Koření orientální kuchyně

Když se řekne orientální kuchyně, také máte hned na jazyku chutě Indonésie, Kambodži nebo Thajska? Po Hedvábné stezce se k nám díky cestovatelům dostala řada koření a zdomácněla tak, že je vnímáme jako "naše". Taková skořice patří přece do každého pořádného štrůdlu. Základní surovinou orientální kuchyně napříč zeměmi je rýže. Kořením ji obarvíte, dochutíte a přiostříte. Orient láká k experimentům s kuchyněmi, jejich propojování a míchání ingrediencí. Kombinace vůní si můžete namíchat nebo se inspirovat některou ze směsí. Vítaným dárkem může být sada koření nejen pro milovníky cestování.

 
Více

Nejoblíbenější koření orientální kuchyně

Adžika

Adžika

Tato velmi oblíbená směs koření původem z Gruzie voní a chutná tak, jak s ní právě zatřesete. V jeden okamžik zavane majoránka a v další bazalka...
Africké koření

Africké koření

S touto směsí koření dodáte exotickou chuť jak grilovanému, pečenému, dušenému nebo mletému masu, tak i třeba kus kusu nebo zeleninovým salátům....
ajowan

ajowan

Ajowan (Adžvan), též u nás známý jako koptský kmín, se v indické kuchyni obvykle praží či smaží na přepuštěném másle ghí, aby se rozvinulo aroma koření...
anýz

anýz

Anýz má mnohostranné využití: používá se do pokrmů asijských kuchyní, při nakládání řepy, mrkve. Patří do koláčů, vánočního pečiva, anýzových placiček, mléčné polévky, ovesné...
Arabské koření

Arabské koření

Mírně ostrá směs koření vhodná zejména pro pečená, grilovaná a mletá masa. Též vhodné na dochucení omáček, luštěnin a sojových pokrmů ve stylu orientální kuchyně....
badyán

badyán

Hvězdičky badyánu jsou plody stromu badyáníku pravého, který v jihovýchodní Asii tvoří celé lesy. Ve starých kuchařkách se mu říká hvězdičkové koření...
bílý pepř

bílý pepř

Pepř bílý je stejně jako černý a zelený plodem pepřovníku černého, liší se různými stupni zralosti a způsobem zpracování. Všechny tyto pepře mají podobnou peprnou chuť...
bobkový list

bobkový list

Bobkový list se hodí do všech marinád, hlavně ke zvěřině a do zeleniny nakládané v octě. Každá omáčka k masu se koření bobkovým listem, ale opatrně, obvykle stačí jeden list...
bourbonský pepř

bourbonský pepř

Tento delikátní pepř výrazné oříškově jehličnaté chuti je ostře pálivý. Vzhledem i velikostí je bourbonský pepř podobný pepři kubebovému. Používá se jako třešnička na dortu...
cibule

cibule

Smažená cibule je ideální náhrada čerstvé smažené cibulky, kterou stačí jen zahřát na pánvičce a lze jí okamžitě použít na plněné brambory, špekové knedlíky, dušení masa či k...
citronová kůra

citronová kůra

Citronovou kůru používáme v české kuchyni tradičně do těst a k masu (především rybám), kterým dodá citronovou příchuť. Lze ji použít i jako náhražku citronové trávy v...
citronová tráva

citronová tráva

Svěží chuť citronové trávy je obzvláště oblíbená v thajské a vietnamské kuchyni na kuřecí maso, polévky, zeleninu, ryby a mořské plody. Při vaření se skvěle doplňuje s...
černucha

černucha

Černucha se užívá k ochucení chleba, k pečení drůbeže, vepřového a hovězího masa, na zeleninu, luštěniny. Má mírně ostrou chuť....
černý kardamom

černý kardamom

Kardamom černý má lusky větší než více známý kardamom zelený. Chuť je podobná, ale těžší a doplněna kouřovým aroma. Pochází z východního Himaláje, používá se jako koření do...
černý pepř

černý pepř

Pepř černý je stejně jako bílý a zelený plodem pepřovníku černého, liší se různými stupni zralosti a způsobem zpracování. Černý pepř se získává fermentováním nezralých bobulí...
čertovo lejno

