Pepř je král koření

Pepř je král koření

 

Pepř je král koření

Ve starověku se milovníci pepře trmáceli až do Indie. To už se dnes nemusí, stačí si zaběhnout do Nuslí :-). Děkujme Alexandru Makedonskému, který nám toto černé zlato do Evropy přivezl a Marco Polovi, který ho poprvé popsal. Do nemilosti se pepř dostal pouze jednou, a to pro podezření, že podporuje tělesné žádosti. A možná je to i pravda. Také se říká, že pepř má blahodárný vliv na náš organizmus. To těžko můžeme posoudit, ale jeho nezaměnitelná chuť vám rozhodně zlepší trvávení i náladu. To, že je pepř opravdu král koření dosvěčuje, že jej naleznete ve více než v polovině všech nabízených směsí koření. A králem pepřových směsí je samozřejmě pepřové koření

Pepře a nepepře

Pepřů jsou stovky a tisíce druhů a snad i ještě některé druhy čekají na své objevení. Asi všichni známe pepř černý, zelený a bílý, které jsou však jen fází zrání bobulí pepřovníku černého a honosí se tedy oprávněně tímto názvem. Ostatní pepře, či spíše nepepře, se vezou na vlně zájmu a popisu toho, co v prvních gurmánech pepř zanechal. Vůni, palčivost, pálivost, delikátnost a hlavně nepostradatelnost. Např. takový známý kajenský pepř vyloženě svým názvem mate. Tato chilli paprička své české jméno získala kvůli chybnému překladu anglického slova pepper, které označuje jak pepř, tak ale i papriku včetně chilli.

Pepř ze zlata

Pepř měl dlouhá staletí cenu zlata a dovolit si jej mohla jen šlechta. Není proto divu, že se s oblibou falšoval. Ostatně i dnes se s pančováním pepře dá v chudších oblastech světa setkat. Mletý pepř se např. nastavuje moukou a celý se nahrazuje semínky z papáy. U nás se s falešným pepřem nesetkáte, ale je dobré si jeho kvalitu pohlídat. Víc o testování kvality černého pepře se dozvíte v nedávno odvysílaném pořadu Černých ovcí. Pálivost a typickou peprnost a aroma pepře ovlivníte mletím. Čím hrubší je pepř, tím méně je ostrý a více aromatický. Pravidlo tedy je: když potřebuješ přiostřit – utáhni mlýnek. 

Růžový pepř je červený nebo červený je černý?

Občas vznikají zmatky kolem červeného pepře, který je vlastně růžový pepř z  pepřovníku brazilského. A pravý červený pepř, který nikde neuvidíte, jsou zralé plody pepřovníku černého. Jsou však tak vzácné, že se nepoužívají a nahrazují se na první pohled stejnými, již zmíněnými růžovými bobulkami z pepřovníku brazilského.

Prý nejlepší a nejdražší je pepř kamerunský Penja, ale s tím se v našich krajích bohužel nesetkáte. Dalšími hvězdami pepřového nebe je pepř bourbonský, pepř kubebový či pepř dlouhý. Všechny jsme řádně otestovali a tak se můžete v následujících týdnech těšit na samé peprnné recepty.