Řecký gyros

 
 Řecký gyros

Možná někoho překvapí, že gyros je v řecké kuchyni poměrně nováček a i když některé pověsti říkají, že jeho kořeny sahají až do doby Alexandra Velikého, kdy si jeho vojáci při slavnostech opékali tenké kusy masa na dlouhých mečích, prokazatelně se v novodobé historii první gyrosy v Řecku objevili až v roce 1922 společně se stovkami tisíc uprchlíků z Turecka.

Ti si s sebou přinesli techniku vertikálního grilování masa používanou při přípravě kebabu a v úzkých prostorech mezi malými obchody začali prodávat grilované tenké plátky vepřového, hovězího a jehněčího masa. Po druhé světové válce se tento způsob přípravy a prodeje opečeného masa rozšířil po celé Evropě a především do Spojených států, kde řečtí přistěhovalci vytvořili propracovaný systém rychlého občerstvení, který začal úspěšně konkurovat i zavedenému hamburgeru. Například jen na Manhattanu v New Yorku bylo v 70. letech přes třicet pouličních prodejců gyrosu.

Původní gyros se připravoval především z vepřového, hovězího a jehněčího masa, ale později se objevily i nové variace s drůbežím masem, rybami nebo mořskými plody a dnes dokonce narazíte i na vegetariánskou alternativu gyrosu pro ty, kteří nejedí maso. Pravý gyros dostanete zabalený v měkkém pita chlebu společně s cibulkou, rajčaty a samozřejmě zalitý tzatziki.

Jak na domáci gyros

Gyros si můžete snadno připravit i doma, i když nemáte vertikální gril. Nejsnazší způsob přípravy gyrosu je na pánvi. Maso nakrájejte na úzké a tenké proužky a naložte je v marinádě z oleje, malého množství octa a koření na gyros s bylinkami nebo paprikové podle chuti. Maso nechte marinovat několik hodin. Naložené kousky masa osmažte při vysoké teplotě na pánvi. Hotové maso vložte do pita chleba, přidejte nakrájená rajčata a cibuli a vše zalijte omáčkou tzatziki z jogurtu, okurky, kopru a česneku.

Pokud se v domácích podmínkách chcete ještě více přiblížit originální chuti gyrosu, maso nahrubo namelte, přidejte koření na gyros a uplácejte bochánek, který dáte péct do trouby na střední teplotu. Po upečení maso nakrájejte na tenké plátky, které v troubě krátce grilujte při vysoké teplotě.

Přejeme Vám kalí órexi!