Zajímavosti

Inspirace cajunské a kreolské kuchyně

Inspirace cajunské a kreolské kuchyně

Představovat francouzskou kuchyni je tak trochu nošení jídla do restaurace. Ale pokud se zeptáme na cajunskou nebo kreolskou kuchyni, pravděpodobně hodně amatérských i profesionálních kuchařů začne bezradně krčit rameny. A přitom jsou tyto kulinářské světy tak fascinující.Pokračovat
 
Umění pražení koření

Umění pražení koření

Okouzlující svět indické kuchyně je symfonií chutí, kterou často rozehrává koření. Ovšem aby byl tento koncert dokonalý, běžně se koření nejprve opraží. Tato technika, která je nedílnou součástí bezpočtu indických jídel, odemyká doslova aromatický vesmír, který dodává jídlu nové dimenze.Pokračovat
 
Forbes Women´s Gala s vůní koření

Forbes Women´s Gala s vůní koření

Těší nás, že se naše koření díky Kateřině Bičíkové Harudové dostalo do vybrané společnosti galavečera s nejvlivnějšími ženami v České republice Forbes Women´s Gala 2023 v Mariánských Lázních.Pokračovat
 
Koření na sušené maso

Koření na sušené maso

Kdysi bylo sušené maso považováno za jeden z důležitých zdrojů potravy, dnes má své právoplatné místo na stole gurmánů od špičkových restaurací až po kuchyně odvážných domácích nadšenců. Tato kulinářská evoluce se odvíjí od tisícileté lidské vynalézavosti, je okořeněna nesčetnými kulturami a doplněna stále se vyvíjejícími poznatky potravinářské vědy. Námořníci sušené maso vozili na dlouhých plavbách, dobrodruzi jej sdíleli u táborových ohňů, a dokonce jerky, jak se sušenému masu říká v Americe, vzlétlo do vesmíru.Pokračovat
 
20 nejoblíbenějších koření italské kuchyně

20 nejoblíbenějších koření italské kuchyně

Itálie, země romantiky, umění a historie, je proslulá svou vynikající kuchyní. V srdci italské gastronomie se skrývá tajná pokladnice koření, která oživuje chutě a vůně světově proslavených jídel.Pokračovat
 
Hamburger: Od skromných začátků k ikoně světové kuchyně

Hamburger: Od skromných začátků k ikoně světové kuchyně

28. května se každý rok slaví mezinárodní den hamburgeru. Tento ikonický pokrm, který si získal srdce a především žaludky lidí na celém světě, má fascinující a bohatou historii a ještě bohatší možnosti jeho přípravy a ochucení.Pokračovat
 
Testování vanilkového cukru 2023

Testování vanilkového cukru 2023

V úterý 9. května 2023 odvysílala redakce Černých ovcí na České televizi reportáž o testování vanilkových cukrů známého časopisu dTest. Redakce dTestu si nechala v laboratořích otestovat jak klasické vanilkové cukry, tak i cukry vanilinové, které zakoupili v českých supermarketech.Pokračovat
 
Dokonalé kuchařské umění s estragonem

Dokonalé kuchařské umění s estragonem

I když v české kuchyni estragon patří spíše k neznámému koření, ve francouzské kuchyni se řadí k vrcholu gastronomie. Tato aromatická bylinka se může použít jak čerstvá, tak i sušená a její lehce nahořklou chuť najdeme ve všech možných druzích jídel od salátů až po grilované ryby a drůbež. Takže, pokud chcete ochutnat něco nového, pokračujte ve čtení.Pokračovat
 
Zajímavosti o bobkovém listu

Zajímavosti o bobkovém listu

Bobkový list má mezi bylinkami významné místo. Už v antickém Řecku a Římě byl vavřín symbolem ctnosti a moudrosti, a tak se stal oblíbeným mezi básníky, lékaři, vládci a válečníky. Věřilo se, že chrání nositele před zlými duchy a hněvem bohů. Protože ale tyto vlastnosti nebyly nikdy historicky potvrzeny, soustřeďme se raději na jeho kouzlo při vaření, které nám může zajistit slávu a vděk u našich strávníků.Pokračovat
 