čertovo lejno

Čertovo lejno, nebo-li asafoetida, je aromatická pryskyřice z kořene rostliny Ferula assa-foetida z čeledi miříkovité. Má velmi specifickou vůní, někdo by řekl zápach, který...
Čertovo lejno s kurkumou

Čertovo lejno s kurkumou

Hlavní složkou této směsi je asafoetida, což je pryskyřice z kořenů tropických stromů rodu Ferula. Pro svou velmi specifickou vůni se doporučuje ji používat ve velmi malém...
česnek

česnek

Hrubý česnekový prášek, díky kterému si v kuchyni ušetříte mnoho práce s loupáním a roztíráním česneku....
Dátá Chai Masála

Dátá Chai Masála

Dátá Masála je směs koření k přípravě tradičního indického bílého čaje (též nazývaný Yogi čaj). Nejčastěji se směs koření na Dátá Masála připravuje s černým čajem typu Assam...
dlouhý pepř

dlouhý pepř

Pepř dlouhý jsou plody tropické rostliny pepřovníku ve tvaru šištic asi 2,5 cm dlouhých. Jeho chuť je ostrá a mírně sladká, s oblibou se používá ve francouzské kuchyni...
estragon

estragon

Estragon je důležité koření francouzské kuchyně, kde se přidává k sýrům, do listových salátů, vaječných pokrmů (i omelet), ke kuřatům a rybám, k přichucení hořčice a...
fenykl

fenykl

Fenykl jako koření se užívá především do vánočního pečiva, perníku, koláčů, pudinků, do nakládané zeleniny, zvláště do červené řepy. Kromě kuchyně se též s oblibou používá k...
galgán

galgán

Kořen galgánu připomíná chutí i vůní zázvor. Na rozdíl od zázvoru je ale jeho chuť podstatně jemnější a navíc doplněná příjemným citrusovým nádechem...
Garam Masála

Garam Masála

Směs koření Garam Masála jednoznačně patří k nejznámějšímu indickému koření, které se používá jak pro ochucení masitých jídel, tak i ve vegetariánské kuchyni při přípravě...
guinejský pepř

guinejský pepř

Guinejský pepř nepochází z pepřovníku, ale ze zázvorovité rostliny, která je podobná rákosu. Plody v podobě dlouhého lusku obsahují malá černá semena nepravidelného tvaru...
Harissa

Harissa

Jako horké tuniské písky, odkud tato oblíbená směs pochází, zanechá Harissa stopu ve vašich ústech. Pálivost není díky ostatním složkám tak přímočará, ale přesto se řadí k...
hořčice

hořčice

Hořčice bílá je semínko rostliny hořčice seté. Má štiplavou chuť, používá se k výrobě pokrmové hořčice, do nakládaných okurek a zeleniny v kyselém nálevu, k přípravě marinád,...
hřebíček

hřebíček

Hřebíček je sušený kalich s poupětem z tropického stromu hřebíčkovce kořenného. Je to velmi aromatické koření. Používá se při přípravě sladkých pokrmů a pečiva, zvláště...
chilli

chilli

Středně pálivé papričky. Slouží jako dekorační ostré koření k masu i zelenině....
chilli Habanero

chilli Habanero

Chiil papričky Habanero dosahují průměrné pálivosti 250 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU). Kombinace jejich pálivosti a delikátní chuti z nich dělá jedny z...
chilli Jalapeño

chilli Jalapeño

Chilli papričky Jalapeño, které pocházejí z Mexika, jsou v porovnání s ostatními papričkami spíše mírně pálivé. Hodnota SHU se pohybuje okolo 10 000 jednotek pálivosti....
Chmeli-Suneli

Chmeli-Suneli

Chmeli-Suneli je směs koření a bylinek, která pochází z arménské a gruzínské kuchyně. Užívá se do mletých mas, při přípravě masa ke grilování, do salátů, omáček apod....
kajenský pepř

kajenský pepř

Kajenský pepř (někdy se též píše cayennský, kayenský) jsou mleté chilli papričky, které se pěstují v tropických a subtropických oblastech. Mletý kajenský pepř se přidává do...
kardamom

kardamom

Plody byliny kardamovníku obecného (zelená zrna) obsahují semena a jsou vysoce ceněným kořením. Kardamom (též nesprávně kardamon) chutná kořenitě a nasládle, jakoby citronově...
kari

kari

Kari (curry) listy je koření s velmi lehkou delikátní vůní i chutí. Pochází ze stromu Kari, který roste v jihozápadní Asii. Pozor na záměnu tohoto koření s klasickým mletým...
karí

karí

Tato nepálivá, nedráždivá směs karí indického typu bez soli je vhodná pro děti od 3 let a také pro šetrné dietní pokrmy, kterým dodá příjemnou chuť...
Karí Colombo

