Kalifornská BBQ marináda na žebra s bylinkami a citrusovým nádechem

 Kalifornská BBQ marináda na žebra s bylinkami a citrusovým nádechem
 

Základem téhle vynikající marinády nejen na pečená žebírka je směs koření Barbecue Los Angeles, ve které najdete sladkou papriku, jemné chilli, kopr, tymián, cibuli i rozmarýn.

Tahle kombinace dává žebrům bylinkový základ s lehce pikantními tóny chilli papriček, které zjemníme medem a doplníme trochou rajčatové pasty s kapkou citronu. Marináda je svěží, voňavá a nepůsobí těžce ani když je venku třicet stupňů.

Co budete potřebovat

  • 2–3 lžíce koření Barbecue Los Angeles
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžíce medu nebo sirupu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • pár kapek citronové nebo limetkové šťávy

Jak na to

Směs koření promíchejte s pastou, olejem, medem a citronem – vznikne hustší marináda, která výborně drží na mase. Žebra potřete ze všech stran, zabalte a nechte marinovat alespoň 4 hodiny, ideálně ale přes noc. Při grilování se směs krásně zapeče, vytvoří jemnou krustu a nepřipaluje se tak rychle jako medové marinády.

Tahle verze je ideální pro grilování na střední teplotě nebo pro pečení s častým potíráním výpekem. Chuť bude bylinková, jemně nasládlá, s nádechem citrusů a lehkým štípnutím chilli.

Kalifornský tip

Na závěr můžete maso posypat čerstvou mátou nebo koriandrem a dodat jim tak svěží šmrnc. Hotová žebírka skvěle ladí i s lehkým salátem Coleslaw nebo grilovanou kukuřicí.