Krůtí prsa na pepři

 Krůtí prsa na pepři
 

Krůtí prsa na pepři

Pro milovníky pepře jsme připravili tento recept na lehce pikantní krůtí prsa.

Co budeme potřebovat?

Postup přípravy

Prsní sval očistíme a zbavíme blan, mírně posolíme a položíme do pekáčku nebo remosky. Nepřidáváme olej, ani maso před pečením nezatahujeme na sádle. Zeleninu vybíráme s rozvahou a podle vlastní zkušenosti, celer je velmi aromatický a mohl by ovlivnit výslednou chuť, totéž platí o nasládlé mrkvi. Pro mě je ideální volbou neutrální petržel, která zdravě zahustí každou omáčku. Sušené švestky jednoznačně natural, tedy bez přidaného cukru, které báječně nasáknou vínem. Použijeme 4 kousky na rozmixování a další libovolný počet podle strávníků, aby si každý mohl sušenou dobrotu ochutnat nerozmixovanou.  Jablko nebo hrušku zbavíme jadřince a nakrájíme bez oloupání. Maso posypeme pepřem a přidáme snítku čerstvého citrónového tymiánu nebo vylovíme pytlíček se sušeným tymiánem a mírně „ovaneme“. Opravdu mírně, abychom neměli krůtu po provensálsku. Podléváme sebe a prsíčko červeným vínem a pečeme.

Červené víno se může zdát netradiční k bílému masu. Chuťově se ale velmi dobře snoubí a navíc dodá pečínce růžový nádech. Maso neotáčíme a v momentě, kdy máte pocit, že je dostatečně propečené, potíráme hřbet medem, přidáme půl lžičky másla a posypeme pařížským pepřem. Dopékáme, měla by se vytvořit krásně zlatá lákavá kůrčička. Jakmile vůně prostoupí celým bytem, maso krájíme na tenké plátky. Šťávu s výpekem rozmixujeme, pokud je příliš hustá, ředíme vínem a přidáme hořčici mletou. Servírujeme společně s bramborem nebo chlebem. Omáčka patří do samostatné konvičky na podlévání. Dip stačí jogurtový s nasekanou zelenou petrželkou, pažitkou, pokud není zrovna k mání, sáhneme po sušených bylinkách. Za vyzkoušení stojí kerblík. Ohromit se podaří i jogurtovou omáčkou se sambalem, který změní bílé jogurtové neviňátko v ďábelskou pochoutku. Omáčku můžeme ozdobit nakládaným zeleným pepřem.