10 tipů na ledové čaje, které si snadno připravíte doma

 
10 tipů na ledové čaje, které si snadno připravíte doma

Rozpálené léto je v plném proudu a tak vám přinášíme pár nápadů, jak se osvěžit ledovými čaji, které si lehce vyrobíte sami doma.

Příprava domácího ledového čaje je tak snadná, že se u toho ani nezapotíte. Jednoduše připravíte tradičním postupem horkou variantu, kterou po vylouhování necháte zchladnout na pokojovou teplotu a pak dáte ještě pořádně vychladit do ledničky. Při servírování určitě neuděláte chybu, když do nápoje hodíte pár kostek ledu a případně ozdobíte plátkem citronu.

Čím si tedy můžeme zpříjemnit rozpálené odpoledne u vody nebo v kanceláři? Kromě vychlazeného klasického zeleného čaje vyzkoušejte např. tyto chuťově lákavé alternativy:

Citronová tráva

Ledový čaj z citronové trávy patří k nejjednodušším a zároveň nejoblíbenějším letním nápojům. Polévkovou lžíci sušené citronové trávy zalijte jedním litrem vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Poté přeceďte a vychlaďte. Ochutit můžete šťávou z citronu a sirupem. Připravit si můžete i BIO variantu. KOUPIT CITRONOVOU TRÁVU >>

Citronová tráva s eukalyptem

Novou svěží chuť nápoje z citronové trávy získáte, pokud k ní přidáte eukalyptus. Na tři čajové lžičky citronové trávy přidejte dvě lžičky eukalyptu a opět zalijte litrem vroucí vody a louhujte deset minut. Eukalyptu se česky říká blahovičník. Takže se můžete spolehnout, že po této ledové bylinkové kombinaci se budete cítit blaženě. KOUPIT EUKALYPTUS >>

Ibišek sůdánský

Čaj z ibišku nebo-li Karkáde je červený lehce nakyslý nápoj, který je velmi oblíbený v severní Africe. Jeho příprava je opět velmi jednoduchá. Dvě polévkové lžíce zalijte vroucí vodou a nechte deset minut odstát a pak vychladit. Pro zjemnění chuti můžete přidat pár lístků čerstvé máty a dosladit medem nebo sirupem. KOUPIT IBIŠEK >>

Marocká máta se zeleným čajem

V horké Africe ještě chvilku zůstaneme a dáme si legendární čaj Le Touareg s berberskými kočovníky, kteří po staletí křižují Saharu a tak o horku něco vědí. Tento čaj si můžete koupit již  namíchaný nebo si jej připravit ze zeleného čaje a marocké máty. Čaj zalijte vodou o teplotě 70-80°C a ponechte 2-3 minuty louhovat. Afričané si tento čaj rádi poměrně silně sladí. KOUPIT LE TOUAREG >>

Thai Lemon

Chytla vás osvěžující chuť ochucených zelených čajů a chcete zkusit něco nového? Tak určitě nevynechejte Thai Lemon, kde zelenému čaji Sencha dodávají svěží chuť celé plátky citrónu, doplněné vousatkou citrónovou a dalšími bylinkami. Stejně jako jiné zelené čaje jej zalejte vodou o teplotě 70-80°C a louhujte 2-3 minuty. KOUPIT THAI LEMON >>

Zelený čaj s limetkou a aloe

Další ledovou peckou, kterou si můžete ještě více vychutnat léto, je směs pravého zeleného čaje Sencha s chutí limetky a aloe, doplněná lehce peprnou chutí máty. Tento zelený čaj má spíše nízký obsah kofeinu, takže se jej nemusíte bát popíjet po celý den. KOUPIT ČAJ S LIMETKOU A ALOE >>

Čaj se šťavnatými malinami

K létu patří vůně a chuť zralých malin. Tak proč si je nevychutnat i v ledovém nápoji, navíc v kombinaci jemného bílého a zeleného čaje. Vyzkoušejte směs pravého bílého čaje Shou Mei a zelené Senchy ze Srí Lanky, které jsou doplněné o šťavnatou chuť malin a černého rybízu. KOUPIT ŠŤAVNATOU MALINU >>

Ovocné citrusové čaje

Pro milovníky ovocných čajů doporučujeme ledově orosený lehce kyselý Sicilský pomeranč nebo naopak Sladký pomeranč. Oba jsou vynikající jak horké v zimě, tak vychlazené v létě. KOUPIT SLADKÝ POMERANČ >>

Indický černý čaj s mlékem

A pokud zelené a ovocné čaje nejsou vaším favoritem, doporučujeme vychlazený kořeněný indický černý čaj s mlékem Dáta Chai Masála. Tento čaj má povzbudivý účinek, ale např. oproti kávě s mnohem větší schopností soustředění. Zároveň je, na rozdíl od kávy, šetrný k žaludku. KOUPIT DÁTA CHAI MASÁLA >>