27. května 2023
28. května se každý rok slaví mezinárodní den hamburgeru. Tento ikonický pokrm, který si získal srdce a především žaludky lidí na celém světě, má fascinující a bohatou historii a ještě bohatší možnosti jeho přípravy a ochucení. Pokračovat
|
10. května 2023
V úterý 9. května 2023 odvysílala redakce Černých ovcí na České televizi reportáž o testování vanilkových cukrů známého časopisu dTest. Redakce dTestu si nechala v laboratořích otestovat jak klasické vanilkové cukry, tak i cukry vanilinové, které zakoupili v českých supermarketech. Pokračovat
|
8. dubna 2023
I když v české kuchyni estragon patří spíše k neznámému koření, ve francouzské kuchyni se řadí k vrcholu gastronomie. Tato aromatická bylinka se může použít jak čerstvá, tak i sušená a její lehce nahořklou chuť najdeme ve všech možných druzích jídel od salátů až po grilované ryby a drůbež. Takže, pokud chcete ochutnat něco nového, pokračujte ve čtení. Pokračovat
|
8. března 2023
Bobkový list má mezi bylinkami významné místo. Už v antickém Řecku a Římě byl vavřín symbolem ctnosti a moudrosti, a tak se stal oblíbeným mezi básníky, lékaři, vládci a válečníky. Věřilo se, že chrání nositele před zlými duchy a hněvem bohů. Protože ale tyto vlastnosti nebyly nikdy historicky potvrzeny, soustřeďme se raději na jeho kouzlo při vaření, které nám může zajistit slávu a vděk u našich strávníků. Pokračovat
|
9. srpna 2022
Svěží kombinace červených rajských jablíček, zářivě bílé mozzarelly a zelených lístků bazalky, která na talíři vytváří typickou barevnou paletu Caprese salátu, bývá ozdobou nejedné zahradní párty. Pokračovat
|
27. června 2022
Byli jsme osloveni nedalekou Základní školou Táborská v Praze 4, zdali bychom pro žáky a žákyně 6. B připravili přednášku o koření pro projektový den Poznáváme všemi smysly.
Náš kolega Kamil se přednášky s nadšením ujal a pro děti připravil pracovní listy a zkumavky s různým kořením z celého světa. Pokračovat
|
29. dubna 2022
Římský kmín je starověké koření původem z pobřeží Středozemního moře a při kolumbovských výpravách to bylo jedno z mála koření, které se exportovalo do Nového světa. Díky tomu se stala kombinace římského kmínu a chilli základem mexické kuchyně, kde jej najdeme například v chili con carne nebo enchiladas. Pokračovat
|
25. dubna 2022
Tisíce vůní koření z celého světa často do našeho obchodu přitáhnou náhodného kolemjdoucího. Ale aby k nám přilákaly jednoho z největších současných talentů závodů ve formulích, to se nestává každý den. Pokračovat
|
1. března 2022
Indie je symbolem pro koření a tak stačí jen vyslovit některé názvy zdejších kořenících směsí a hned si každý milovník exotických jídel představí jejich omamné chutě a vůně. Pojďme se tedy podívat na nejznámější zástupce orientálního koření používaného v této zemi a nechme se vtáhnout do úžasné pestrosti indické kuchyně. Pokračovat
|
4. ledna 2022
Kmín je jedno z mála koření, které nás většinou provází už od narození, protože velmi příznivě působí na zažívání a tak jej používají maminky společně s fenyklem při kojení. Pokračovat
|
14. května 2021
Ach to dilema výběru. V naší nabídce máme přes 40 druhů kávy a z toho čisté arabiky víc než 30 variant ze všech možných kávových plantáží z celého světa. Jak si jen vybrat?
Včera jsme s kolegyňkami diskutovali jak zákazníkům usnadnit výběr kávy a vymýšleli jsme různé varianty. Pokračovat
|
20. dubna 2021
Sambal je indonéská chilli omáčka nebo pasta, která se připravuje ze směsi chilli papriček, koření a dalších přísad jako jsou krevety, šalotka, pórek a palmový cukr. Chilli papričky, které jsou základem sambalu, se do Indonésie dostaly až v 16. století s Portugalci.
Sambal ale existoval již stovky let předtím. Pokračovat
|
26. února 2021
Kardamom patří nejen k nejdražším, ale zároveň i nejstarším kořením. Lidstvo jej zná už 4 000 let. Starověcí Egypťané si žvýkáním semínek kardamomu čistili zuby a Řekové i Římané jej používali jako parfém. Pokračovat
|
19. února 2021
V posledním vydání časopisu Téma, které vychází dnes 19. února 2021, najdete kromě jiných zajímavých článků i rozsáhlý rozhovor redaktora Milana Eisenhammera jak o našich začátcích, tak především plný informací o koření. Pokračovat
|
23. září 2020
Vznik tradiční čínské směsi Koření pěti vůní je zahalen tajemstvím a ve starých čínských legendách se o ní hovoří již ve 4. století před naším letopočtem, kdy se učenci čínské medicíny snažili o nalezení rovnováhy mezi pěti základními chutěmi čínské kuchyně - tedy sladká, slaná, kyselá, hořká a kořeněná. Pokračovat
|
5. srpna 2020
Říká se, že pepř je král koření. A bude to tak právem, protože tato drobná pálivá kulička je jedním z největších hybatelů lidských dějin. Jeho peprná historie začíná 4 000 let před naším letopočtem, kdy se poprvé objevil v indické kuchyni. Pokračovat
|
15. června 2020
Když budeme pátrat po historii chilli papriček, velmi rychle narazíme na různé teorie a studie vysvětlující, že lidé papriky začali jíst a později pěstovat pro jejich léčivé účinky a konzervační schopnosti.
Jenže ve skutečnosti byl na začátku příběhu o chilli papričkách možná jen takový malý kanadský žertík... Pokračovat
|
7. června 2020
Bez ranní kávy se prostě neprobudím. Jsou to vaše slova? Možná si říkáte, že vás šálek kávy, ať už ráno, když se potřebujete „probudit“ nebo třeba v noci, kdy zase potřebujte neusnout, pořádně nakopne, dodá vám energii a adrenalin a vy najednou cítíte, jak jste ožili a jak vám krev proudí žilami. Opravdu nám dodá káva palivo a mysl nám vystřelí jako raketa? Ve skutečnosti je to všechno tak trochu jinak. Kofein nám žádnou energii nedodá, jen si s námi zahraje chemické skořápky a pěkně nás podfoukne. Pojďme se tedy společně podívat, co se to vlastně s námi po kofeinové dávce děje. Pokračovat
|
26. listopadu 2019
Ťuk, ťuk. Slyšíte? To už Vánoce pomalu klepají na dveře a ptají se, jestli už pečete. Zatím tedy ještě není nutné panikařit, ale např. některé druhy perníčků, pro které zaručeně budete potřebovat naše perníkové koření, je vhodné začít péct tři týdny před Štědrým dnem. Pokračovat
|
16. srpna 2019
V diskusním pořadu Káva o čtvrté na rozhlasových vlnách Dvojky Českého rozhlasu jsme si s moderátorem Tomášem Voženílkem povídali o koření. Nejprve jsme krátce řekli historii koření a jeho roli jak v dávných časech, tak i v dnešní moderní kuchyni. Pokračovat
|