Podzim je tu a s ním i tradiční čas dýní, který je doprovázen pátráním po klasických i neobvyklých receptech a návodech co z dýní uvařit nebo upéct.
Protože i u nás doma každoročně oranžové koule zabírají podstatnou část spižírny, připravili jsme pro vás pár tradičních i originálních nápadů na přípravu dýní:
Dýňové koření
Pod tímto jednoduchým názvem se skrývá velmi oblíbená tradiční směs koření nejen na přípravu zdravého dýňového koláče, muffinu a dalších sladkých dýňových zákusků, ale toto koření je nezbytné i pro přípravu dýňového sirupu a legendárního Pumpkin Spice Latte. Příjemnou náladu k podzimnímu sychravému počasí dýňové koření navodí i přidáním do kávy nebo horké čokolády.
Koření na dýňovou polévku
Excelentní variantu dýňové polévky připravíme, pokud do ní přidáme speciální směs koření se stejnojmenným názvem. Směs obsahuje hřebíček, kardamom, muškátový oříšek, kurkumu, zázvor, papriku a další koření, které nás zahřeje na těle i na duši.
Koření Garam Masála
Dýňovou polévku si můžeme připravit nejen s tradičním kořením, ale nebojte se trochu experimentovat a připravit si exotickou variantu s indickým kořením Garam Masála. Stačí do hrnce s pokrájenými dýněmi přidat dvě polévkové lžíce tohoto koření a vůně i chuť orientu nás vrátí zpátky do letních dnů.
Koření na ratatouille
Z dýně, papriky, rajských jablíček a lilku si můžeme připravit i vynikající ratatouille. Koření na ratatouille k zelenině přidejte až na závěr tepelné přípravy, aby si zachovalo svůj atraktivní vzhled a vůni i chuť.
Koření na grilovanou zeleninu
Pro grilování dýni pokrájejte na plátky široké přibližně 1 cm. Z koření na grilovanou zeleninu a rostlinného oleje si připravte marinádu, kterou jednotlivé plátky důkladně potřete. Dýňové kousky grilujte na středně rozpáleném grilu doměkka.
Užijte si krásný dýňový podzim!