Domácí zabijačkové hody

 
 Domácí zabijačkové hody

Zapomeňte na klasické představy o zabijačce jako o venkovské zábavě vymalované Josefem Ladou. I něco tak tradičního, jako jsou vepřové hody, si můžete připravit v moderním stylu přímo ve vaší kuchyni. Nezáleží na tom, jestli bydlíte v bytě nebo domě, na venkově či ve městě, důležité je to, co vytvoříte.

Zaskočte k oblíbenému řezníkovi, přidejte trochu kreativity, špetku koření a připravte si vlastní, nepřekonatelné gastronomické orgie. Takže pro tentokrát schovejte instagramové recepty na avokádový toast nebo cizrnový hummus, dnes kuchyní zavoní opečená jitrnička a v polévce budou plavat pěkně mastná oka.

Jitrnice a jelítka

I když domácí výroba jelítek a jitrnic má své nezaměnitelné kouzlo, nemusíte se cítit jako podvodníci, když si tyto speciality na váš zabijačkový stůl obstaráte u dobrého řezníka. Takže, když máte ikony vepřových hodů v chladničce, můžete přemýšlet, jak si je připravíte. Samozřejmě první na ráně bude klasika se zelím a vařenými brambory. Ale co třeba vyzkoušet méně nebo více experimentální přílohu? Zde pro vás máme pár netradičních receptů:

Jitrnice s bylinkovými šťouchanými brambory

Co budete potřebovat:

Jak na to:

  • Brambory uvařte ve slupce do měkka, oloupejte je a nakrájejte na kostky.
  • Na pánvi rozehřejte sádlo a lehce osmažte najemno pokrájenou cibuli.
  • V míse důkladně promíchejte brambory, osmaženou cibulku a koření na bylinkové brambory a směs rozšťouchejte na hrubé kousky.
  • Jitrnice jemně opečte na pánvi z obou stran dozlatova a servírujte společně se šťouchanými brambory.
      

Jitrnice s čočkovým salátem

Tento recept kombinuje tradiční jitrnice s lehkým a osvěžujícím salátem z čočky, který je doplněný jablečnou zálivkou pro mírně kyselý nádech. Možná vás tato kombinace na první pohled zarazí, ale připravte se na to, že toto spojení jemně uzené chuti jitrnic a svěžesti čočkového salátu se stane vaším novým oblíbeným favoritem.

Co budete potřebovat:

Jak na to:

  • Čočku uvařte společně s mletým bobkovým listem a novým kořením a nechte vychladnout.
  • Ve velké míse smíchejte čočku, pokrájenou cibuli, jablko a rukolu nebo špenát.
  • V malé misce promíchejte olivový olej, jablečný ocet, med, sůl a pepř, abyste vytvořili zálivku.
  • Čočkový salát přelijte jablečnou zálivkou a promíchejte.
  • Jitrnice opečte na pánvi z obou stran dozlatova a můžete servírovat se studeným čočkovým salátem.
      
Tip: Při opékání často jitrnice praskne. Existuje mnoho rad, jak tomu předejít. Např. jitrnici na několika místech propíchněte párátkem nebo ji ponořte do horké vody na 1 – 2 minuty. Než ji ale dáte do rozpáleného oleje, osušte ji, ať neprská. Také můžete jitrničku obalit v mouce a vytvořit tak tenkou krustu. Pokud navíc mouku smícháte se zauzenou paprikou, dodáte jitrnici vynikající lehce uzenou chuť.

Jelítka z nebes

Nechte se unést na vlně chutí severu Německa s jednoduchým receptem na "Himmel und Erde" (Nebesa a Země). Toto tradiční jídlo spojuje zemitost bramborového pyré s bohatou sladkostí jablek a zlatavou křupavostí jelítek. Pepř použijte čerstvě pomletý Tellicherry, který má jemně ovocnou chuť s prvky jalovce.  Tellicherry dokonale doplňuje výraznou chuť opečeného jelítka a vy se tak dostane do gastronomického ráje.

