Nejlepší marinády na vepřové maso

 Nejlepší marinády na vepřové maso
 

Vepřové maso si o marinádu přímo říká. Je šťavnaté, hezky prorostlé, a hlavně dokáže do sebe natáhnout tolik chuti, kolik mu jen dáte. Když se dobře naloží, umí být voňavé, jemné nebo pořádně řízné. Ať už připravujete krkovici, kotlety nebo bůček, marináda z něj udělá úplně jiný zážitek.

Není potřeba nic složitého. Stačí pár základních věcí: olej, koření, něco kyselého (ocet, citron, víno nebo třeba pivo) a případně i trocha medu nebo hořčice. Všechno smíchat, maso naložit, nechat odpočinout a o zbytek už se postará čas. V lednici si to klidně může poležet i přes noc, a až přijde jeho chvíle, vůně z grilu nebo trouby nenechá nikoho v klidu.

Jaké marinády vepřové miluje?

Vepřovému skvěle sedí klasika s česnekem, cibulí a paprikou. Dobře mu dělá hořčice, rozmarýn, tymián i sladkokyselé kombinace jako třeba med a citron, nebo sójová omáčka a zázvor. Můžete také zkusit pálivější styl s chilli, anebo jemnější bylinkovou verzi, která nechá vyniknout samotné maso.

Až ho pak hodíte na gril, do trouby nebo na pánev, bude chutnat úplně jinak než bez marinády. Rozdíl poznáte hned – na řezu, na vůni a hlavně při prvním ochutnání.

Proč se s marinádou vůbec dělat?

Kromě chuti je tu ještě jedna výhoda: marináda maso zjemní a zvláční, takže je pak šťavnatější a při pečení nevysychá. A navíc, když si ji připravíte sami, máte to přesně podle sebe a pokaždé může chutnat jinak.

Takže pokud přemýšlíte, jakou parádu udělat s kouskem vepřového, připravte si vlastní domácí marinádu a naložte ho. Stačí trocha péče, a i obyčejný plátek masa se promění ve voňavou lahůdku, po které se budou všichni olizovat ještě druhý den.

Marináda na vepřové maso

Jaké koření na vepřové maso?

Ten výběr je opravdu široký a tak máte jistotu, že si každý přijde na své. Použít můžete prakticky kterékoliv grilovací koření, ale nemusíte se bát ani Indie nebo dalších exotických směsí. A zkušení kuchaři si klidně můžou namíchat svoje originální koření přesně podle svého gusta. Pro začátek ale přeci jen doporučujeme začít s některými osvědčenými recepturami:

Americké rumové koření
Když tohle smícháte koření s dijonskou hořčicí, trochou medu a přidáte ještě hlt rumu, dostanete luxusní marinádu, která se hodí třeba na vepřovou panenku nebo krkovičku.

Aztécký poklad
Většina lidí si aztécký poklad představuje jako zlato a drahokamy. Ale každý gurmán ví, že opravdový poklad je ukrytý ve správně namíchaném koření, které promění vepřový plátek v lahodný obřad chutí.

Grilovací koření Texas
Smíchejte tohle koření s olejem nebo jogurtem, naložte maso a až ho hodíte na gril, rázem se ocitnete na texaském ranči.

Exotická magie
Tato unikátní směs koření spojuje sladkost jahodového a mangového prášku, jemnou kořeněnost česneku a pálivost chilli. Kouřová sůl pak dodává jemný, uzený tón, zatímco máta a pomerančová kůra vnesou do vepřového masa svěží šmrnc.

Cajunské koření
Originálně namíchané Cajunské koření ztělesňuje bohatou historii a kulinářské umění cajunské kuchyně, kterou můžete objevit v Louisianě a Texasu ve Spojených státech. Marináda z cajunského koření udělá s vepřové krkovičky nebo panenky doslova gastronomický zázrak.

Grilovací koření Carioca
Carioca je aromatická směs koření a bylinek na grilování s příjemnou pikantností dosažené chilli papričkami ancho, které vás svým jemně ostrým aroma lehce polechtají na patře.

Kouřové barbecue
Speciálně vyladěná směs koření s kouřovým aroma pro grilování všech druhů masa a ryb. Smícháním této směsi koření s rajčatovou omáčkou vytvoříte výbornou marinádu na grilovaná vepřová žebírka.

Pařížský pepř
Směs tří druhů pepře, papriky, koriandru a pískavice přinese do vaší kuchyně pořádnou dávku chutí inspirovaných francouzskou kuchyní, která není jen o pálivosti, ale jídlu dodá intenzivní a plnou chuť.

Tak. Máme koření, máme chuť a máme hlad, takže teď už jen potřebujeme vědět, jak na to. Tady je tedy pár receptů na marinády, které se vám budou hodit doma i u grilu.

Marináda na vepřová žebra

Recepty na domácí marinády na vepřové maso

 

Kouřová marináda s rumovým kořením

Tahle marináda má všechno – kouř, karamel i lehký říz. Ideální na pečená žebra nebo krkovičku na grilu. Maso nechte naložené aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc. Při pečení krásně zkaramelizuje a vytvoří neodolatelnou krustu.

Bylinková klasická marináda na kotlety

  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička jakékoli bylinkové směsi koření (např. Grilovací bylinky nebo vlastní kombinace tymiánu, rozmarýnu a pepře)

Hodí se na rychlé grilování i pečení na pánvi. Výborná volba, když chcete jemnější chuť, která neukradne show samotnému masu.

Ostrá cajunská marináda

  • 2 lžíce oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 lžička Cajunského koření
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • špetka soli

Skvělá na pikantní vepřovou panenku nebo medailonky. Krátce naložte (stačí hodinka), rychle ogrilujte nebo orestujte – výsledkem je štiplavé maso s lehkým jižanským šmrncem.

Pivní marináda se směsí Barbecue

  • 100 ml světlého piva
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce Barbecue koření
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička medu

Pivní marináda se hodí na žebírka, vepřový bok nebo pečený krk. Maso potřete a nechte minimálně 3 hodiny odležet. Vhodné i na pečení pod alobalem, kdy maso zůstane šťavnaté.

Marinovaná krkovička s texaským kořením

  • 2 lžíce Grilovacího koření Texas
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • trochu česneku nebo cibule podle chuti

Tohle je kombinace pro všechny, kdo mají rádi plnou, výraznou chuť. Hodí se na silnější plátky masa i pomalu pečený kus na rožni.

A nakonec ještě jeden tip. Nebojte se experimentovat – někdy to chce sladký med, jindy ostré chilli, nebo jen česnek a trochu tymiánu. Když si s tím trochu pohrajete, odměnou vám bude masíčko jako dortík.

A pokud si chcete hostinu vyšperkovat k dokonalosti, mrkněte na tipy na domácí barbecue omáčky nebo dresinky a zálivky na saláty. Protože dobře naložené maso, správná omáčka a k tomu čerstvý chleba nebo salát? To už není jen jídlo. To je pohádka.