Vepřové maso si o marinádu přímo říká. Je šťavnaté, hezky prorostlé, a hlavně dokáže do sebe natáhnout tolik chuti, kolik mu jen dáte. Když se dobře naloží, umí být voňavé, jemné nebo pořádně řízné. Ať už připravujete krkovici, kotlety nebo bůček, marináda z něj udělá úplně jiný zážitek.
Není potřeba nic složitého. Stačí pár základních věcí: olej, koření, něco kyselého (ocet, citron, víno nebo třeba pivo) a případně i trocha medu nebo hořčice. Všechno smíchat, maso naložit, nechat odpočinout a o zbytek už se postará čas. V lednici si to klidně může poležet i přes noc, a až přijde jeho chvíle, vůně z grilu nebo trouby nenechá nikoho v klidu.
Jaké marinády vepřové miluje?
Vepřovému skvěle sedí klasika s česnekem, cibulí a paprikou. Dobře mu dělá hořčice, rozmarýn, tymián i sladkokyselé kombinace jako třeba med a citron, nebo sójová omáčka a zázvor. Můžete také zkusit pálivější styl s chilli, anebo jemnější bylinkovou verzi, která nechá vyniknout samotné maso.
Až ho pak hodíte na gril, do trouby nebo na pánev, bude chutnat úplně jinak než bez marinády. Rozdíl poznáte hned – na řezu, na vůni a hlavně při prvním ochutnání.
Proč se s marinádou vůbec dělat?
Kromě chuti je tu ještě jedna výhoda: marináda maso zjemní a zvláční, takže je pak šťavnatější a při pečení nevysychá. A navíc, když si ji připravíte sami, máte to přesně podle sebe a pokaždé může chutnat jinak.
Takže pokud přemýšlíte, jakou parádu udělat s kouskem vepřového, připravte si vlastní domácí marinádu a naložte ho. Stačí trocha péče, a i obyčejný plátek masa se promění ve voňavou lahůdku, po které se budou všichni olizovat ještě druhý den.

Jaké koření na vepřové maso?
Ten výběr je opravdu široký a tak máte jistotu, že si každý přijde na své. Použít můžete prakticky kterékoliv grilovací koření, ale nemusíte se bát ani Indie nebo dalších exotických směsí. A zkušení kuchaři si klidně můžou namíchat svoje originální koření přesně podle svého gusta. Pro začátek ale přeci jen doporučujeme začít s některými osvědčenými recepturami:
Americké rumové koření
Když tohle smícháte koření s dijonskou hořčicí, trochou medu a přidáte ještě hlt rumu, dostanete luxusní marinádu, která se hodí třeba na vepřovou panenku nebo krkovičku.
Aztécký poklad
Většina lidí si aztécký poklad představuje jako zlato a drahokamy. Ale každý gurmán ví, že opravdový poklad je ukrytý ve správně namíchaném koření, které promění vepřový plátek v lahodný obřad chutí.
Grilovací koření Texas
Smíchejte tohle koření s olejem nebo jogurtem, naložte maso a až ho hodíte na gril, rázem se ocitnete na texaském ranči.
Exotická magie
Tato unikátní směs koření spojuje sladkost jahodového a mangového prášku, jemnou kořeněnost česneku a pálivost chilli. Kouřová sůl pak dodává jemný, uzený tón, zatímco máta a pomerančová kůra vnesou do vepřového masa svěží šmrnc.
Cajunské koření
Originálně namíchané Cajunské koření ztělesňuje bohatou historii a kulinářské umění cajunské kuchyně, kterou můžete objevit v Louisianě a Texasu ve Spojených státech. Marináda z cajunského koření udělá s vepřové krkovičky nebo panenky doslova gastronomický zázrak.
Grilovací koření Carioca
Carioca je aromatická směs koření a bylinek na grilování s příjemnou pikantností dosažené chilli papričkami ancho, které vás svým jemně ostrým aroma lehce polechtají na patře.
Kouřové barbecue
Speciálně vyladěná směs koření s kouřovým aroma pro grilování všech druhů masa a ryb. Smícháním této směsi koření s rajčatovou omáčkou vytvoříte výbornou marinádu na grilovaná vepřová žebírka.
Pařížský pepř
Směs tří druhů pepře, papriky, koriandru a pískavice přinese do vaší kuchyně pořádnou dávku chutí inspirovaných francouzskou kuchyní, která není jen o pálivosti, ale jídlu dodá intenzivní a plnou chuť.
Tak. Máme koření, máme chuť a máme hlad, takže teď už jen potřebujeme vědět, jak na to. Tady je tedy pár receptů na marinády, které se vám budou hodit doma i u grilu.

Recepty na domácí marinády na vepřové maso
Kouřová marináda s rumovým kořením
Tahle marináda má všechno – kouř, karamel i lehký říz. Ideální na pečená žebra nebo krkovičku na grilu. Maso nechte naložené aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc. Při pečení krásně zkaramelizuje a vytvoří neodolatelnou krustu.
Bylinková klasická marináda na kotlety
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička medu
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička jakékoli bylinkové směsi koření (např. Grilovací bylinky nebo vlastní kombinace tymiánu, rozmarýnu a pepře)
Hodí se na rychlé grilování i pečení na pánvi. Výborná volba, když chcete jemnější chuť, která neukradne show samotnému masu.
Ostrá cajunská marináda
- 2 lžíce oleje
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžička Cajunského koření
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- špetka soli
Skvělá na pikantní vepřovou panenku nebo medailonky. Krátce naložte (stačí hodinka), rychle ogrilujte nebo orestujte – výsledkem je štiplavé maso s lehkým jižanským šmrncem.
Pivní marináda se směsí Barbecue
- 100 ml světlého piva
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce Barbecue koření
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžička medu
Pivní marináda se hodí na žebírka, vepřový bok nebo pečený krk. Maso potřete a nechte minimálně 3 hodiny odležet. Vhodné i na pečení pod alobalem, kdy maso zůstane šťavnaté.
Marinovaná krkovička s texaským kořením
- 2 lžíce Grilovacího koření Texas
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
- trochu česneku nebo cibule podle chuti
Tohle je kombinace pro všechny, kdo mají rádi plnou, výraznou chuť. Hodí se na silnější plátky masa i pomalu pečený kus na rožni.
A nakonec ještě jeden tip. Nebojte se experimentovat – někdy to chce sladký med, jindy ostré chilli, nebo jen česnek a trochu tymiánu. Když si s tím trochu pohrajete, odměnou vám bude masíčko jako dortík.
A pokud si chcete hostinu vyšperkovat k dokonalosti, mrkněte na tipy na domácí barbecue omáčky nebo dresinky a zálivky na saláty. Protože dobře naložené maso, správná omáčka a k tomu čerstvý chleba nebo salát? To už není jen jídlo. To je pohádka.