Co budete potřebovat:

Jak na to:

  • Brambory oloupejte, uvařte a udělejte z nich pyré s máslem, mlékem, solí, muškátovým oříškem a ½ lžičky černého pepře.
  • Cibuli osmažte dozlatova, přidejte cukr, sůl, zbývající ½ lžičky mletého pepř a přilijte Calvados. Vše povařte, než se tekutina odpaří a cibule zkaramelizuje.
  • Pokrájená jablka lehce z obou stran opečte, pak přidejte tymián a cukr a nechte jej rovněž zkaramelizovat.
  • Jelítka opečte do křupava a servírujte s bramborovým pyré, opečenými jablky a osmaženou cibulkou.
      

Víte, že správně se česky říká jitrnicím jaternice? Název totiž pochází od jater, která se do nich přidávají. Nicméně slovník spisovné češtiny připouští obě varianty, takže také používáme více rozšířené pojmenování jitrnice.


Zabijačkový guláš

Po naší jízdě s jelítky a jitrničkami se nyní pohodlně usadíme a vychutnáme si další tradiční chod. Je čas na zabijačkový guláš, jehož vůně přinese do vaší kuchyně tu pravou atmosféru vepřových hodů. Takže si připravte talíře a lžíce, protože za chvíli se bude nosit na stůl.

Co budete potřebovat:

Jak na to:

  • Vepřový jazyk spaříme, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Vnitřnosti omyjeme, zbavíme blan a společně s vepřovou plecí rovněž nakrájíme na kostičky.
  • Ve velkém hrnci na sádle osmažte cibuli.
  • Pokrájenou plec, srdce a jazyk přidejte je do hrnce. Míchejte a smažte, dokud maso nezačne hnědnout.
  • Přidejte rajský protlak, česnek a koření. Dobře promíchejte.
  • Pomalu přilévejte vývar tak, aby bylo maso ponořené. Přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a guláš pomalu duste pod pokličkou asi 45 minut. Pak přidejte pokrájená játra a vařte dalších 30 minut, až je vše měkké.
  • Před podáváním nechte guláš chvilku odpočinout, aby se všechny chutě rovnoměrně promísily.
      

Klasická černá prdelačka

Co by to ale bylo za zabijačkové hody, kdybychom si nedali tradiční prdelačku. Receptů na zabijačkovou polévku najdete v naší malé zemi tolik, že je dost velká šance, že se zvládnete nad plným talířem téhle horké klasiky dokonale pohádat. Možná se neshodnete na ingrediencích, ale pochutnáte si zaručeně.

Co budete potřebovat:

  • 500 ml vepřové krve
  • 100 g vepřové slaniny, nakrájené na kostičky
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 150 g krup
  • 3 l vepřového vývaru
  • 1 polévková lžíce sádla nebo oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce zabijačkového koření
  • sůl dle chuti
      

Jak na to:

  • Uvařte kroupy do měkka a důkladně je propláchněte vodou.
  • Vepřový vývar přiveďte k varu a vmíchejte vepřovou krev, kterou krátce povařte.
  • Na sádle na středním ohni osmažte cibuli dozlatova, přidejte slaninu a krátce orestujte.
  • Do vývaru s krví přidejte okapané kroupy, slaninu, koření a rozdrcený česnek.
  • Vše povařte dalších 5 minut a můžete podávat.
      

Jsme na konci našeho malého kulinářského putování zabijačkovými hody a věříme, že stejně jako nám se při psaní sbíhaly všechny sliny, i vám chuť na kousek prasátka ani nedovolila článek dočíst a už jste běželi do nejbližší masny. A teď, když ještě s mastnými ústy článek dočítáte, doufáme, že nám napíšete jak vám tradiční i netradiční recepty chutnaly a případně přidáte i nějaký svůj tip na skvělý domácí zabijačkový recept.