Krůtí prsa na pepři

 Krůtí prsa na pepři
 

Pro milovníky pepře jsme připravili tento recept na lehce pikantní krůtí prsa.

Co budeme potřebovat?

Postup přípravy

Prsní sval očistíme a zbavíme blan, mírně posolíme a položíme do pekáčku nebo remosky. Nepřidáváme olej, ani maso před pečením nezatahujeme na sádle. Zeleninu vybíráme s rozvahou a podle vlastní zkušenosti, celer je velmi aromatický a mohl by ovlivnit výslednou chuť, totéž platí o nasládlé mrkvi. Pro mě je ideální volbou neutrální petržel, která zdravě zahustí každou omáčku. Sušené švestky jednoznačně natural, tedy bez přidaného cukru, které báječně nasáknou vínem. Použijeme 4 kousky na rozmixování a další libovolný počet podle strávníků, aby si každý mohl sušenou dobrotu ochutnat nerozmixovanou.  Jablko nebo hrušku zbavíme jadřince a nakrájíme bez oloupání. Maso posypeme pepřem a přidáme snítku čerstvého citrónového tymiánu nebo vylovíme pytlíček se sušeným tymiánem a mírně „ovaneme“. Opravdu mírně, abychom neměli krůtu po provensálsku. Podléváme sebe a prsíčko červeným vínem a pečeme.

Červené víno se může zdát netradiční k bílému masu. Chuťově se ale velmi dobře snoubí a navíc dodá pečínce růžový nádech. Maso neotáčíme a v momentě, kdy máte pocit, že je dostatečně propečené, potíráme hřbet medem, přidáme půl lžičky másla a posypeme pařížským pepřem. Dopékáme, měla by se vytvořit krásně zlatá lákavá kůrčička. Jakmile vůně prostoupí celým bytem, maso krájíme na tenké plátky. Šťávu s výpekem rozmixujeme, pokud je příliš hustá, ředíme vínem a přidáme hořčici mletou. Servírujeme společně s bramborem nebo chlebem. Omáčka patří do samostatné konvičky na podlévání. Dip stačí jogurtový s nasekanou zelenou petrželkou, pažitkou, pokud není zrovna k mání, sáhneme po sušených bylinkách. Za vyzkoušení stojí kerblík. Ohromit se podaří i jogurtovou omáčkou se sambalem, který změní bílé jogurtové neviňátko v ďábelskou pochoutku. Omáčku můžeme ozdobit nakládaným zeleným pepřem.