Karí Colombo

Tato neostrá směs koření karí se hodí pro přípravu masových a zeleninových směsí, na kuře, králika či ryby i k ochucení rýže, těstovin a luštěnin nebo do zeleninových polévek....
Karí indické

Karí indické

Karí (curry) je orientální směs koření, která se vyskytuje v mnoha variantách. Každá indická hospodyně míchá vlastní karí. Tato karí směs indického typu je zjemněná tak, aby...
Karí Madras

Karí Madras

Jedna z nejoblíbenějších variant kari, tzv. anglického typu. Vhodné především na masové a zeleninové směsi, zeleninové polévky, rýže, těstoviny, luštěniny, kuře, králíky či...
karob

karob

Karob, nebo-li svatojánský chléb, se dá dobře použít jako zdravá hořkosladká náhrada kakaa. Má nižší obsah tuků a více cukrů, kalorická hodnota je asi o 1/3 nižší než u kakaa...
kopr

kopr

Vrcholové lístky kopru, které můžete použít stejně jako čerstvý kopr do omáčky, salátů, pomazánek a při výrobě bylinkového octa. Nezbytný je při přípravě koprové omáčky,...
koriandr

koriandr

Koriandr má příjemnou kořennou chuť a vůni, využívá se plod, list i kořen. Nažloutlá celá zrnka koriandru jsou nejaromatičtější z nabízených tří variant a mají lehce nahořklou...
koření na čínu

koření na čínu

Směs k přípravě čínských pokrmů. Základní postup: Nakrájené maso naložíme se směsí koření a olejem. Orestujeme na oleji, když maso změkne, přidáme zeleninu, zaprášíme škrobem,...
Koření pěti vůní

Koření pěti vůní

Směs pěti druhů koření, která se používá v Číně ke kořenění pečeného masa či drůbeže (např. populární pekingské kachny), ryb, plodů moře i zeleniny a k ochucení marinád....
kubebový pepř

kubebový pepř

Bobule jsou trochu větší než plody černého pepře, s delší stopkou. Kubebový pepř je výborný na pečená červená masa, zvěřinu, těstoviny, sýry a paštiky...
kurkuma

kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Používá se ve směsích kari koření a jako potravinové barvivo (obsahuje žluté barvivo...
Mangový prášek

Mangový prášek

Sušený rozemletý mangový prášek (v Indii nazývaný Amchur) má medovou vůni a kyselou ovocnou chuť. V kuchyni se používá jako příchuť do marinád, polévek a nápojů nebo jako...
muškátový květ

muškátový květ

Strom muškátovník vonný plodí bobule, které obsahují semeno - muškátový oříšek. Míšek, který slouží jako obal semene - to je "muškátový květ". Oproti muškátovému oříšku je...
muškátový ořech

muškátový ořech

Strom muškátovník vonný plodí bobule, které obsahují semeno - muškátový oříšek. Svou hořko-sladko-pálčivou chutí dokáže okořenit značné množství rozličných jídel...
Nasi goreng

Nasi goreng

Neostrá směs koření pro přípravu tradiční indonéské smažené rýže s kuřetem. Kromě rýže můžete toto koření použít např. pro ochucení pohanky nebo dušené zeleniny....
nové koření

nové koření

Nové koření jsou plody stromu pimentovníku pravého. Jako jedno z mála koření pochází ze Střední Ameriky. Používá se do marinád, masitých pokrmů, polévek, omáček, k nakládané...
Oregano

Oregano

Oregano - dobromysl obecná je rostlinou, která se využívá jako koření i jako léčivá bylina. Oregano je typickou přísadou do pizzy a součástí provensálského koření...
Orientální koření

