Domácí barbecue omáčky

 Domácí barbecue omáčky
 

Domácí barbecue omáčky

Rádi grilujete? Tak to byste rozhodně měli vyzkoušet vyrobit si vlastní domácí barbecue omáčku. Je to vážně jednoduché a počkete na ty obdivné pohledy a potlesk, až se pochlubíte, že tuhle vynikající omáčku jste si dělali sami!

Domácí BBQ omáčka má spoustu výhod. Jednak víte, co do ní dáváte. Takže žádná éčka, zahušťovadla, škroby, konzervanty – jen čisté a kvalitní ingredience. Navíc si připravíte přesně tolik omáčky, kolik potřebujete, takže nemusíte vyhazovat půlku nespotřebované lahve. A co je nejlepší, můžete experimentovat s chutěmi a vytvořit si omáček hned několik a s rodinou nebo kamarády ochutnávat a hodnotit.

Jak už jsem řekl, příprava vlastní originální domácí BBQ omáčky je opravdu snadná, takže rychle do toho:

Recept na domácí barbecue omáčku

Co budeme potřebovat:

  • 1 a ½ šálku kečupu
  • ½ šálku jablečného octa
  • ½ vody
  • 1 a ½ šálku třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce Worcesterové omáčky
  • 2 polévkové lžíce mletého semínka hořčice
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • 1 čajová lžička česneku
  • 1 čajová lžička cibule
  • chilli nebo pepř podle toho, jak moc pálivou omáčku chcete

Jak na to:

V malém hrnci smíchejte všechny ingredience a přiveďte je k varu. Vařte na mírném ohni asi 10 minut a průběžně míchejte, aby se chutě krásně propojily a nevznikly žádné hrudky. Pokud je konzistence příliš hustá, průběžně přilejte trošku vody.

A je to! Vaše vlastní barbecue omáčka je připravena. Věřte, že jakmile jednou ochutnáte domácí variantu, už se nikdy nevrátíte k průmyslovým omáčkám.

Jaké další koření můžete přidat do BBQ omáčky

Tento recept je klasika a až si vyzkoušíte, jak je příprava omáčky jednoduchá a zjistíte, že výsledek je naprosto vynikající, určitě budete chtít příště vyzkoušet nové chutě a experimentovat s různými ingrediencemi. Takže jaké další koření tedy můžeme do barbecue omáčky přidat?

  • Černý pepř – Jemná pálivost, která zvýrazní ostatní chutě.
  • Cayenský pepř – Pro ty, kteří mají rádi ostřejší omáčku.
  • Chilli prášek – Může být jemný nebo velmi pálivý, podle vaší preference. Varianty jako Kashmiri, jalapeno, habanero nebo Carolina Reaper dodají různé úrovně pálivosti.
  • Římský kmín – Přidává jemnou, zemitou chuť.
  • Koriandr (mletý) – Dodává citrusovou a jemně sladkou chuť.
  • Skořice – Malé množství může přidat sladký, teplý podtón.
  • Hřebíček – Použití v malém množství přidá hluboký, kořeněný nádech.
  • Nové koření – Dodává kombinaci chutí skořice, hřebíčku a muškátového oříšku.
  • Muškátový oříšek – Přidává jemnou, sladkou a ořechovou chuť.
  • Zázvor – Přidává svěží, kořeněnou a trochu pálivou chuť.
  • Chilli chipotle – Dodávají hlubokou kouřovou a mírně pálivou chuť.
  • Fenykl – Malé množství dodává sladkou, anýzovou chuť.
  • Melasa – Přidává bohatou, tmavou sladkost.
  • Med nebo javorový sirup – Přírodní sladidlo, které dodá jemnou, květinovou sladkost.

Skladování domácí barbecue omáčky

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že domácí barbecue omáčky málokdy na grilovačce vydrží déle jak dvě hodiny, než po nich zbydou jen prázdné mističky. Pokud vám ale přeci jen nějaká ta omáčka zbyde, můžete jí uchovat v chladničce až dva týdny. A jestliže si ji chcete uskladnit na delší čas, přelijte omáčku do sáčku a dejte zamrazit. V mrazáku vám vydrží klidně až tři měsíce.

Použití barbecue omáčky

Svojí božskou BBQ omáčku můžete použít na tisíc způsobů. Klasická barbecue omáčka se samozřejmě nejčastěji používá jako marináda na maso. Můžete s ní potřít kuřecí křidýlka, vepřová žebírka, hovězí steaky, prostě co si jen vzpomenete. Stačí maso důkladně namazat ze všech stran, nechat chvíli odpočinout a pak šup s ním na gril nebo do trouby. Výsledek? Maso s božskou, karamelizovanou krustičkou, kterou všichni milují.

Ale to samozřejmě není jediný způsob, jak omáčku můžete použít. Barbecue omáčka je skvělá i jako dip. Představte si to: horké hranolky, pečené brambory, nebo třeba grilovaná zelenina a k tomu miska plná barbecue omáčky. A proč vlastně jenom jedna? Pusťte svojí fantazii na divoký mejdan chutí a připravte si třeba pět nebo deset různých omáček a užijte si skvělou zábavu s ochutnáváním.

A co takhle použít BBQ omáčku jako základ pro domácí barbecue pizzu? Zapomeňte na klasický rajčatový základ a místo něj použijte svojí vlastní BBQ omáčku. O téhle pizze si budou legendy vyprávět ještě vaše vnoučata.

Jak už ale název "barbecue" napovídá, tahle omáčka je doma na americkém kontinentu, takže jejím nerozlučným kamarádem je samozřejmě i hamburger. Vezměte si tedy nějakou strakatou košili, na které nejsou moc vidět fleky od červené omáčky, a s chutí se zakousněte do domácího šťavnatého hamburgeru s vaší originální BBQ omáčkou.

 

V nekonečném proudu nápadů na použití této omáčky rozhodně nemůže chybět ani křupavě rozpečený bageta s kousky kuřecího nebo hovězího masa, které se topí v této báječné omáčce.

A pokud máte rádi experimenty, zkuste přidat trochu BBQ omáčky do fazolí nebo míchaných vajíček. Zkrátka, můžu vám zaručit, že si svoje domácí omáčky tak zamilujete, že se je budete pokoušet nacpat i do narozeninového dortu. Tak směle do toho a užijte si úžasnou chuťovou jízdu!

Honza Schneedorfer
Království chuti