Čas dýní a dýňových receptů

Podzim je tu a s ním i tradiční čas dýní, který je doprovázen pátráním po klasických i neobvyklých receptech a návodech co z dýní uvařit nebo upéct.

Protože i u nás doma každoročně oranžové koule zabírají podstatnou část spižírny, připravili jsme pro vás pár tradičních i originálních nápadů na přípravu dýní:

Dýňové koření
Pod tímto jednoduchým názvem se skrývá velmi oblíbená tradiční směs koření nejen na přípravu zdravého dýňového koláče, muffinu a dalších sladkých dýňových zákusků, ale toto koření je nezbytné i pro přípravu dýňového sirupu a legendárního Pumpkin Spice Latte. Příjemnou náladu k podzimnímu sychravému počasí dýňové koření navodí i přidáním do kávy nebo horké čokolády.

Dýňová polévka
Excelentní variantu dýňové polévky připravíme, pokud do ní přidáme dýňové koření, které nás zahřeje na těle i na duši.

Koření Garam Masála
Dýňovou polévku si můžeme připravit nejen s tradičním kořením, ale nebojte se trochu experimentovat a připravit si exotickou variantu s indickým kořením Garam Masála. Stačí do hrnce s pokrájenými dýněmi přidat dvě polévkové lžíce tohoto koření a vůně i chuť orientu nás vrátí zpátky do letních dnů.

Koření na ratatouille
Z dýně, papriky, rajských jablíček a lilku si můžeme připravit i vynikající ratatouille. Koření na ratatouille k zelenině přidejte až na závěr tepelné přípravy, aby si zachovalo svůj atraktivní vzhled a vůni i chuť.

Koření na grilovanou zeleninu
Pro grilování dýni pokrájejte na plátky široké přibližně 1 cm. Z koření na grilovanou zeleninu a rostlinného oleje si připravte marinádu, kterou jednotlivé plátky důkladně potřete. Dýňové kousky grilujte na středně rozpáleném grilu doměkka.

Užijte si krásný dýňový podzim!