Salát Caprese - italský luxus na talíři

Salát Caprese - italský luxus na talíři

Svěží kombinace červených rajských jablíček, zářivě bílé mozzarelly a zelených lístků bazalky, která na talíři vytváří typickou barevnou paletu Caprese salátu, bývá ozdobou nejedné zahradní párty.Pokračovat
 
Poznáváme všemi smysly

Poznáváme všemi smysly

Byli jsme osloveni nedalekou Základní školou Táborská v Praze 4, zdali bychom pro žáky a žákyně 6. B připravili přednášku o koření pro projektový den Poznáváme všemi smysly. Náš kolega Kamil se přednášky s nadšením ujal a pro děti připravil pracovní listy a zkumavky s různým kořením z celého světa.Pokračovat
 
Magie římského kmínu

Magie římského kmínu

Římský kmín je starověké koření původem z pobřeží Středozemního moře a při kolumbovských výpravách to bylo jedno z mála koření, které se exportovalo do Nového světa. Díky tomu se stala kombinace římského kmínu a chilli základem mexické kuchyně, kde jej najdeme například v chili con carne nebo enchiladas.Pokračovat
 
Formule s vůní koření

Formule s vůní koření

Tisíce vůní koření z celého světa často do našeho obchodu přitáhnou náhodného kolemjdoucího. Ale aby k nám přilákaly jednoho z největších současných talentů závodů ve formulích, to se nestává každý den.Pokračovat
 
Koření indické kuchyně

Koření indické kuchyně

Indie je symbolem pro koření a tak stačí jen vyslovit některé názvy zdejších kořenících směsí a hned si každý milovník exotických jídel představí jejich omamné chutě a vůně. Pojďme se tedy podívat na nejznámější zástupce orientálního koření používaného v této zemi a nechme se vtáhnout do úžasné pestrosti indické kuchyně.Pokračovat
 
Vše o českém kmínu

Vše o českém kmínu

Kmín je jedno z mála koření, které nás většinou provází už od narození, protože velmi příznivě působí na zažívání a tak jej používají maminky společně s fenyklem při kojení.Pokračovat
 
Najdi si svou kávu

Najdi si svou kávu

Ach to dilema výběru. V naší nabídce máme přes 40 druhů kávy a z toho čisté arabiky víc než 30 variant ze všech možných kávových plantáží z celého světa. Jak si jen vybrat? Včera jsme s kolegyňkami diskutovali jak zákazníkům usnadnit výběr kávy a vymýšleli jsme různé varianty.Pokračovat
 
Sambal

Sambal

Sambal je indonéská chilli omáčka nebo pasta, která se připravuje ze směsi chilli papriček, koření a dalších přísad jako jsou krevety, šalotka, pórek a palmový cukr. Chilli papričky, které jsou základem sambalu, se do Indonésie dostaly až v 16. století s Portugalci. Sambal ale existoval již stovky let předtím.Pokračovat
 
Kardamom, vládce orientu

Kardamom, vládce orientu

Kardamom patří nejen k nejdražším, ale zároveň i nejstarším kořením. Lidstvo jej zná už 4 000 let. Starověcí Egypťané si žvýkáním semínek kardamomu čistili zuby a Řekové i Římané jej používali jako parfém.Pokračovat
 
Téma plné koření

Téma plné koření

V posledním vydání časopisu Téma, které vychází dnes 19. února 2021, najdete kromě jiných zajímavých článků i rozsáhlý rozhovor redaktora Milana Eisenhammera jak o našich začátcích, tak především plný informací o koření.Pokračovat
 
Koření pěti vůní

Koření pěti vůní

Vznik tradiční čínské směsi Koření pěti vůní je zahalen tajemstvím a ve starých čínských legendách se o ní hovoří již ve 4. století před naším letopočtem, kdy se učenci čínské medicíny snažili o nalezení rovnováhy mezi pěti základními chutěmi čínské kuchyně - tedy sladká, slaná, kyselá, hořká a kořeněná.Pokračovat