Kouřová chuť bez masa: Vegetariánské a veganské tipy

 Kouřová chuť bez masa: Vegetariánské a veganské tipy
 

Když se řekne kouřová chuť, většině lidí se vybaví maso, gril, slanina nebo uzený bok. Ale i bez masa si můžete doma vykouzlit chuť, která připomíná letní grilovačku nebo poctivou uzenou dobrotu. A není k tomu potřeba ani gril, ani udírna. Stačí pár šikovných pomocníků z kořenky.

Ať už se držíte rostlinné stravy, hledáte veganské recepty, nebo jen zkoušíte vařit bez masa, kouřové aroma v kuchyni vás může překvapit víc, než čekáte. Přidá hloubku, šťavnatost a takovou tu „masitou“ plnost, která jinak u rostlinných jídel někdy chybí.

Co si do vegetariánské kuchyně určitě pořídit?

Nejlepší základ je rozhodně uzená paprika (sladká i pálivá), chipotle, uzený česnek, uzená cibule, uzená mořská sůl a pokud to chcete dotáhnout do dokonalosti, tak i tekutý kouř. Stačí jen trošička a jídlo má hned úplně jiný rozměr. Všechny tyto suroviny jsou ideální do vegetariánské i veganské kuchyně a v receptech s nimi se dají dělat divy.

Recepty a nápady na kouřová jídla bez masa

Uzený tempeh nebo tofu
Naložte tempeh nebo tofu do směsi sójové omáčky, česneku, trochy cukru a kapky tekutého kouře. Nechte chvíli uležet a pak opečte na pánvi. Skvěle se hodí do salátu, sendviče nebo jen tak na chleba. Rychlý a sytý veganský oběd, co nezklame.

Luštěninová polévka s vůní uzeného
Do čočkové nebo fazolové polévky přidejte uzenou papriku, chipotle nebo uzenou cibuli. A pokud chcete ještě intenzivnější chuť, přidejte na závěr pár kapek tekutého kouře. Výsledek chutná jako s uzeným.

Hummus s kouřovým překvapením
Do klasického hummusu vmíchejte uzený česnek, špetku uzené papriky nebo kapku kouře. Výborný ke křupavé zelenině, do pita chleba i jako pomazánka do vegetariánských sendvičů.

Dip nebo majonéza s kouřovým šmrncem
Smíchejte veganskou majonézu s citronovou šťávou, uzenou mořskou solí a trochou tekutého kouře. Vznikne z toho lahodná omáčka k batátům, hranolkům nebo do domácích burgerů bez masa.

Pečená zelenina jako z grilu
Připravte marinádu z olivového oleje, uzené papriky, česneku, soli a kouře. Promíchejte s paprikou, lilkem nebo kukuřicí, dejte na plech a šup s tím do trouby.

Uzený tempeh

Kuskus, rýže nebo bulgur s charakterem
Do vody na vaření přidejte trochu uzené mořské soli nebo sušené uzené cibule. Z obyčejné přílohy je najednou zajímavý a chutný základ pro vegetariánské jídlo.

Luštěninové karbanátky nebo domácí veganské burgery
Směs z cizrny nebo čočky oživte uzenou paprikou, česnekem nebo chipotle. Upečte dozlatova a podávejte s domácím pečivem, hořčicí a okurkou.

Pečené ořechy s uzenou příchutí
Vlašské ořechy nebo mandle promíchejte s olejem, uzenou paprikou, špetkou soli a cukru. Opečte v troubě. Výborné mlsání k vínu nebo jako stylové veganské pohoštění.

Proč dát kouřové chuti šanci i bez masa?

Kouřová chuť má v kuchyni sílu, která i obyčejné vegetariánské jídlo posune o úroveň výš. Dodá mu plnost, sytost a chuťový zážitek, který bývá typický pro maso. Ale vy si ho vychutnáte i bez něj a možná zjistíte, že vám tahle chuť rostlinné kuchyně sedne víc než cokoliv z grilu.

Grilovaná zelenina s kouřovým aroma