Italské bylinkové máslo jako z pizzerie

 Italské bylinkové máslo jako z pizzerie
 

Vůně rozpečené bagety, máslo plné středomořských bylinek a ta chuť... přesně jako v italské pizzerii, kde k předkrmu servírují teplý chléb s ochuceným máslem, který mizí rychleji než kuchař roztočí těsto. Pokud toužíte tuhle chuť dostat i k sobě domů, zkuste si připravit italské bylinkové máslo. Je to jednoduché, rychlé a rozhodně vás nadchne.

Co je potřeba na italské bylinkové máslo?

Příprava je stejná jako u klasického bylinkového másla – kvalitní nesolené máslo, které necháte trochu povolit. Ale co dělá to pravé italské máslo tak dokonalé? No samozřejmě bylinky. Ty si buď můžete namíchat podle gusta a nebo jednoduše sáhněte po naší dokonale vyladěné směsi koření Italské bylinky, která je na bylinkové máslo v italském stylu sedne naprosto perfektně. Obsahuje rozmarýn, bazalku a oregano, takže stačí přidat trochu soli podle chuti a máme hotovo. Mimochodem, tohle koření funguje nejen do másla, ale i na zapečené tousty, rajčatové omáčky nebo pizzu. Ale to už trochu odbočujeme...

Jak na to? Jednoduchý recept, který zvládne každý

Stačí vzít změklé máslo, nejlépe pokrájené na kostičky, nasypat do něj jednu až dvě lžičky směsi Italské bylinky a promíchat. Podle chuti přidejte špetku soli a pár kapek kvalitního olivového oleje. Máslo pak bude krásně vláčné a plné chuti. Já osobně ještě někdy přidávám trochu sušeného česneku nebo strouhaný parmazán. Díky tomu vznikne sytější verze, která je ideální na rozpečené bagetky.

Hotové máslo dejte na potravinovou fólii, vytvarujte do válečku a šup s ním do lednice. Pokud chystáte pohoštění, nechte ho chvíli změknout a podávejte třeba ve skleničce s malým nožem – vypadá to profesionálně a ještě líp chutná.

Nejlepší je na bagetě, ale skvěle funguje i na pizze nebo v těstovinách

Zapečená bageta s bylinkovým máslem je sázka na jistotu. Stačí rozříznout bagetu, do zářezů natřít bylinkové máslo a dát pár minut zapéct do trouby. Výsledek je nadýchaný, křupavý a voňavý – jako z italské trattorie.

Bylinkové máslo ale funguje i jinak: zkuste ho přidat do čerstvě slitých těstovin. Tagliatelle nebo penne se s ním krásně spojí a máte bleskovou večeři. Anebo si připravte domácí pizzu a před pečením potřete okraje těsta právě touto směsí. Vznikne tak výborný „pizza crust“, který rozhodně nenecháte na talíři.

A co když zbyde?

Pokud vám trochu másla zbyde (což není moc časté, ale stát se to může), dejte ho zamrazit. Nakrájejte ho na kolečka a máte připravenou pochoutku k dalšímu jídlu – stačí jen vytáhnout a přihodit na rozpálený steak nebo čerstvě upečené pečivo.