Orientální koření

Jemně pikantní směs pro úpravu pokrmů na orientální způsob....
pažitka

pažitka

Pažitka je oblíbená naťová zelenina. Sušená pažitka je vhodná náhrada čerstvé v zimním období nebo jako rychlá záchrana do vývarů, polévek, do salátů, pomazánek či bylinkového...
petržel

petržel

Sušená drcená petrželová nať je všestranná bylinka, která nahradí po celý rok čerstvou petrželku do polévek, salátů i pomazánek. Používá se i do bylinných čajových směsí....
pískavice

pískavice

Semena pískavice, které se též říká fenugreek nebo-li řecké seno, se používají celá nebo pomletá v asijské a arabské kuchyni. Pískavici lze nalézt ve známých směsích karí nebo...
pomerančová kůra

pomerančová kůra

Sušená mletá pomerančová kůra dodá pokrmům lehký ovocný nádech. Hodí se např. do omáček, asijských zeleninových a masových jídel, ovocných moučníků, perníků a vdolků...
růžový (červený) pepř

růžový (červený) pepř

Růžový pepř, někdy též nazývaný červený, není pravý pepř, ale plod stromu pepřovce obecného. Červené bobule jsou křehké a spíše aromatické. Hodí se jako dekorační koření do...
římský kmín

římský kmín

Římský kmín, nebo-li cumin, jsou semena rostliny s názvem šabrej kmínovitý. Má světlejší barvu a je protáhlejší než tradiční český kmín. Rovněž chuťově je odlišný, ostřejší a...
Sada koření na grilování - Afrika

Sada koření na grilování - Afrika

V Africe narazíte jak na divokou džungli, kam nevkročila lidská noha, tak i na moderní mnohamilionové metropole. A stejně tak pestrá je africká kuchyně, ve které ochutnáte...
Sada koření orientální kuchyně

Sada koření orientální kuchyně

Snad každý alespoň na okamžik zatoužil objevovat a poznávat nové světy. Vzdáleným Orientem vás prostřednictvím chutí a vůní provede tato sada koření Orientální kuchyně...
sečuánský pepř

sečuánský pepř

Sečuánský pepř je jedno z nejstarších čínských koření. I když má v názvu pepř, nejedná se o pepřovník a na rozdíl od klasického pepře nemá takovou ostrost...
skořice

skořice

Kůra skořice cejlonské je, na rozdíl od u nás nejvíce rozšířené skořice čínské, měkká jako papír a její chuť mnohem jemnější a díky tomu se může konzumovat přímo žvýkáním...
sumah

sumah

Sumah je červený prášek kyselé chuti z umletých plodů keře škumpy koželužské. S oblibou se užívá v turecké, arabské a libanonské kuchyni na kebab, šašlik, masa, ryby,...
šafrán

šafrán

Pravý šafrán jsou sušené červené čnělky (nesprávně blizny), které se ručně vytrhávají z květů pěstovaných rostlin. Používá se především v jižní Evropě a na blízkém východě ke...
Tajemství čínského mistra

Tajemství čínského mistra

Jemně pikantně sladká směs tradičního orientálního koření k ochucení drůbeže, mletého masa nebo třeba tofu s tradiční rýží či nudlemi....
Tandoori Masála červená

Tandoori Masála červená

Ostrá, typicky indická směs. Ideální do zeleninových, houbových, masitých (kuře) i bramborových pokrmů. Vhodná zelenina je například patizon či lilek....
Tandoori Masála žlutá

Tandoori Masála žlutá

Ostrá, typicky indická směs. Ideální do zeleninových, houbových, masitých i bramborových pokrmů. Vhodná zelenina je například patizon či lilek....
thajské kari

thajské kari

Silně pálivé kari thajského typu na masové a zeleninové směsi, zeleninové polévky, rýže, těstoviny, luštěniny, kuře, králíka nebo ryby....
zázvor

zázvor

Zázvor je koření získávané z oddenků rostliny zázvoru lékařského. Používá se především v indické a čínské kuchyni do slaných i sladkých pokrmů. Je vhodný na drůbež i jiná...
zelený pepř

zelený pepř

Pepř zelený je stejně jako bílý a černý plodem pepřovníku černého, ale v různém stupni zralosti. Všechny tyto pepře mají podobnou peprnou chuť. Zelený pepř se získává rychlým...