Čerstvý medvědí česnek má svoje kouzlo – krásně voní, je jemnější než klasický česnek a když ho máte po ruce, rozhodně neváhejte. Ale ruku na srdce: kdo má každý týden čas nebo chuť běhat do lesa, anebo ho hlídat v lednici, aby nezvadl?
Z vlastní zkušenosti doporučujeme sušený medvědí česnek, který má oproti čerstvému hned několik výhod:
- neztratí chuť ani vůni, naopak – sušením se koncentruje a v másle krásně rozvoní,
- nevypouští vodu, takže máslo nezměkne ani se nezačne oddělovat,
- vydrží klidně celý rok a můžete ho mít kdykoli po ruce.
Do másla je tedy sušený ideální – a i když to možná zní překvapivě, chuťově mnohdy předčí i ten čerstvý.
Jak udělat bylinkové máslo s medvědím česnekem
Změklé nesolené máslo dáme do misky, přidáme sušený medvědí česnek – zhruba jednu rovnou čajovou lžičku na 100 g másla – a zamícháme. Pro zajímavější chuť doporučujeme přidat špetku soli, trochu citronové šťávy nebo kůry a pár lístků sušeného estragonu nebo pažitky. Pokud chcete chuť medvědího česneku trochu zmírnit, nakombinujte jej s dalšími bylinkami. Skvěle funguje třeba trocha našeho koření na bylinkové máslo bez soli, které chuť medvědího česneku krásně doplní a vyladí.
Máslo důkladně promíchejte nebo vyšlehejte, zabalte do fólie a nechte ztuhnout v lednici.
Kam se bylinkové máslo s medvědím česnekem hodí nejvíc?
Medvědí bylinkové máslo se hodí prakticky ke všemu. Ale pokud chcete tipy z praxe:
- výborné je na pečené brambory nebo zeleninu z trouby,
- na grilované maso nebo rybu je úplně boží – zkuste třeba lososa na bylinkovém másle s medvědím česnekem,
- nebo jen tak – na kousek čerstvého chleba jako rychlý předkrm nebo snídani.
Rádi ho používáme i jako plnění do baget, které se dají zapéct. Máslo se krásně rozteče a rozvoní po celém pečivu.
Takže pokud jste měli doposud pocit, že do bylinkového másla patří jedině čerstvý medvědí česnek, nebojte se vyzkoušet i sušený. Chutná stejně dobře, je po ruce celý rok a vydrží mnohem déle.