Čočka se špenátem a čertovým lejnem

 Čočka se špenátem a čertovým lejnem
 

Asafoetida je velmi zvláštní indické koření s ještě zvláštnějším českým názvem. Pro jeho specifické aroma se mu říká čertovo lejno. Tento název na první dojem může neznalého kuchaře odradit, ale to by byla velká chyba.

Čertovo lejno má své místo všude tam, kde chceme použít cibuli nebo česnek a je přímo nepostradatelná, pokud potřebujeme tyto dvě základní ingredience nahradit, protože dodává jídlu velmi podobnou vůni a chuť.

Toto koření se nedává přímo do pokrmu, ale před použitím je vhodné jej na 5 až 10 sekund opražit na rozpáleném oleji. A pokud chcete dosáhnout skutečně magické chuti, opražte na 30 sekund asafoetidu společně s dalším kořením jako je římský kmín, koriandr, kardamom nebo fenykl.

O asafoetidě se často hovoří jako o tajemství indické kuchyně, které dodává jídlu pátou chuť podobnou umami. Tuto chuť nemůžeme přesně určit, ale přetrvá na našich chuťových pohárcích ještě dlouhou po ostatních chutích. Pokud si na toto koření zvyknete, získá pro vás indická kuchyně nový rozměr, bez kterého se budete cítit ochuzeni.

Asafoetida je velmi oblíbená ve vegetariánských pokrmech, indickém karí nebo při přípravě dušeného masa. S oblibou se používá u ryb, vaječných a sýrových pokrmů a salátů, kde by cibule byla příliš hrubá nebo objemná. Protože snižuje nadýmání, v indické kuchyni ji najdete prakticky ve všech jídlech s čočkou, fazolemi nebo květáku. Nenechte se tedy zastrašit názvem a překvapte své strávníky třeba čočkou s čertovým lejnem.


Recept na indickou variantu čočky se špenátem a čertovým lejnem
  

Co budeme potřebovat?

Jak na to?

Nejprve čočku důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Špenátové listy nahrubo nasekáme a společně s čočkou dáme do velké pánve, přilijeme 1 litr vody a přidáme sůl a kurkumu. Směs přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a při snížené teplotě za občasného míchání lehce vaříme přibližně 3/4 hodiny až čočka změkne a lehce se rozvaří. Poté odstavíme z plotny.

V malém hrnečku si rozpustíme máslo. Přidáme čertovo lejno a římský kmín a koření lehce opražíme. Přidáme nasekaný česnek a osmažíme jej dozlatova. Přisypeme chilli, papriku a garam masálu. Vše rychle zamícháme, aby se nám směs nepřipálila. Hotovou opraženou směs koření vlijeme do pánve s čočkou a špenátem a důkladně promícháme. Na závěr můžeme při servírování lehce posypat čerstvým koriandrem. Jako přílohu doporučujeme rýži basmati.