koření na zeleninový salát. Je to jednoduché a uvidíte, že vás to bude bavit.

Důležité je, abyste míchali koření ve větším množství, než které potřebujete na jeden salát, protože se vám tak jednotlivé ingredience snadněji dávkují a i promíchávají. K důkladnému promíchání koření použijte třeba obyčejnou zavařovací sklenici ve které jednotlivé složky směsi pořádně protřepejte.

Na přípravu vlastní směsi koření na salátovou zálivku smíchejte následující koření:

2 lžíce sušené petrželky
2 lžíce koprových špiček
2 lžíce sušené pažitky
2 lžíce sušené majoránky
2 lžičky sušeného tymiánu
2 lžičky mleté cibule
½ lžičky mletého česneku

Bylinky i množstevní poměry nejsou pevně dané, a pokud některou ze složek nemáte moc rádi (třeba kopr) můžete ji jednoduše buď zmenšit, nebo klidně úplně vynechat. Vše záleží na vašich oblíbených chutích a rozhodně se nebojte experimentovat.

Pro přípravu zálivky smíchejte 1 polévkovou lžíci vaší směsi koření se 4 lžícemi olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžící hořčice a čajovou lžičkou cukru.