Bylinkové máslo s medvědím česnekem

 Bylinkové máslo s medvědím česnekem
 

Čerstvý medvědí česnek má svoje kouzlo – krásně voní, je jemnější než klasický česnek a když ho máte po ruce, rozhodně neváhejte. Ale ruku na srdce: kdo má každý týden čas nebo chuť běhat do lesa, anebo ho hlídat v lednici, aby nezvadl?

Z vlastní zkušenosti doporučujeme sušený medvědí česnek, který má oproti čerstvému hned několik výhod:

  • neztratí chuť ani vůni, naopak – sušením se koncentruje a v másle krásně rozvoní,
  • nevypouští vodu, takže máslo nezměkne ani se nezačne oddělovat,
  • vydrží klidně celý rok a můžete ho mít kdykoli po ruce.

Do másla je tedy sušený ideální – a i když to možná zní překvapivě, chuťově mnohdy předčí i ten čerstvý.

Jak udělat bylinkové máslo s medvědím česnekem

Změklé nesolené máslo dáme do misky, přidáme sušený medvědí česnek – zhruba jednu rovnou čajovou lžičku na 100 g másla – a zamícháme. Pro zajímavější chuť doporučujeme přidat špetku soli, trochu citronové šťávy nebo kůry a pár lístků sušeného estragonu nebo pažitky. Pokud chcete chuť medvědího česneku trochu zmírnit, nakombinujte jej s dalšími bylinkami. Skvěle funguje třeba trocha našeho koření na bylinkové máslo bez soli, které chuť medvědího česneku krásně doplní a vyladí.

Máslo důkladně promíchejte nebo vyšlehejte, zabalte do fólie a nechte ztuhnout v lednici.

Kam se bylinkové máslo s medvědím česnekem hodí nejvíc?

Medvědí bylinkové máslo se hodí prakticky ke všemu. Ale pokud chcete tipy z praxe:

  • výborné je na pečené brambory nebo zeleninu z trouby,
  • na grilované maso nebo rybu je úplně boží – zkuste třeba lososa na bylinkovém másle s medvědím česnekem,
  • nebo jen tak – na kousek čerstvého chleba jako rychlý předkrm nebo snídani.

Rádi ho používáme i jako plnění do baget, které se dají zapéct. Máslo se krásně rozteče a rozvoní po celém pečivu.

Takže pokud jste měli doposud pocit, že do bylinkového másla patří jedině čerstvý medvědí česnek, nebojte se vyzkoušet i sušený. Chutná stejně dobře, je po ruce celý rok a vydrží mnohem déle.