Inspirace cajunské a kreolské kuchyně

Inspirace cajunské a kreolské kuchyně

 

Inspirace cajunské a kreolské kuchyně

Představovat francouzskou kuchyni je tak trochu nošení jídla do restaurace. Ale pokud se zeptáme na cajunskou nebo kreolskou kuchyni, pravděpodobně hodně amatérských i profesionálních kuchařů začne bezradně krčit rameny. A přitom jsou tyto kulinářské světy tak fascinující. A i když to možná podle názvu nevypadá, s francouzskou kuchyní mají i něco společného – Francouze.

Ač cajunská i kreolská kuchyně pochází z Louisiany na jihu Spojených států, jejich původ vede k francouzským osadníkům, kteří do této oblasti přišli z Kanady.

Krátká historie Cajunů a Kreolů

Označení "Cajun" je odvozen od zkomoleného pojmenování "Akaďan" (francouzsky les Cadiens), což odkazuje na francouzsky mluvící osadníky, kteří přijeli do Louisiany v polovině 18. století z oblasti Akádie v Kanadě. Akaďané byli nuceni opustit Kanadu po sedmileté válce (1756-1763), protože se odmítli vzdát své katolické víry a složit přísahu věrnosti britské koruně. Po příchodu do Louisiany, která byla tehdy francouzskou kolonií, se přizpůsobili novému prostředí a vznikla tak unikátní kultura a kuchyně obohacená místními vlivy.

Kreolové jsou potomci raných evropských osadníků, především španělských a francouzských, kteří se mísili s africkými, karibskými a původními obyvateli v oblasti New Orleans. Termín "Kreol" pochází ze španělského slova "criollo", což znamená "místně narozený" a původně se používal k rozlišení těch, kteří se narodili v kolonii, od těch, kteří se narodili v Evropě. S postupem času, když se New Orleans stal rušným přístavním městem, kreolská kultura kvetla, absorbovala prvky z různých kultur a odrážela je ve své sofistikované a rozmanité kuchyni.

Na návštěvě v cajunské a kreolské kuchyni

Ačkoli obě skupiny pocházejí ze stejné oblasti a sdílejí ve svých receptech mnoho stejných ingrediencí, cajunská a kreolská kuchyně jsou odlišné. Cajunské jídlo je známo svou vydatností s robustními a základními chutěmi, často označované jako „venkovské“. Pokud nahlédneme pod bublající pokličku, objevíme vlivy španělských, afrických i indiánských sousedů, se kterými se Cajunové postupem času integrovali.

Kreolské jídlo je naopak spíše řazeno k „městskému“ stylu, který je více rafinovaný i složitější na přípravu. Na rozdíl od cajunské, v této kuchyni je původní francouzská méně znát a spíše v ní objevíme prvky španělského, portugalského, německého, afrického a indiánského vaření.

Na rozdíl od běžné americké kuchyně je v Louisianě díky Cajunům a Kreolům velmi oblíbená rýže. Ta se buď servíruje k hlavnímu jídlu (v kreolské kuchyni) nebo rovnou míchá s ostatními ingrediencemi (spíše cajunská). V cajunské tradici je velmi oblíbená tzv. Špinavá rýže, což jsou zamíchané kuřecí žaludky a játra do rýže. V kreolské se zase setkáme s Calas, což jsou smažené rýžové kuličky k snídani.

Zajímavé je, že výrazné rozlišení těchto dvou gastronomických stylů najdeme i v koření, které obě kuchyně používají. Kreolská kuchyně má tendenci být v chutích mírnější a je více zaměřená na bylinky, zatímco cajunské recepty jsou mnohem ostřejší s odvážnějším a agresivnějším chuťovým profilem.

Rychlé recepty cajunské a kreolské kuchyně
 

Cajunské těstoviny s kuřetem

Co budeme potřebovat:

  • 500 g těstovin (např. penne či špagety)
  • 500 g kuřecích prsou pokrájených na nudličky
  • 2 polévkové lžíce Cajunského koření
  • 1 čajová lžička mletého česneku
  • 2 rajská jablíčka pokrájená na kostičky
  • 1 červená a žlutá paprika pokrájené na proužky
  • ½ červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/3 šálku mléka
  • 1 polévková lžíce smetanového sýra
  • pepř a sůl dle chuti

Postup přípravy:

  1. Dejte vařit těstoviny dle návodu na obalu.
  2. Připravte si smetanovou omáčku smícháním mléka, mouky a smetanového sýra. Směs rozmíchejte ručním mixérem.
  3. Kuřecí kousky důkladně okořeňte cajunským kořením, mletým česnekem a solí a opečte je na pánvi.
  4. Hotové kuřecí kousky dejte stranou a na pánvi krátce osmažte pokrájenou papriku, cibuli a česnek.
  5. Přidejte rajčata a restujte ještě 3-4 minuty dokud zelenina nezměkne.
  6. Do pánve přidejte kuřecí vývar a smetanovou omáčku a průběžně míchejte asi 2 minuty.
  7. Přidejte zpět kuřecí kousky a vařte další minutu nebo dvě, aby se vše důkladně prohřálo.
  8. Přidejte hotové osušené těstoviny. Vše promíchejte a můžete servírovat.

Kreolská Jambalaya

Co budeme potřebovat:

  • 500 g dlouhozrnné rýže
  • 2 lžičky řepkového oleje
  • 300 g uzené klobásy pokrájené na kolečka
  • 250 g kuřecích prsou nakrájených na nudličky
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 1 zelená paprika pokrájená na proužky
  • ½ žluté cibule jemně pokrájené
  • 2 ks řapíkatý celer nakrájený na kousky
  • 4 stroužky česneku jemně nasekaný
  • 2 polévkové lžíce koření jambalaya
  • ½ lžičky mletého bobkového listu
  • 2 lžičky worcesterové omáčky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • ½ lžičky mletého pepře

Postup přípravy:

  1. Uvařte rýži
  2. Kuřecí kousky důkladně okořeňte 1 lžící jambalaya koření.
  3. Do pánve dejte trochu oleje, kuře opečte a poté jej dejte stranou.
  4. Přidejte trochu oleje a lehce opečte klobásu. Rovněž dejte stranou.
  5. Do pánve dejte pokrájenou papriku, cibuli, celer, česnek, bobkový list, worcester, tymián, pepř a další lžíci jambalaya koření. Vařte za častého míchání, dokud mírně nezměkne, asi 5 minut.
  6. Do pánve přidejte kuřecí maso, rýži a vývar. Dejte na pánev poklici a vařte 10 minut.
  7. Poté poklici odklopte a nechte vývar vyvařit.
  8. Přidejte klobásu a promíchejte, aby se vše důkladně spojilo.

Kuchařský svět je bohatý na nápady a chutě, které přesahují staletí i kontinenty. Jedna taková tradice, která zaujala chuťové buňky mnoha lidí, je cajunská a kreolská gastronomie, která je postavena na propojení tradice s novými podněty.