Po Vánocích pěkně z lehka kolem celého světa

Po Vánocích pěkně z lehka kolem celého světa

 

Po Vánocích pěkně z lehka kolem celého světa

Vánoční svátky jsou čas hojnosti a to je na našem jídelníčku sakra znát, proto není od věci si po Novém roce trochu odlehčit. Nemusíte ale hned podstupovat různé drastické diety. Stačí, když zašátráme v kořenkách a budeme hledat koření, které pomáhá trávení a dodává jídlu lehkost.

Nejlepší inspirací pro lehce stravitelné a přitom chuťově vynikající recepty najdeme v exotické kuchyni, především v té indické. Indická jídla téměř vždy obsahují kurkumu, kardamom, římský kmín a další koření, která příznivě působí na zažívání a proto nám i po vydatném obědě nebo večeři není těžko. Z těch nejoblíbenějších směsí koření můžeme jmenovat např. Garam Masálu, Tandoori Masálu, Chicken Tikka Masálu a samozřejmě celou paletu kari koření.

Tip na rychlý recept: Vyzkoušejte koření Chicken Tikka Masala pro snadnou a rychlou přípravu autentického indického kuřete. Stačí koření smíchat s jogurtem, ve kterém dejte marinovat kuřecí kousky, nejlépe stehenní. Pokud spěcháte, marinujte alespoň 30 minut, ideální doba je ale 5 - 6 hodin. Na pánvi nebo hrnci rozehřejte olej a lehce osmahněte pokrájenou cibuli, přidejte marinované kousky kuřete a zprudka je opečte ze všech stran asi 3 minuty. Pak pánev zakryjte pokličkou a duste 15 minut, občas lehce zamíchejte.

Není to ale jen Indie, kde najdeme vynikající lehká jídla. Za ochutnání určitě stojí například japonská směs koření Shichimi Togarashi, ve kterém objevíme úžasnou kombinaci mandarinkové kůry, zelených mořských řas a japonského horského pepře se zázvorem a paprikou. Toto koření je vynikající do rýží nebo nudlí, ale i na kuřecí křidélka nebo třeba hranolky.

Tip na rychlý recept: Kořením Shichimi Togarashi posypte ze všech stran kuřecí křidélka a pečte do zlatova.

Z Japonska si můžeme odskočit třeba do thajské kuchyně, kde se na plotně chystá legendární thajské zelené karí, nebo do Číny, kde si s pomocí koření na wok pánev jednoduše připravíme rychlé jídlo s rýží a kuřecím nebo hovězím masem.

Rýži, luštěniny nebo zeleninu také zajímavě ochutíme kořením Baharat z perské kuchyně, Berbere z Etiopie či slavným kořením Nasi Goreng z Indonésie. Ze světových kuchyní rozhodně nemůžeme zapomenout na mexickou, která nám udělá radost klasickým chili con carne nebo tacos.

Tip na rychlý recept: Rychlé a jednoduché mexické tacos si snadno připravíme z mletého masa, které dáme do velké pánve a rozdrobíme jej vařečkou na drobné kousky. Přidáme koření Taco a důkladně promícháme. Vaříme asi 6 - 8 minut, průběžně mícháme, dokud není maso propečené. Pak přidáme rajčatovou omáčku a trochu vody. Opět důkladně promícháme a vaříme asi 8 minut, dokud se voda neodpaří a nevznikne hustá masová směs. Hotovou směs naplňte do lehce opažených kukuřičných tortil. Navrch maso posypte strouhaným sýrem, pokrájenou zeleninou nebo zakysanou smetanou.

Na to, abyste ochutnali všechny gastronomické legendy, nemusíte procestovat celý svět, stačí, když zaskočíte k nám do pražských Nuslí :-).